Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  VM Ivan Ivanišević, Intervju!

VM Ivan Ivanišević, Intervju!

25.07.2007 /   Andrejić, Vladica (2224)

Интервју са Иваном Иванишевићем, играчем месеца у избору Вечитог шаха за месец јун 2007.

Naš današnji ljubazni sagovornik je VM Ivan Ivanišević (2595). Sjajan performans na superturniru Gorenje 2007 u Valjevu darovao mu je i titulu igrača meseca za mesec jun u izboru Večitog šaha. Intervju je uradio Vladica Andrejić, glavni i odgovorni urednik Večitog šaha.


ВМ Иван Иванишевић

Večiti šah: Zdravo Ivane, da li znaš da si proglašen za igrača meseca juna 2007. u izboru Večitog šaha?
I.Ivanišević: Da, znam. Čuo sam to od Gorana Biočanina, a onda sam ušao na sajt i uverio se.

Večiti šah: Posećuješ li Večiti šah? Koristiš li u svojim pripremama Perpetual Check bazu partija koja se može preuzeti sa sajta, a sadrži preko 15000 partija sa domaćih turnira?
I.Ivanišević: Posećujem sajt čisto da se informišem, ali nisam znao za postojanje baze.

Večiti šah: Igrač meseca juna postao si zahvaljujući odličnom performansu na superturniru Gorenje 2007 u Valjevu gde si napravio 5 iz 9.
I.Ivanišević: Zadovoljan sam kako sam odigrao turnir. Nisam ni u jednoj partiji stajao slabije. Ponelo me je to što se turnir igrao kod nas, te sam možda previše forsirao ne bih li ponovio uspeh iz Vršca.

Večiti šah: U 2. kolu igrao si protiv Anatolija Karpova. Da li je bilo treme pred partiju?
I.Ivanišević: Naravno da je bilo treme. Kada sam čuo da će Karpov igrati na turniru pregledao sam sve njegove partije iz poslednjih nekoliko godina i oduševio se njegovom igrom.

Večiti šah: Delovalo je da si lako izjednačio. Da li je 10...Ld3 bio spremljen u kućnoj analizi?
I.Ivanišević: Zadovoljan sam bio odigranim, a trema je brzo prošla jer sam dobar izašao iz otvaranja. Varijantu nisam znao, za razliku od Karpova, a potez lovcem sam našao za tablom, kao i nekoliko prethodnih.

Večiti šah: Šta misliš o Roizu, pobeniku turnira?
I.Ivanišević: Roiz je totalno neobičan. Nikad do sada nisam video takvog igrača, odigra potez i odmah ide u šetnju. Jako čudno. Teoretski je odlično spreman. U partiji protiv mene je nudio remi, ali ja sam želeo da pobedim i priključim se vrhu, te sam čini se preforsirao.

Večiti šah: Kakvi su lični šahovski planovi u budućnosti?
I.Ivanišević: Nemam običaj da pravim planove unapred, sve to dođe spontano.

Večiti šah: Pružio si sjajne partije na Kupu Srbije, ali dve dodatne pobede VM Nikole Sedlaka sa Kupa Crne Gore dale su mu prednost u izboru za igrača meseca maja. U sjajnoj partiji pobedio si Sedlaka u "njegovom" mesecu.
I.Ivanišević: Odlično sam igrao na Kupu Srbije. Nije lako napraviti takav rezultat na prvoj tabli. Ta pobeda protiv Sedlaka bila je i odlučujuća za osvajanje Kupa, a naravno borio sam se da postanem igrač meseca maja.

Večiti šah: Veoma si zahvalan ekipni igrač. Osvojio si poslednja četiri ekipna državna šampionata. 2003. i 2004. sa BŠK Gambitom, 2005. sa Beogradom, a 2006. sa Partizanom.
I.Ivanišević: Eto, izgleda da klub koji mene uzme ima zagarantovano prvo mesto.

Večiti šah: Ove godine si član Valjevskog ŠK Sveti Nikolaj i odmah ste osvojili Kup Srbije. Krajem avgusta se na Zlatiboru igra Prva liga Srbije. Kakvi su planovi?
I.Ivanišević: Mislio sam da smo izraziti favoriti, ali više nije tako. Svi su se dosta pojačali, pogotovo Beograd.


награда у Сенти

Večiti šah: Pre neki dan skoknuo si do Sente i sa lakoćom osvojio čisto prvo mesto kako na cugeru tako i na rapidu.
I.Ivanišević: Na kraju je izgledalo da je bilo sa lakoćom, ali svi znaju da na vikendu i cugeru to nije tako. Svi igraju da pobede.

Večiti šah: Probio si granicu od 2600 rejting poena. Šta je potrebno da bi se došlo do 2700?
I.Ivanišević: Neophodna je pomoć države ili saveza. Treba zaštititi vrhunske igrače, da dobiju neki status. U tom slučaju ne bi morao da se troši dan na neki vikend turnir.

Večiti šah: Igraš li često brzopotezne partije na PlayChess-u? Da li si možda probao "Giveaway" varijantu?
I.Ivanišević: Često igram, ali se trudim da smanjim. Mislim da to nije dobro za napredak. Međutim internet pruža i super mogućnosti, na primer možete da igrate protiv Morozeviča. Jedi-jedi nisam igrao na PlayChess-u, ali jesam ranije na ICC-u, kao i druge varijante.

Večiti šah: Rad na šahu u današnje vreme je mukotrpan posao. Kako se ti pripremaš? Da li je to uglavnom rad na teoriji otvaranja?
I.Ivanišević: Najviše radim na teoriji. Koristim programe za analizu i najviše volim da za tablom otkrivam nove puteve u otvaranju gde bih automatski bio bolji od protivnika.

Večiti šah: Hvala ti na izdvojenom vremenu i želim ti uspeh na narednom turniru u Kavali, kao i na Zlatiboru gde će se rešavati igrač meseca avgusta.
I.Ivanišević: Pozdrav svim čitaocima Večitog šaha. Boriću se da još barem dva puta budem igrač meseca do kraja godine.