Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šampionat iz mog ugla

Šampionat iz mog ugla

06.05.2010 / VM Šolak, Dragan (2547)

ВМ Шолак је одмах по окончању Шампионата Србије, на коме је заузео треће место, из свог угла описао све партије које је играо.

U meču protiv Pavlovića odlučio sam se za skandinavsku odbranu. Učinilo mi se da sam već u ranoj fazi otvaranja rešio sve probleme, ali nisam imao vremena da posle serije izmena fiksiram kraljevo krilo, i posle 19.h5 (dijagram levo) pozicija crnog nije prijatna. Meni to za vreme partije nije bilo baš sasvim jasno. Miša je, međutim, proučavao ovu poziciju iz klasičnog stvaralaštva starih igrača, koje nama, igračima fritz generacije, nije poznato. Posle 27...Kc8 (dijagram desno) pritisak na kraljevom krilu dostigao je vrhunac, i da je Miša imao malo više vremena, siguran sam da bi pronašao žrtvu pešaka u svom stilu: 28.f6! Ld8 29.e6!! posle čega bi moja pozicija bila veoma kritična, i nisam ubeđen da bi me i Mišin cajtnot spasio od poraza.Bele figure protiv Savketa u drugom kolu nisu mi pomogle. Savke je ovoga puta na moju veliku žalost odlučio da odustane od svoje standardne skandinavke sa lovcem na c8. Logičan potez (dijagram levo) 14...Te8! bio je za mene nov, a Savić je sve poteze do kraja partije razradio u kompjuterskoj analizi sa ribkom pred neku raniju partiju protiv velemajstora Guseinova. Za mene je ovako duboko poznavanje teorije od strane Savketa bilo veliko iznenađenje i nisam uspeo da mu stvorim bilo kakve probleme. U završnoj poziciji odlučio sam se da prihvatim ponuđeni remi ne sumnjajući da bi moj protivnik lako našao (u poziciji na dijagramu desno) važan odbrambeni potez topom: 21.hg6 hg6 22.Tae1 Td6! (posle 22...Dd4 23.Te6! pozicija crnog veoma je teška) 23.Te4 Lf5!.


Miloš Perunović nasrnuo je na mene potezom 2.d3 protiv karokana. Pozicija je bila izjednačena. Čak ni grub previd pešaka sa moje strane nije narušio ravnotežu. Odigrao sam 16...Dc7 (dijagram levo) da bih na njegovo eventualno 17.g4 mogao odgovoriti potezom 17...Le5. Nisam video da posle izmene na e7 gubim važnog centralnog pešaka zbog vezivanja po e-liniji. Srećom, materijal mogu da vratim i pozicija ostaje jednaka.


Prvi veliki propust napravio sam protiv Dražića. NJegov dvanaesti potez (u poziciji na dijagramu levo), 12...Sg8 ne deluje kao najprirodnije rešenje problema vezivanja po e-liniji. Mogao sam efektno završiti partiju žrtvom skakača (u poziciji na dijagramu desno): 23.Sc6! bc6 24.Da6 Kd7 25.d5 i crni kralj ne može pobeći od mata. Teže od propuštene prilike padale su mi Rašine kritike koje su potrajale do kraja turnira. Raša je tokom kola jednim okom bezvoljno branio svoju propalu poziciju, a drugim motrio na moju partiju sa Dražom, i čim je sve bilo gotovo rekao mi je da sam bio totalno dobijen i izdeklamovao dobitničku kombinaciju.


