Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Turbo GM 2009 - Dan 7

Turbo GM 2009 - Dan 7

08.11.2009 / VM Markuš, Robert (2616)

Дешавања на првом колу другог Турбо ГМ турнира анализирао је ВМ Маркуш.

# Beli Kolo 1 Crni
 1  Pap, Miša(2501) 1-0 Šolak, Dragan(2579)
 2  Esen, Bariš(2493) ½-½ Erdogdu, Mert(2489)
 3  Krivokapić, Marko(2426) 1-0 Nađ Heđeši, Balind(2432)
 4  Atakiši, Umut(2409) ½-½ Kovačević, Aleksandar(2558)
 5  Petakov, Uroš(2327) ½-½ Kosić, Dragan(2538)


U partiji Miša Pap – Dragan Šolak, beli je odigrao novost u 19. potezu. Umesto uzimanja pešaka na c4, beli je odigrao Dg3, sprečivši crnog da rokira. Čini mi se, da crni na ovaj potez beloga nije reagovao najbolje, jer posle odigranih par poteza nastala je pozicija na dijagramu levo. Beli preti sa f3 da otera crnog skakača, nakon čega crni ne bi bio u mogućnosti da brani pešačke slabosti i kralja u centru. Prinuđen da vrati materijal sa c3 i da brani slabiju završnicu. Posle uporne odbrane stigao je do remi završnice (dijagram desno) gde je verovatno u cajtnotu napravio odlučujuću grešku: sa Kd5 tera belog topa sa četvrtog reda ili sa e-linije, i pozicija je i dalje remi!


Najbrže se završila partija između Esena Barisa i Mert Erdogdua u 19. potezu. Beli bi mogao sa 17.Sd4, i žrtvom dame ući u veliki komplikacije. Međutim potez je rizičan, zato je beli ušao u remi rasplet sa ponavljanjem poteza. U partiji Petakov - Kosić, beli je otvaranje odigrao slabašno, pa je crni sa potezom e5 stigao do zadovoljavaljuće pozicije. U 25. potezu je i osvojio pešaka. Beli se ipak izvrsno branio, pokušao je doći do remi pozicije menjajući figure. Čini se da u nastaloj poziciji na dijagramu desno crni mogao dobiti partiju sa Sf5. Crni je imao pešaka više do kraja partije, ali tu svoju prednost do kraja nije uspeo realizovati.


U partiji Krivokapić – Nađ Heđeši beli nije postigao prednost protiv jedne ređe varijante sicilijanske odbrane. Posle tematskog d5 poteza crni nije imao problema. Partija je ušla u mirnije vode. Ipak, crni je u 20. potezu mogao ući u zanimljive komplikacije (dijagram levo). Umesto odigranog De6, crni je mogao potezom Sc3 da pokvari belu pešačku strukturu. Nakon odigranog poteza, beli je imao blagu inicijativu, ali je samo posle greške crnoga uspeo da osvoji pešaka. No ni beli nije ostao dužan, te je vratio poklon, ali ga crni nije prihvatio. U poziciji na dijagramu desno crni je mogao sa potezom T4b6 da nastavi borbu sa dobrim izgledama na remi. On je međutim uzeo pešaka topom sa b8. Posle Dc8 morao je predati partiju.


U nastaloj poziciji na dijagramu levo iz partije Atakiši - Kovačević, crni može razviti lovca na e7, ili nastaviti borbu sa g5 za centralno e5 polje. Verovatno se takav rasplet nije svideo belome, pa je žrtvovao pešaka sa potezom e5. Crni je prihvatio žrtvu. Nakon nastalih komplikacija, ipak se beli snašao bolje, i stigao je do dobijene pozicije na dijagramu desno. Crni je uzeo belog skakača sa Tf2xf5. Beli je umesto da odigra Kg6, sa pretnjom mata i napadom na crnog topa, odigrao Lf5, i ušao je u teorijski remi poziciju.