Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  19. ИСЦ такмичење у решавању шаховских проблема

19. ИСЦ такмичење у решавању шаховских проблема

03.02.2023

ФМ Медар и ФМ Бојковић су написали извештај са решавачког турнира

19. ИСЦ ТАКМИЧЕЊЕ У РЕШАВАЊУ ШАХОВСКИХ ПРОБЛЕМА

Међународно 19. симултано решавачко такмичење (ИСЦ) одржано је 29. јануара у 40 градова из 27 држава, а такмичење у Србији одржано је у Београду (у ШК „Београд“) и Новом Саду, у просторијама НШК-а. У Београду су такмичари били подељени у три групе, док је у Новом Саду званично било такмичење само у „Ц“ групи (они најмлађи, рођени 2010. године и касније), али одржано је и незванично такмичење, које је обухватало старија годишта.

У најквалитетнијој, „А“ групи, убедљиво је био најбољи наш најмлађи репрезентативац, 18-годишњи Илија Серафимовић са 52,8 бодова, испред Миодрага Младеновића са 40 (можда и 45?), Милана Симића са 21, Зорана Сибиновића са 17,8 и Михајла Вујасиновића са 12 бодова. Решавало се укупно 12 задатака за четири сата.

У „Б“ групи (у којој су се такмичили наши ветерани) победио је најмлађи (будући ветеран) Никола Николић са 39,5 бодова, други је био Борислав Гађански са 39, док је треће место припало новосадском ФИДЕ мајстору Слободану Бојковићу са 37,5 бодова. Четврто место је припало Мирку Миљанићу са 33, а пето Живану Шушулићу са 31,5 бодова.

Новосађани успешни

За будућност проблемског шаха у Србији најважније је било такмичење у „Ц“ групи у којој су прва два места заузели искуснији београдски такмичари. У укупној конкуренцији победила је можда и најталентованија млада шахисткиња, 12-годишња Вера Вујовић из Београда, са 28 бодова, док је друго место припало Александру Кутањцу са 26,8 бодова. Трећи је био 13-годишњи Урош Зарић из Новог Сада који је имао 26 бодова и који је уз Веру једини добио максималних 25 бодова за првих пет решених проблема. Само неискуство у писању потеза у студији га је омело да можда буде и први. Четврто место је припало Леониду Ивановићу са 24,3 бода, најмлађем такмичару, који ће за неколико дана напунити осам година. У тропотезу није навео све варијанте, а и студију није извео до краја, иначе би био далеко успешнији. У сваком случају, будућност је пред њим.

Пето и шесто место су поделили Константин Мандраш и Дарија Тимофејева са по 16 бодова, који су услед брзоплетости „омашили“ поједина решења, а платили су данак и због неискуства у писању потеза.

У незваничној конкуренцији „Ц“ групе у Новом Саду поредак је био следећи: Илија Арсенин, Теодора Јауковић, Данило Арар, Душан Папић и Мирослав Васиљевић. Ради регуларности, они нису решавали проблеме са 19. ИСЦ такмичења, већ микс са 16. и 15. ИСЦ такмичења.

Сви такмичари у Новом Саду су добили пригодне награде у књигама које су обезбедили: судија такмичења, учитељ шаха Жељко Медар, и организатор у Новом Саду, Слободан Бојковић.

Овом приликом се још једном захваљујемо Владици Андрејићу који је на свом сајту „Вечити шах“ (1. фебруара сајт је прославио 17 година постојања), оформио рубрику за проблемски шах. На тај начин је омогућено деци, омладини, а и старијима из Србије да уживају у решавању шаховских проблема. А резултати су се одмах појавили. Већ на свом првом ватреном крштењу деца су, после упознавања са врстом проблема у трајању од 5 дана (укупно 12 проблема објављених на сајту), уз припрему са Жељком Медаром, постигла завидне резултате. И да нису грешили у писању, били би још успешнији!

Такмичење у Новом Саду је одржано у Новосадском шаховском клубу који је уступио просторије. Надамо се помоћи клуба са стогодишњом традицијом и убудуће, све више и у проблемском шаху.

А сада је на Шаховским савезима Војводине и Србије да подрже ову, за почетак чисто волонтерску акцију. И да и материјално помогну у омасовљењу проблемског шаха међу школском децом и омладином. Те да се ускоро, не само у Новом Саду, већ и у осталим градовима са већом шаховском традицијом, одржавају такмичења и у Б групи...

ФМ Жељко Медар и ФМ Слободан Бојковић

Следе фотографије са турнира у Новом Саду и Београду.