Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Turbo GM 2009 - Dan 15

Turbo GM 2009 - Dan 15

16.11.2009 / VM Ivanišević, Ivan (2628)

Коментаре четвртог кола трећег Турбо ГМ турнира написао је шампион Србије, ВМ Иванишевић.

# Beli Kolo 4 Crni
 1  Jović, Stevan(2292) 0-1 Erdogdu, Mert(2489)
 2  Dorić, Darko(2470) ½-½ Kosić, Dragan(2538)
 3  Kovačević, Aleksandar(2558) ½-½ Šolak, Dragan(2579)
 4  Šarić, Siniša(2424) ½-½ Esen, Bariš(2493)
 5  Pap, Miša(2501) 1-0 Atakiši, Umut(2409)

U partiji Jović - Erdogdu igrana je najoštrija varijanta kraljeve indijke, “Mar del plata“. Jović je izabrao nastavak koji je popularnost stekao na ovim prostorima zahvaljujući Zdenku Kožulu koji je prvi primenio 13.a4. U poziciji na dijagramu levo izgleda kao da se beli odbranio na kraljevom krilu, i polako preuzima inicijativu na daminom sledećim Tc6, uz Sb2 i Sc4 recimo. Međutim Mert igra zanimljiv potez 20...g3, posle čega se Stevan nije baš najbolje snašao. Ipak, dolazi do komplikovane središnjice raznobojnih lovaca i teških figura, koja je po mojoj oceni jednaka. Ne znam da li je bilo cajtnota, ali u trenutku kada Stevan grubo greši (desni dijagram) 38.Te1??, i pušta crnu damu da uđe u odlučujući napad, imao je potez 38.e7 posle kog crni mora da forsira remi uzimanjem na g2 i večnim šahom.


U partiji Pap - Atakiši igrana je Alapinova varijanta Sicilijanke, što se dalo očekivati od Miše!. Posle malo nestandardnog otvaranja nastala je jako zanimlljiva središnjica, puna figura, gde izgleda kao da beli ima inicijativu. Miša praktično žrtvuje pešaka sa 20.d5 ( dijagram levo), a zauzvrat dobija lovački par i aktivnost. Crni vraća pešaka i posle serije izmena dolazi do jednake završnice, jer beli ima više pešačkih ostrva, ali mu je top aktivniji i lovac je bolji od skakača u igri na dva krila. Crni popušta malo pomalo da bi u malo pasivnijoj poziciji (na dijagramu desno) sam dao pešaka sa 38...Se6. Posle toga pozicija je tehnički dobijena za belog, što on dosta sigurnom igrom i koristi.


U partiji Šarić - Esen igrana je jedna od modernih varijanti Slovenske odbrane gde posle obostrano korektne igre Šarić propušta da koristi minimalnu prednost lovačkog para. U poziciji na dijagramu levo, umesto 17.Dh4, bilo je zanimljivo prvo 17.Ld3 i na 17...f5 ili 17...g6 sledi 18.Dh4. Beli će ostati sa lovačkim parom, a pozicija se otvara posle sledećeg ed4 ili ako crni popusti sa de3. Imam utisak da je on takvu ideju imao, ali kasnije zbog slabosti prvog reda ne uspeva da je iskoristi. Recimo, već u poziciji na dijagramu desno na 18.ed4 (umesto odigranog 18.Ld3) crni igra 18...Dc2 19.Lf3 i sada koristeći slabost osnovnog reda belog 19...Ld5 ili čak 19...Lg4, te 20.Le3 Lf3 21.gf3 i belom je, iako ima pešaka više, pozicija rizična za igru na pobedu. Posle ovoga dolazi do završnice raznobojnih lovaca, u kojoj nijedan protivnik nema slabosti, tako da je remi realan ishod ove partije.


U novosadskom derbiju Kovačević - Šolak sevale su varnice. Igrana je već pomalo zaboravljena varijanta Panova, čiji su i jedan i drugi pobornici, doduše različitim bojama figura. Aca od pionirskih dana (Gazdina škola), a Dragan od pre nekih godinu-dve. Posle otvaranja došlo je do dinamičke ravnoteže, jer Aca iako ima pešaka više ima slabijeg kralja zbog duplih pešaka na kraljevom krilu. Zanimljiv je momenat posle 26.Te1 (dijagram levo). Beli preti promenom dama i aktiviranjem skakača, zbog toga Dragan neutrališe te pretnje žrtvom kvaliteta, gde nastaje po mom mišljenju jednaka pozicija. Međutim od tog trenutka kreće obostrano nervozna igra (da li je cajtnot u pitanju ne znam) i posle 38.De4 (dijagram desno) sledi 38....Df2 posle čega crni dolazi u šansu, koju vrlo brzo ispušta potezom 40...Ta2 (40...Se3 ili 40...g5 je bilo bolje). Dakle, posle ovakve partije ovo je najrealniji ishod!


Partija Dorić - Kosić je počela varijantom Bogoljubova. Posle prvobitnih izmena pešaka u centru, izgleda kao da je beli malo bolji, jer ima boljeg lovca. Ipak pozicija crnog je dosta tvrda, i posle par izmena, a pogotovu belopoljnih lovaca, nije bilo govora o drugom rezultatu sem remija! Kole je malo stao na loptu i čini mi se da u ovoj partiji nije imao nekih ambicija, mada nije ni lako igrati crnima!