Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Зашто Прва лига Србије треба да се игра

Зашто Прва лига Србије треба да се игра

02.08.2020 / ВМ Пап, Миша (2447)

30.07.2020 /   Вечити шах инфо : Писмо шаховских велемајстора
31.07.2020 / ФМ Јевтић, Саша (2279) : Отворено писмо шаховској јавности
01.08.2020 / ВМ Пап, Миша (2447) : Коментар

Зашто 1. Лига Србије треба да се игра – у предвиђеном термину

Пошто је већ доста написано у писму велемајстора, чији сам и ја потписник, овде бих само дао своје мишљење о томе, зашто 1. Лига Србије треба да се одигра, и то баш у предвиђеном термину, од 24. августа до 3. септембра, без одлагања!

Иако неки душебрижници износе неке ставове (изгледа више по кулоарима и иза сцене него јавно) о томе, како би 1. Лига у шаху, можда требала да се одложи или не дај Боже тотално откаже, на основу ко зна какве „страшне“ опасности која прети, постоје многи докази који показују управо супротно!

„На захтјев Фудбалског савеза Србије, Kризни штаб даје мишљене да се фудбалска такмичења могу одржавати без присуства публике и уз пуно поштовање свих прописаних и одређених мјера заштите становништва од заразне болести ковид-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 – наводи се у закључку који је потписала предсједница Владе Србије Ана Брнабић. 24.07.2020.“

Ако могу да се играју фудбалске лиге, зашто не би могла и шаховска Лига? Да Вас подсетим: Суперлига Србије у фудбалу је почела 1. и 2. августа како је раније и планирано. Европска Лига Шампиона ће почети 7. и 8. августа по плану... Да не набрајам сада који се други спортови већ играју, без много панике... Такмичења су или већ почела, или ће почети по плану... Дакле, господо у чему је проблем?

Неко би могао рећи, али чекај мало, па фудбал се игра на отвореном, а шах у затвореном простору, бла бла...

Добро, хајде сад лепо да логично размислимо о чињеницама:

Фудбалска утакмица, без публике. На стадиону се налази најмање 50ак људи, а вероватно и више. Али, хајде да кажемо само 50ак – значи 22 играча на терену, плус по 10ак на обе клупе, то је 42, па 4 судије – 46, па онда делегат итд...Значи 50ак. Сви знамо како се игра фудбал. Нема ту дистанце, јер је немогућа, нема ношења маски. Све сева од блиских стартова, дуела, борбе за посед итд. Свако ко је бар једном у животу видео неку фудбалску утакмицу барем на ТВ-у зна о чему причам. Ја сам нпр. јуче (01.08.), гледао пренос једне фудбалске утакмице из наше „Суперлиге“. Људи су играли нормално, а нису се устезали ни да се поздрављају и грле и међусобно а и са стручним штабом, у паузи и после утакмице. И ја ту не видим никакав проблем. Све је у реду. А биће у реду и када почне Лига Шампиона.

Хајде сада да погледамо како би могла да изгледа 1. Лига у шаху без публике:

12 екипа по 6 играча – 72 играча. Имамо и још 2-3 судија – 75. Али, ајде да кажемо, нека буде 80ак људи. Добро. Поделимо их у 2 сале. Значи у свакој сали по 40ак људи. Нема контаката, нема дуела, блиских стартова и нема грљења итд. Не мора бити чак ни руковања. Дистанца постоји. Значи, сваки играч или судија, који буде присутан, може да од доласка у салу до изласка из сале, држи дистанцу, и да се никоме не приближава претерано, ако се све добро организује, а не видим разлог да не буде тако. Много боље него у фудбалу, зар не?

И сада, ко би могао да тврди да таква једна ситуација носи већи или макар исти ризик, као и на фудбалској утакмици, где је 50ак људи у блиском контакту скоро стално?

Да не говорим о томе, ако би се евентуално играло у 3 сале, да би онда имали само по 25-27 људи по сали. Уз дистанцу, и све безбедносне мере, колики је ризик од било чега? Скоро никакав.

А ови што имају неке своје идеје и личне интересе да се Лига не игра, нека лепо кажу, ето немам добру екипу, плашим се да ћемо испасти, па би било најбоље за све да се Лига ни не игра! Баш лепо, зар не?

Такође и све више шаховских турнира се игра без проблема, споменимо само Сенту, која је одржана од 11.-18. јула без и најмањег проблема (нико се није ни загрцнуо за веме турнира, а камоли закашљао!), или још неке турнире у Грчкој – ОПЕН Палеохора, од 19.-26. јула, турнир је одигран без проблема са 156 учесника, а тренутно се игра ОПЕН Kавала са А, Б и Ц групом, где укупно има око 150 учесника. Данас, 02.08. се игра 7.коло... У Шпанији се играју турнири, па чак и кадетска првенства, наравно уз безбедносне мере. У Републици Српској ће се одржати Првенство по убрзаном темпу од 13.-16. августа итд.

Дакле људи, ја мислим да треба сви да се уозбиљимо и да одиграмо ту 1. Лигу, и то у предвиђеном термину.