Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Turbo GM 2009 - Dan 2

Turbo GM 2009 - Dan 2

03.11.2009 / VM Kovačević, Aleksandar (2558)

Репортажу другог дана Турбо ГМ турнира написао је један од организатора, ВМ Ковачевић, а обухвата дешавања са другог и трећег кола.

U drugom kolu je rezultativnost partija nastavljena kao i u prvom: tri odlučene partije i dva remija. Ovog puta u susretima koji su završeni remijem nije bilo slučajeva kralj protiv kralja već ponavljanje poteza u partiji Škoberne-Esen i kralj i lovac protiv kralja u partiji Lazić-Pap. Drugo kolo su ipak obeležile dve minijature: Šolak-Kosić i Šarić-Atakiši.

# Beli Kolo 2 Crni
 1  Šolak, Dragan(2579) 1-0 Kosić, Dragan(2538)
 2  Krivokapić, Marko(2426) 1-0 Erdogdu, Mert(2489)
 3  Šarić, Siniša(2424) 1-0 Atakiši, Umut(2409)
 4  Škoberne, Jure(2498) ½-½ Esen, Bariš(2493)
 5  Lazić, Miroljub(2454) ½-½ Pap, Miša(2501)


U susretu velemajstora Šolaka i Kosića, popularno neprobojni Kole kao da se još nije prikvikao na atmosferu u NŠK-u i napravio nekoliko njemu nesvojstvenih grešaka u omiljenoj francuskoj. U poziciji na dijagramu levo Kosić je odigrao 13...Ld6 i verovatno prevideo Šolakov potez 14.Sf5 jer se nakon tog poteza vratio nazad na f8 izgubivši čist tempo. Ipak to nije bila odlučujuća greška koja se desila posle 18 poteza belog (dijagram desno). Ovde je trebalo izmeniti jakog belog lovca sa e5 i igrati 18...Ld6 i pitanje je da li ovde beli ima ikakvu prednost. Posle 18...Le7 i 19.Lg3 pozicija crnog je veoma teška i sve se završilo samo 4 poteza kasnije.


Šarić je krenuo ekstravagantnim 5. potezom (dijagram) 5.Sa4. U vreme dogmatika ovaj potez nikom ne bi ni pao na pamet, jedinom razvijenom figurom odigrati ponovo i to skakačem na kraj table! Kao da je taj potez opustio Atakišija i deset poteza kasnije na izlasku iz otvaranja imali smo poziciju na dijagramu desno. Beli ima izvanrednu napadačku poziciju: sve figure su mu razvijene, topovi rade po b i h liniji i može se reći da crni više ne zaostaje za uobičajeni tempo već za tri jer njegov konj nije razvijen, a i topovi su potpuno neaktivni. Beli kralj, iako nije u rokadi, uživa u savršenoj sigurnosti što se za crnog ne može reći. Četiri poteza kasnije Atakiši je predao.


Krivokapić je protiv Erdogdua zabeležio novu pobedu u vrlo oštroj partiji. U poziciji na dijagramu oba kralja su u opasnosti, ali dok belom kralju opasnost preti samo u vidu jednog šaha crne dame na c2 crni kralj je u smrtnom zagrljaju jednog od najopasnijih tandema u šahu: dame i skakača! Ovo neravnopravno takmičenje u otpornosti kraljeva je bilo odlučeno praktično za pet, šest poteza. Tako se igrač bez međunarodne titule, Krivokapić, našao na samom vrhu tabele!


I treće kolo prvog turbo gm turnira je bilo izuzetno zanimljivo i borbeno. Čini mi se da pravilo o igranju partija do kraja daje dobre rezultate.