Protiv šampiona Sedlaka ponudio sam remi nakon otvaranja, smatrajući da sam izjednačio poziciju. Nikola je imao drugačije mišljenje, a i borbenost mu je tokom ovog turnira bila na zavidnom nivou, i mislim da je to bio jedan od preduslova njegovog konačnog trijumfa. Veliku grešku napravio sam (u poziciji na dijagramu levo) potezom 15...b5. Posle 16.Ld5 svako uzimanje na d5 ima svoje nedostatke i beli stoji bolje. Mislio sam da ću uspeti donekle da zatvorim poziciju nakon 18...a5 (dijagram desno). Želja mi je bila da skakača postavim na c4 i da ga obezbedim pionom na a4. Otvaranje rubne linije potezom b3 u bilo kom momentu bilo bi vrlo opasno za belog. DŽoni je odigrao veoma jak potez koji nije lako naći, 19.Dc3. Zbog pretnje 20.d5 morao sam da oteram damu potezom 19...b4, ali moj skakač je izgubio uporište i pozicija je postala kritična. Nikola je propustio nekoliko izglednih nastavaka, a konačno sam došao do igre potezom 27...b3, koji moj protivnik, moguće, nije na vreme video. Sada je i beli kralj pod pritiskom, a Sedlak je i dalje izbegavao remi, budući da sam ja bio u priličnom cajtnotu. Napravio je i previd i pred vremensku kontrolu ponudio je remi odigravši 39.Dc2. Nije na vreme video da posle 39...Dd3 ne može da uzme na c6 zbog žrtve topa na c1 i matiranja damom po prvom redu. U završnicu sam ušao sa pešakom više i 30 minuta vremena na satu. Ipak, potrošio sam vreme vrlo brzo, a nakon što sam prevideo 45.Tg7 šanse belog na remi postale su veoma velike. Kasno sam video da na 47...Td8 beli može da igra 48.Sc5 Ta8 49.Kb3 Sd4 50.Kc4 Sc2 51.Tb7 Ka5 52.Sb3 uz remi večitim šahom. Ovo je za mene bila ubedljivo najteža partija na turniru.


Na slobodan dan odigrao sam partiju poslednjeg kola protiv Lajthajma. Borko se branio francuskom odbranom. Ušao je u nešto slabiju, ali prilično čvrstu poziciju. Načinio je grešku kada je (u poziciji na dijagramu levo) odigrao 27...Sh6, što zaista deluje neshvatljivo. Skakač je tamo ostao do kraja partije, a potez 27...Sd6 Borko je odbacio jer se plašio topovske završnice. Ipak, kako je analiza sa Savketom pokazala, ovo je bilo mnogo bolje rešenje. Potez 33.a4! (u poziciji na dijagramu desno) rešio je partiju. Nakon toga crni nema načina da nastavi sa pružanjem otpora.


Usledila je prilično laka pobeda protiv Bogija. Najverovatnije nije trebalo (u poziciji na dijagramu levo) da odigra 14...d5. Nakon toga, predstoji mu grčevita borba za pola poena. Da je borbeni Bogi odigrao bilo koji drugi potez, njegova pozicija ostala bi slabija, ali šanse za treći rezultat nastavile bi da uznemiravaju moju psihu. Propustio sam da dobijem u potezu (dijagram desno) sa 36.Th4, ali nakon vremenske kontrole pokazalo se da je pozicija crnog i dalje bez šansi.


Selektor je zaboravio da pojede lovca na g6 (dijagram), i posle 8.a3 Lh5 crni nema nikakvih problema. Iako znam da Branko gotovo nikad ne sklapa remije, ponudio sam primirje nakon 16...f5. Očekivao sam da će se Damljan dobro zagledati u poziciju, ali on je umesto toga pogledao na svoj ručni sat i prihvatio remi. Razlog – košarka! Dobro je da nismo propustili istorijsku utakmicu između Cibone i Partizana i trojku Kecmana!Protiv Tadže sam odigrao (dijagram levo) sumnjivo 8.d5, a zatim sam sproveo krajnje glup manevar Lc1-g5-h4. Tada još uvek najbolji srpski inter revanširao mi se potezom 12...cd5. Nastalu završnicu procenio sam u svoju korist, ali veoma dobar potez (u poziciji na dijagramu desno) 18...Tb8 uz b5 održava ravnotežu.Tajni trener mi je savetovao da brzo remiziram sa Piksijem (ako je moguće) i odmorim se pred poslednje tri partije. Nakon detaljnijeg proučavanja tabele, ipak, zaključio sam da tako neću moći da se borim za prvo mesto. Zato sam od početka krenuo agresivno. Žrtvovao sam pešaka potezom 6...e5 (dijagram levo) i nakon 7.de5 Dd1 8.Kd1 Sd7 stekao u zamenu za pešaka veoma dobar razvoj. Pogrešio sam (u poziciji na dijagramu desno) sa 22...Lg5, što vodi remi raspletu. Trebalo je igrati Sd7 sa boljom pozicijom, ali beli je i dalje prilično otporan. Mislio sam da ću u topovskoj završnici nakon 28.Ta3 osvojiti pešaka nakon 28...Tg4 uz Kb6-a5, ali prevideo sam da na 28...Tg4 beli može da odigra 29.Tf3 sa remijem.


