Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Još jedna nepravda u šahovskom svetu

Još jedna nepravda u šahovskom svetu

23.01.2007 /   Andrejić, Vladica (2197)

Контроверзе око критеријума за право учешћа на Полуфиналу достигле су кулминацију. Ево шта ваш вебмастер мисли о свему томе.

Danas je počelo Polufinale prvenstva Srbije i ne mogu a da se ne oglasim povodom nepravde koja je tom prilikom učinjena.

Raspis turnira i propozicije koje su donete za Polufinale, objavljene su pre svega par nedelja. Osnovni kriterijum za pravo učešća je granica od 2300 rejting poena na najnovijoj januarskoj rejting listi! Šta je loše u tome, upitaćete se, pogotovo ako znate da je prvobitni predlog šahovskih profesionalaca bio granica od 2350 poena. Na ovaj način grubo je prekršeno osnovno pravo svakog šahiste da učestvuje u ciklusu za prvaka države (samim tim i u ciklusu za prvaka sveta) bez obzira na rejting. Bilo je neophodno organizovati kvalifikacije na nižem nivou odakle bi se igrači sa nižim rejtingom izborili za svoje mesto pod Suncem i zaigrali na Polufinalu. Kako to nije učinjeno dužnost je bila pustiti sve koji to žele da igraju na ovom Polufinalu. Granicu koja će biti kriterijum za neko naredno Polufinale valja odrediti mnogo ranije (godinu dana recimo), a relevatna rejting lista ne sme biti ona koja se objavljuje neposredno pred turnir, nego neka prethodna, čime bi igrač imao sigurnost da će imati pravo da igra.

Zašto sam ja sa svojih skromnih 2197 poena sprečen da se igrom izborim za mesto na Šampionatu? Ne kažem da bih se kvalifikovao, ali nisam u pitanju samo ja. Mnogo je onih koji su želeli da igraju, ali su na ovakav nekorektan način sprečeni u tome.

No, to nije sve! Svaki područni savez (Beograda, Vojvodine, Centralne Srbije) po propozicijama može predložiti 10 omladinaca koji će igrati bez obzira na rejting. Da li je 30 mogućih predloženih omladinaca u skladu sa brojem 35 igrača sa preko 2300 koji učestvuju? Zašto npr Nenad Ravić (2144) ima veća prava od mene? Jasno je da tu nema logičnog odgovora. Ovo je ipak pitanje seniorskog prvenstva i više je nego dovoljno što najbolji omladinac ima direktno pravo učešća na Šampionatu države. Nije li dovoljno što igraju omladinske i "ander" turnire, a da ne govorimo o dvojnim registracijama, pa sada oni bolji odigraju i kompletne dve lige godišnje? Kad smo već kod toga smatram da bi Šahovski savez Srbije morao da donese odluku da omladinac na dvojnoj registraciji ne sme da odigra više od polovine predviđenog broja partija u obe lige u kojima učestvuje, ili da jednostvano ukine dvojne registracije. Uporedite to recimo sa tenisom, gde su omladinci limitirani brojem turnira koje smeju da igraju u sezoni!

Sutradan, na istom mestu (hotel Slavija) počinje i tradicionalni rejting turnir Zimski open. Ovo bi dakle trebao biti turnir za one sa rejtingom ispod 2300. Iako sam imao jaku želju da zaigram na nekom od turnira u ovo vreme, odlučio sam da principijelno izbojkotujem Zimski open. Šteta je učinjena, a ja se nadam da rukovodstvo našeg šaha neće narednih sezona ponoviti iste greške.