# Beli Kolo 3 Crni
 1  Pap, Miša(2501) 1-0 Šolak, Dragan(2579)
 2  Esen, Bariš(2493) 1-0 Lazić, Miroljub(2454)
 3  Atakiši, Umut(2409) ½-½ Škoberne, Jure(2498)
 4  Erdogdu, Mert(2489) 0-1 Šarić, Siniša(2424)
 5  Kosić, Dragan(2538) ½-½ Krivokapić, Marko(2426)


Krenimo redom, u susretu starih prijatelja Papa i Šolaka crni je dobio teoretski duel. Crni ima pešaka više i mada je pozicija dosta blokirana do realizacije ima još puno ali je crni svakako taj koji ima prednost. Ovde je Šolak odigrao 20...g5. Meni se ovaj potez ne sviđa jer crni pravi rupu na f5 i uopšte pokretljivost njegovih pešaka na kraljevom krilu, gde on ima pešaka više i gde bi trebalo kasnije da napravi prodor, je drastično smanjena.Posle toga Pap je uspeo da učvrsti svoju poziciju sa f3 a skakača prevede na f5 i nastala je pozicija na dijagramu levo. Šolak je verovatno ovde bio nezadovoljan razvojem događaja i odlučio se na žrtvu pešaka nadajući se da će otvoriti poziciju i aktivirati svoj lovački par, ali posle par forsiranih poteza došlo se do dojagrama desno. Crni ne samo što nema ništa od svog lovačkog para već su dva skakača potpuno dominantna. Beli preti Se6 ili Sf7 i pada jedan crni pešak. Posle toga Pap je dobro realizovao prednost.U partiji Esen-Lazić (dijagram desno), Crni je osećajući svoju prednost u razvoju odlučio da to iskoristi žrtvom pešaka sa 13...d5. NJegova ideja je jasna: hoće da postavi lovca na c5 i skakača na g4 i ostvari napad. Ipak to je bila veoma obavezujuća odluka jer beli ima dobre resurse u odbrani. Važan posao je tu obavio top sa d4 koji je posle 14.ed5 Lc5 došao na f4 - 15.Tf4 i odatle branio kritično polje f2, ali istovremeno i ograničavao crne skakače. Crni je trošio puno vremena pokušavajući da nastavi svoju igru na inicijativu ali nije uspeo da nađe načina da je pojača i malo po malo i inicijativa i vreme za razmišljanje su isparili i beli je došao do velike prednosti koju je na kraju realizovao. Atakiši i Škoberne su igrali Laskerovu sicilijanku i nastala je jedna od tipičnih situacija: raznobojni lovci koji predstavljaju opasnost za jednu stranu kad su tu i dame ali pošto su i dame nestale sa table u 29 potezu, čak ni turbo pravila im nisu mogla ništa protiv remija.


Junak početka turnira je svakako Šarić. U partiji protiv Erdogdua, on je pokazao svoju teoretsku spremnost i odmah je preuzeo inicijativu. U poziciji na dijagramu levo igreno je 9...Sd4. Čini mi se da je sve ovo jedno od Šarićevih i Ribkinih pojačanja. Beli je verovatno računao da ne ide 9...Dc3 zbog 10.Ld2, ali Šarić uzima važnijeg d4 pešaka i mada je kasnije privremeno vratio jednosg pešaka crni je sve vreme vodio igru sa pešakom više i realizovao ga u završnici. U nastavku turnira Šarićevi protivnici moraju igrati mnogo pažljivije u otvaranju ako ne žele da ovako brzo dospevaju u probleme! U partiji Kosić-Krivokapić, beli je bio taj koji diktira događaje. Nisam siguran da li je beli mogao negde i ranije pojačati svoj pritisak ali je sigurno da na dijagramu desno ima prednost. Beli je na potezu i njegov skakač na c5 je mnogo aktivniji od kolege na g7, ali glavna prednost belog je što može dovesti prvi kralja u centar sa Kf2-e3-d4. Kosić je ovde u vremenskoj oskudici uzeo odmah na b7 lovca i crni je tako uspeo da stigne kraljem do polja c5 i d5 i ne dozvoli belom kralju ulazak, ali da je Kole ovde igrao 31.Kf2 crni bi imao velikih problema i teško da bi se spasio.