Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kup Srbije 2010

Kup Srbije 2010

31.05.2010 / VM Šolak, Dragan (2547)

Репортажа са Купа Србије, одржаног у хотелу Шумарицаме у Крагујевцу, виђена оком велемајстора Шолака.

Srbija je, moguće, druga zemlja sveta po pitanju šahovske tradicije i kulture. Zbog čega je onda ovogodišnji Kup bio neobično slab? Od ženskog kupa se izgleda potpuno odustalo, dok je na muškom nastupilo 18 ekipa, od toga samo četiri u profesionalnom sastavu. Ja se sećam vremena sa kraja osamdesetih godina, kada je na ovakvim festivalima u Puli sve vrvelo od šahista. Postojalo je više festivalskih grupa, igrali su se open turniri, omladinska prvenstva, brzopotezni turniri i razne druge šahovske priredbe. Neki traže razloge u smanjenju popularnosti šaha zbog pojave računara i interneta, drugi tvrde da je sve to posledica finansijske krize u svetu. Ja sam potpuno drugačijeg mišljenja, a pre nego što ga iznesem, voleo bih da čujem komentare čitalaca.

Nisu nastupili Sveti Nikolaj, Spartanci, Smederevo i druge jake ekipe. U takvoj konkurenciji očekivalo se da će se borba za titulu voditi između Vodovoda iz Kragujevca, Beograda, Novosadskog ŠK-a i Laste, dok su šansu iz prikrajka vrebali Niš i Radnički iz Kragujevca. Ekipa kragujevačkog Vodovoda dovela je brojna pojačanja i u sastavu Volokitin, Stojanović, Pikula, Roganović, Pap, Lajthajm došla je sa ambicijama da osvoji pobednički pehar. Beograd je igrao u standardnom sastavu, Vučković, Miladinović, Jeremić, Savić, bez stranca. Za NŠK nisu nastupili Markuš i Dušan Popović, ali i bez njih, u sastavu Kovačević, Nevedniči, Šolak, Lazić bili smo spremni da se borimo za prvo mesto. Lasta se pojačala Bogosavljevićem koji je nastupio na trećoj tabli, iza Pavlovića i Brenja, a pre Ostojića.

U prvom kolu favoriti su odradili posao. Namučio se jedino Beograd, doduše imali su ubedljivo najteži zadatak. Opasni pančevački cugeraši umeju da budu veoma neugodni. Robulj je crnim figurama brzo došao do velike prednosti protiv Savketa, a velemajstoru je samo autoritet omogućio da dođe do miroljubivog dogovora. Igor je posle 14.d5 e5 došao do prednosti u partiji sa Radlovačkim. Bazirao je svoju igru na iskorišćavanju slabosti polja f5. Potez 37.Sd6 bio je lep taktički završetak dobro vođene partije u pozicionom stilu. Veljko je bez problema održao na prvi pogled neprijatnu topovsku završnicu protiv Peza i Beogradu je za pobedu bio dovoljan remi na prvoj tabli. Vučko je, međutim, bio pod velikim pritiskom. Neoprezno je odigrao 50...Te5 da bi posle 51.De7 shvatio da ne može da se zakloni topom, jer beli može da forsira prelaz u dobijenu pešačku završnicu potezom 52.De7. Pančevac je tako ostao sa dva pešaka više, ali iako je imao puno vremena za razmišljanje, igrao je prilično brzopleto i dopustio Vučku šansu da se izvuče. Bojan je našao važan potez 65...Tc3 iako je bio u velikom cajtnotu i uspeo je da dođe do podele poena.

Drugi dan, za razliku od prvog, favoritima je doneo dosta problema. Lasta je odlično odigrala meč protiv prvog favorita po rejtingu i zasluženo trijumfovala. Junak dana bio je Bogi, koji je belim figurama savladao nepobedivog Piksija. U slabijoj završnici Pikula je pogrešio sa 24...h5, i posle 25.S7g6 fg6 28.Sg6 Kg8 29.Sf8 Kf8 30.Td8 ostao je bez kvaliteta i izgubio. Mogao se braniti jedino potezom 24...Td4 ali i tada bi njegov zadatak bio veoma težak.

Niš je protiv Beograda igrao čvrsto, a ravnoteža nije bila značajnije narušena ni na jednoj od četiri table.

Ni Novosadski ŠK nije mogao biti zadovoljan. Iako je Abram pre meča velikodušno podelio svoje tajne zalihe magičnog eliksira sa mojom ekipom, meč je posle velike borbe ipak završen nerešeno. Nevedniči je pobedio Ristića kojem je posle duge pauze očigledno bilo potrebno par dana da se zagreje, ali je Kovačević izgubio od Boška, nakon što je u svom borbenom stilu odbio remi. Abramović je još jednom demonstrirao vrhunsko poznavanje fijanketnog sistema u benoniju.

