Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Рубрика за проблемски шах

Рубрика за проблемски шах

24.01.2023 / ФМ Бојковић, Слободан (2146)

Пишући четврти део „Сећања о једној варијанти Каро-Кана“ (скраћено: „Сећања“), сетио сам се и утицаја проблемског шаха на мене. Тако је настао пети део „Сећања“. У њему сам најавио 19. симултано међународно такмичење ISC, када ће се у 26 земаља (међу којима је и Србија), 29. јануара истовремено такмичити и српски проблемисти у Београду. И да би било корисно да се и у Новом Саду одржи такмичење, бар у Ц групи за најмлађе кадете, рођене 2010. године и касније. А да би се деца припремила, помогао је велемајстор проблемског шаха (композитор и решавач) Марјан Ковачевић, који је послао одговарајуће проблеме. А послаће проблеме и за неформално такмичење кадета старијих од 13 година које ће се одржати у Новосадском шаховском клубу (Николе Пашића 26), истовремено са такмичењем у Ц групи. Иначе, Марјан Ковачевић је прошле године, марта и априла месеца, када је од неких утицајних чланова западних проблемских федерација почела невиђена хајка не само на такмичаре из Русије и Белорусије, већ и на њихова проблемска остварења - са страсним, за шах и шахисте непримереним захтевима, реакцијама и коментарима - својим смиреним ставом, заједно са Бориславом Гађанским - модератором познатог проблемског сајта „Мат плус“ - успео да смири страсти. Вероватно је и то допринело да новембра месеца, сагласно начелу шахиста „Gens una sumus“ тј. „Један смо род“, буде изабран за председника Светске проблемске асоцијације WFCC.

Према досад реченом, пошто је у петом делу „Сећања“ најављено ISC такмичење 29. јануара, корак по корак, ради популарисања проблемског шаха међу најмлађом школском децом, али и омладином, не само у Новом Саду, већ и шире, у Војводини и Србији, родила се идеја за приказивање проблема на неком сајту. Због могућности најдиректније комуникације, „Вечити шах“ Владице Андрејића показао се најпогоднијим. А сајт „Шаховског савеза Војводине“ преносиће са њега изабране, или све објављене прилоге.

Ово је први прилог проблема у новоформираној рубрици за проблемски шах на сајту „Вечити шах“. Проблеми би се објављивали на две до три недеље - зависно од алтруизма и помоћи осталих малобројних проблемиста - а уочи и после такмичења вероватно и чешће.

Први уредник рубрике Слободан Бојковић.