Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Incident u Subotici

Incident u Subotici

24.07.2007 / FM Čarnić, Srđan (2336)

Утисци ФМ Срђана Чарнића о инциденту који се десио у Суботици! Искрено се надамо да се такви инциденти у будуће неће догађати!

Na upravo završenom kadetskom prvenstvu Evrope u ubrzanom šahu, desilo se nešto o čemu ne mogu da ćutim i da zaboravim. Posle 20 godina profesionalne trenerske karijere sa 17 različitih kadetskih prvaka (sa ukupno 32 zlata u kadetskom i omladinskom šahu) Srbije, SCG, SRJ i SFRJ (vodio sam i kadete na tri svetska i tri evropska šampionata, kao i kadetkinje na ekipni evropski šampionat), nikad nisam imao nikakvih problema za sve ove godine. Ali u Subotici, na inače sjajno organizovanom takmičenju, sam doživeo nešto po prvi i nadam se poslednji put u životu. Naime udario me je u glavu roditelj jedne inače supertalentovane devojčice, koja nije mogla da sportski podnese poraz od moje učenice, pa je pokušala na nesportski način da dođe do poena, a roditeljima je ispričala neistinitu verziju o dešavanjima u partiji. Srećom instinktivno sam odskočio nazad i izbegao jači udarac tako da su mi samo odletele naočare. Nisam uzvratio udarac jer to nije moj nivo. Više od udarca me boli poniženje koje sam doživeo pred stotinama roditelja, dece, trenera, jer se sve dešavalo u holu neposredno pred dodelu medalja. Tako da umesto radosti, jer su obe moje učenice osvojile medalju, usledila je tuga. Najstrašnije je što moju učenicu, aktuelnu kadetsku prvakinju Srbije, nisam uspeo da povratim od šoka koji je doživela i da je pripremim za takve situacije. Nije mi najveća satisfakcija titula velemajstora i intermajstora mojih đaka, ni njihovi doktorati i magistrati, već da budu pre svega sportisti i ljudi. Evo šta se desilo. Posle partije u moju sobu utrčava moja izbezumljena učenica sva uplakana, ja pokušavam da je utešim da od njene jake protivnice nije strašno iѕgubiti. Ali moja učenica plačući mi kaže da je pobedila, ja ne shvatam šta se desilo, a onda mi ona pokazuje poziciju koja je nastala u partiji. U autobusu 30 minuta posle proglašenja pobednika mi je ponovila celu partiju (što ona jedina od svih mojih učenika može da uradi). Sa čistom figurom više posle poslednjeg poteza protivnice 38. Bc2-a4

Moja učenica igra 39.Nb6 i pada još jedna figura, ali njena protivnica umesto predaje ruši lovca na a4, postavlja ga na a5 i jede skakača na b6.

Moja učenica počinje da plače, dolazi sudija Branka Vujić-Katanić, a protivnica prvo kaže da je lovac došao na a5 sa d2, pa sa c3, pa sa b4, pa kad je videla da su to sva tučena polja, onda tvrdi da je stajala odavno na a5. Na pitanje moje učenice "Kojeg lovca sam ti onda pojela i gde", ne znajući šta da više smisli kaže na f7, a onda sudija shvata situaciju, kažnjava protivnicu i partija je kratko trajala. Učenica je slavila zasluženu pobedu. A evo i pozicije u kojoj je osvojena figura.

33...Bxc2 34. Rb7+ Ke6 35. Nc7+ Kd7

36. Nd5+ Kc8 37. Rxe7 h5 38. Bg5 Ba4 39. Nb6+ Toliko o tome. Nadam se da će roditelji protivnice shvatiti da se do pobede ne stiže po svaku cenu. Srdačan pozdrav svima.