Derbi trećeg kola bio je Beograd-Lasta. Jeremija je u svom stilu pokupion nekoliko Bogijevih pešaka da bi zatim nemilosrdnim računom eliminisao svaki pokušaj kontraigre. Poslednji su ostali da igraju Igor i Doktor. Brenjo je našao neverovatan dobitnički potez. Nakon što je Igor napao njegovu kraljicu, Slaviša je mirno pomerio topa za jedno polje. Ja se ne sećam nijednog turnira na kojem je Doktor igrao, a da bar u jednoj partiji nije žrtvovao damu. 34...Tb3 dobilo bi odmah, a kasnije je Brenjo u cajtnotu ispustio još nekoliko dobitaka i meč se završio pobedom Beograda.

Najzanimljiviji meč četvrtog kola bio je naš susret sa Beogradom. Veljko je odlično spremio otvaranje i morao sam da se patim četiri sata i da izračunam veliki broj teških varijanata da bih došao do večnog šaha. Moja ponuda remija nakon otvaranja nije u njemu pobudila nikakvo interesovanje. Vule je u komplikovanoj poziciji nadigrao Aleksu, Nevedniči je dobio Miladinovića u čudnoj partiji. Tri boda Novom Sadu doneo je Lazić. Protiv Savketa je došao do prednosti u otvaranju. Postavio je mali trik potezom 18.Sg5 ali iskusni Savić je naravno video da bi na 18...Lg2 usledilo 19.Se6 fe6 20.Dh5 mat. Ravnopravna borba vodila se do završnice, kada je Savić raskoordinisao svoje figure, umesto logičnog pomeranja kralja ka centru. Laza je to iskoristio i potezom 44.a6! stvorio slobodnjaka koji se uskoro pretvorio u kraljicu. Još neko vreme Savke je pokušavao da upeca protivnika na šah-šeh, ali Laza je bio pažljiv i meč se završio pobedom Novog Sada.

Nova pobeda u petom kolu u još jednom teškom meču. Nevedniči je imao inspiraciju protiv Mihajla. Žrtvovao je figuru potezom 9.Sb3. Usledila je još jedna žrtva, 14.Lg6. Dok se za prvu žrtvu može reći da je odlična, druga ima samo estetsku vrednost. Mihajlo nije najbolje reagovao, a Vladik je svoju inicijativu doveo do pobede i krunisao partiju lepim završetkom: 38.f7 Kd7 39.f8S. Ja sam protiv Piksija imao malu prednost, ali ne i realne šanse za čitav poen. Pobedu za NŠK osigurao je raspoloženi Laza. Miša Pap dugo je stajao bolje, ali njegov potez 28...Tf8 bio je slab. Lazić se nije polakomio na lovca, nego je u cajnotu našao briljantnu dobitničku kombinaciju: 29.Le5! de5 30.d6!! Df6 31.Dh4 Dh4 32.gh4 Lh5 33.Tc1. Sada je situacija prilično jasna. Zbog međupoteza 30.d6!! crni ne može da brani pešaka na c5, a ulaz belog topa na c5 osigurava laku pobedu. Ovaj dan obeležen je i pobedom Savića koji je prekinuo svoj 17 partija dugačak post.

Poslednji ispit imali smo u meču sa Lastom. Odlučujući je bio moj susret sa Bogijem. Žrtvovao sam figuru potezom 13.Sb5, a Bogi je posle 13...ab5 14.Lb5 potrošio 58 minuta. Došao sam do velike prednosti, ali pozicija je i dalje bila prilično komplikovana. Važan je bio potez 20.f4 koji isključuje iz igre dve crne figure, skakača i crnopoljnog lovca. Nakon toga, realizacija je išla prilično glatko. Radnički iz Kragujevca slavio je protiv Beograda zahvaljujući pobedi Ristića nad Miladinovićem. Mali potez pešakom 36.c3 učinio je da se naizgled dobra pozicija crnog raspadne.

U sedmom kolu svi su ostvarili svoje radne zadatke. Novosadski ŠK sasvim zasluženo došao je do prvog mesta, a ponajviše zahvaljujući izuzetno raspoloženom Laziću. Vodovod iz Kragujevca ipak je ostvario zapažen rezultat osvajanjem drugog mesta, dok se Beograd u poslednjim momentima izborio za bronzu. Prošlogodišnji pobednici, ekipa Laste, iako značajno pojačani, ovoga puta ostali su bez medalje.

Turnir je organizovan u istom hotelu u kojem je odigran i Šampionat. Uslovi su bili bolji nego tada, ali ponovo moram da ukažem na veliki propust organizatora. U sali za igru često je bilo veoma hladno. Šahisti ne mogu pružiti maksimum kada igraju u džemperima i jaknama, i nadam se da ovakvih propusta neće biti u budućnosti.

Moja velika želja je da naredne godine na festivalu učešće kao i ranije uzmu sve najjače ekipe, da i žene i juniori ponovo dobiju svoje turnire, a bilo bi lepo videti i amatere kako se nadmeću. Tužno bi bilo da se tradicija koja traje decenijama ugasi.