Šare je ponovio jednu od trulih varijanata skandinavke kojom se redovno brani. Izuzimajući početne poteze partiju je odigrao odlično i još jednom pokazao da je veoma ozbiljan protivnik. Halucinirao sam kada sam se dobrovoljno odrekao centralnog pešaka potezom 15.e6 (dijagram levo). Nakon 15...fe6 shvatio sam da planirano 16.Se5 ne prolazi zbog 16...De2 uz Sd4. Siniša je našao drugačije oborenje, koje je podjednako dobro: 16...Se5 17.Da7 De2 18.Ke2 Lb5 19.b3 Sc6 uz zarobljavanje dame posle 20.Da8 Kd7 21.Db7 Tb8. Mislio sam da će mi 28.c6 (dijagram desno) obezbediti odlučujući napad, ali i tada stojim slabije jer crni kralj bezbedno prelazi na damino krilo posle 28...bc6 29.Db7 Kd7 30.Sb6 Ke7 31.Dc7 Kf8.Pošto sam uočio da omladinca peglaju u filidoru, odlučio sam da i ja započnem partiju na ovaj način. Krle je pasivno razvio figure u otvaranju, ali to nisam uspeo da kaznim i nastala je neizvesna pozicija. Potezom 27...Dd8 (dijagram) ponudio sam otrovnog pešaka na d6, a junoša se zaleteo, kako to obično biva kada su u pitanju mladi i hrabri ljudi. Nakon 28.Sd6 Tc2! napad na belog kralja ne može se zaustaviti. Krstić nije uzeo topa sa 29.Sc8 zbog 29...Sh3 30.Kh2 Dh4 (ideja Sf2 i Dh1 mat) 31.De7 Sg5 32.Kg1 Sf3 33.gf3 Dh2 mat. Precizan račun, mora se priznati, ali nažalost prekasno!Raša se odlučio da promeni kraljice u otvaranju. U jednakoj završnici nespretno je manevrisao. Kombinacija koju je sproveo (u poziciji na dijagramu levo) potezom 36.Td6 omogućila mi je da ostvarim dominaciju veću od one što je imaju kec i kralj u boji protiv keca i dvojke: 36...Kd6 37.Sb5 Tb5 38.Lb5 Tc2 39.Kg1 Kc5 40.Lf1 Kd4 41.Tb1 Lb3. Materijal je izjednačen, ali beli nema čime da mrda i kroz par poteza izgubio je dve figure.


Uslovi za igru bili su solidni uz primedbu da je u početku bilo vrlo hladno u sali za igru. Nadam se boljem sistemu kvalifikacija u budućnosti (na primer, jedinstvenom polufinalu). Takođe, finansijski uslovi morali bi biti dosta bolji ako želimo da na najvažnijem pojedinačnom turniru redovno nastupaju naši najjači igrači.Nikola Sedlak je zasluženo trijumfovao. Odigrao je nekoliko odličnih partija, a najbolja je bila ona protiv Perunovića, na kojoj bi mu pozavideli Aljehin, Talj i Širov zajedno! Miloš je predao u poziciji u kojoj ima dva topa više! Čestitke na tituli! Odličnu igru i veliku borbenost pokazao je i Bogi. Pikula se kao i svake godine plasirao u samom vrhu. Najviše je razočarao Savke koji je završio turnir na deobi poslednjeg mesta iako je nakon partije sa Govedaricom na početku turnira najavio svoje ambicije na šampionsku titulu. Tadić je konačno postao velemajstor i prebacio lopticu Miši Papu kojega je ovaj turnir promovisao u najjačeg intera u Srbiji. Nadamo se da će njegov staž biti kraći od Tadžinog!