Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Turbo GM 2009 - Dan 5

Turbo GM 2009 - Dan 5

06.11.2009 / VM Kovačević, Aleksandar (2558)

ВМ Ковачевић је анализирао дешавања у седмом колу Турбо ГМ турнира.

# Beli Kolo 7 Crni
 1  Atakiši, Umut(2409) 0-1 Šolak, Dragan(2579)
 2  Erdogdu, Mert(2489) 1-0 Esen, Bariš(2493)
 3  Kosić, Dragan(2538) 1-0 Pap, Miša(2501)
 4  Krivokapić, Marko(2426) ½-½ Lazić, Miroljub(2454)
 5  Šarić, Siniša(2424) 0-1 Škoberne, Jure(2498)

Atakiši je zakasnio sedam, osam minuta na partiju i na pitanje šta se desilo rekao je pripremao se... Ipak, Šolak ga je iznenadio i u otvaranju beli nije postigao ništa. Posle 12.Kb1 (dijagram levo) Crni ima lovački par i potencijalno on već stoji malo perspektivnije jer može nuditi neke završnice koje beli mora izbegavati. To se i dešavalo u partiji kad je recimo Šolak kasnije jurio belu damu nudeći izmenu, a beli je morao da popušta i beži... Jedina šansa belog je da zahvati prostor na kraljevom krilu sa h4 i g4-g5 ali to u ovoj partiji beli nije stigao. Posle 28...g6 (dijagram desno) se pokazao temperament turskog igrača. Umesto da igra na konsolidaciju svoje malo slabije pozicije on je krenuo u kontra napad sa 29. h5 i sam je brzo potpao pod napad na drugom krilu i brzo izgubio. Neka pravila Štajnica se još uvek moraju poštovati, strana koja ima prednost ima pravo i obavezu da napada ali ko stoji slabije treba pre svega da se bavi konsolidacijom svog položaja i da razmišlja o protivnikovim pretnjama!


U derbiju turskih igrača igrana je oštra pozicija Najdorfove sicilijanke što, čini mi se, mnogo više odgovara Erdogduu koji je aktivniji i temperamentniji nego mirnom Esenu. Crni se nije najbolje snašao i njegov kralj je ostao u centru. Posle 18...g5 (dijagram levo), Beli je odigrao energično 19.f6 s namerom da otvori linije i nekako dođe do crnog kralja koji je bez sigurnog utočišta. Po meni, crni je ovde pogrešio sa 19...Lf6, ja bih pre igrao 19...Sf6 i na 20.Lg5 Le6 i prava borba predstoji. Ovako posle skoro forsiranog 20.Lf5 Le6 21.Le6 fe6 22.Dd6 crnom više ništa ne odgovara: više ni završnica nije dobra za njega jer mu je razbijena struktura, a da igra sa damama takođe nije preporučljivo sa slabim kraljem. Posle 24..Td8 (dijagram desno) Beli igra 25.Lg5 vraćajući materijal, a po pozicionim faktorima on je nemerljivo bolji i brzo je dobio.


Kosić je počeo da se "budi". U otvaranju njegova pozicija nije bila preterano aktivna, ali je onda nastala manevarska i Kosić koji je imao malo više prostora i to je iskoristio za kreativnu igru. Poslednjih nekoliko poteza Kole je odigrao dosta agresivno (dijagram levo posle 31...Sd7) i sad sledi vrhunac: 32.Le4 Db8 33.d5 Beli žrtvuje kvalitet uzdajući se u pozicionu kompenzaciju. Pozicija je još uvek vrlo oštra, a beli ako ne prođe sa nekim napadom mogao bi skupo to da plati jer ima dosta slabosti. Ipak oba promena ritma igre posle žrtve kvaliteta kao da je zbunila Papa i on nije dobro odigrao narednih nekoliko poteza i potpuno je predao inicijativu u ruke belom. Na dijragramu desno (posle 42.d7) uopšte se ne primećuje da crni ima kvalitet više. U stvari beli kao da ima figuru više, pri tom još i branjenog slobodnjaka na d7. Pap se posle uporno branio, ali objektivno spasa više nije bilo.


Krivokapić i Lazić su igrali pomalo dosadnu partiju. U Filidorovoj odbrani Krivokapić je pošao na izmenu dama već u petom potezu, a kao kruna takve igre je bilo ponavljanje pre dvadesetog poteza.


Na kraju susreli su se Šarić i Škoberne u najzanimljibijoj partiji kola. Partija je krenula kao slovenska odbrana, ali već posle petnaest poteza nastala je pozicija koja mene više podseća na sicilijanku. Na dijagramu levo (posle 17.Te3) kraljevi su na suprotnim stranama i ni jedan od njih nije siguran! Beli sad već preti recimo 18.Lf6! i crnom nije lako da se brani. On je igrao 17...Te8 praveći kralju mesto da u slučaju potrebe beži prema centru. Ovde je Šarić odigrao hrabro i principijelno 19.b4 potpuno slabeći svog kralja igrajući na inicijativu. Međutim, par poteza kasnije on je očigledno negde pogrešio kad je dozvolio crnom da (dijagram desno posle 25.Tg3) sprovede prodor u centru sa 25...e5 i od napada belog nema ništa, a kralj mu je ostao nezaštićen. U tom momentu Šarić je već bio i u vremenskoj oskudici i do kraja partije nije bilo puno predaha za njega i njegovog kralja pa je Škoberne dospeo do deobe prvog mesta i dobrih izgleda da osvoji velemajstorski bal. Ipak to će morati da potvrdi u susretu sa prvim favoritom turnira Šolakom i Lazićem.