Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ženska reprezentacija 2010

Ženska reprezentacija 2010

16.06.2010 /   Andrejić, Vladica (2185)

Поводом избора новог селектора наше женске селекције и избора репрезентације имам потребу да нешто пишем...

Na osnovu ad hok odluke sa sednice 14.5.2010. čuveni Izvršni odbor Šahovskog saveza Srbije raspisao je konkurs za izbor selektora muške reprezentacije, kao i konkurs za izbor selektora ženske reprezentacije. Naslućuje se da je ovaj iznenadni konkurs raspisan da bi se uklonio selektor Branko Damljanović, koji je sa reprezentacijom napravio dobar posao, ali u poslednje vreme postao politički nepogodan za bulumentu koja rukovodi Savezom. Kolateralna šteta u ovoj priči ispada ženski selektor Nenad Ristić koji je na toj funkciji već pet godina, međutim da se ja pitam to ne bi toliko trajalo. Podsetimo se samo da dotični selektor nije želeo da za prošlogodišnje Evropsko prvenstvo igrano u Novom Sadu pozove Sandru Đukić, tada aktuelnu šampionku Srbije, o čemu je već bilo reči na ovom sajtu.

Pre nekih nedelju dana za novog ženskog selektora Srbije izabrana je ŽVM Ana Benderać. U Politici od 14.6.2010 mogli smo pročitati da je novi selektor odredila širi spisak reprezentativki za Olimpijadu u Hanti Mansijsku. Širi spisak (po redosledu objavljenom u Politici) glasi: Alisa Marić, Nataša Bojković, Irina Čoluškina, Marija Rakić, Anđelija Stojanović, LJilja Drljević, Jovana Erić i Sandra Đukić. Koliko vidimo spisak je sortiran po rejtingu, mada po meni bi spisak valjalo da započne sa aktuelnom šampionkom države. Verujem da ćete se složiti sa mnom da bi instituciju državnih šampionata valjalo poštovati, ne bi li se ponovili prošlogodišnji incidenti. U svakom slučaju i dalje mislim da bi državni šampionat morao biti jedan od najbitnijih kriterijuma za izbor članova reprezentacije.

Danas je objavljen i konačan spisak za Olimpijadu. Na spisku nema Alise Marić koja će se u to vreme baviti izborima u FIDE na strani Anatolija Karpova, a ako sve prođe kako treba postaće potpresednik FIDE. Sastav reprezentacije glasi: Nataša Bojković, Irina Čoluškina, Marija Rakić, Anđelija Stojanović i Jovana Erić. U daljem tekstu baviću se iksljučivo jednim pitanjem: Da li je bolje da za Srbiju igra Jovana Erić ili LJilja Drljević.

Pomlađivanje reprezentacije? Hmmm, jasno je da Jovana ima 18 godina i veliki potencijal, ali LJilji je tek 25. Ako se ide na podmlađivanje, a mislim da treba da se ide na to, onda bi trebalo razmisliti o pozivu za Irinu i Natašu, a ne za LJilju. Moje mišljenje je da dobrog omladinca treba ubaciti u vatru, ali ako pravi ubedljive i neprikosnovene rezultate, međutim Jovana nije ni aktuelna omladinska ni aktuelna kadetska prvakinja Srbije.

Politička odluka? Da li je LJilja kompromitovana time što je u Drezdenu 2008. nastupala za crnogorsku reprezentaciju? Ako je to slučaj, kako to da se onda nalazi na širem spisku reprezentativki? To su stvari za koje si ili pogodan ili nisi, a onda se od pogodnih traži najbolje rešenje... Da li LJilja uopšte ima pravo nastupa za selekciju Srbije, pošto je igrala pod crnogorskom zastavom i bila na njihovoj listi? Odgovor je potvrdan, što se može videti na sajtu FIDE, gde stoji da ima pravo nastupa za Srbiju počevši od 2.12.2009. ukoliko uplati taksu od 650 eura, dok bez takse može zaigrati od 2.2.2012. Pretpostavićemo da selektor ovo zna jer bilo bi zaista čudno da se na funckiju selektora prijavi neko ko ne poznaje elementarne pravilnike na navedenu temu.

Rezultati? Hajde da vidimo kakve su rezultate postizale Jovana i LJilja u poslednjih godinu dana, sa komentarom da uzimanje dužeg vremenskog intervala ne bi odgovaralo Jovani, jer zapažene rezultate je počela da pravi tek od skoro. Predstavljeni rezultati pokrivaju sve turnire obrađene na Večitom šahu u poslednjih godinu dana, sa tim da je umesto lošeg FIDE performansa korišćen mnogo precizniji Andrejićev performans i dalje računat na osnovu FIDE rejtinga protivnika. Nema prevare ni oko Andrejićevog performansa (dole korišćena kraća oznaka AP) koji je mnogo realniji i koji će malo favorizovati Jovanu jer je igrala neke slabije turnire, u šta ćete se moći uveriti kada se uskoro na Večitom šahu nađe kompletna priča o istini o šahovskom rejtingu.


Jovana Erić:
Očekivan rejting za 1.7.2010 = 2218
Šampionat Srbije 2010: 6. mesto, AP=2228
Kadetsko prvenstvo 2010: 2. mesto, AP=2008
Osmomartovski turnir 2010: 1-2. mesto, AP=2413, ŽVM bal
Ženska liga Srbije 2009: AP=2319
Žensko omladinsko Prvenstvo 2009: 2. mesto, AP=2111


LJilja Drljević:
Očekivan rejting za 1.7.2010 = 2273
Bosna 2010: AP=2431, ŽVM bal
Šampionat Srbije 2010: 3. mesto, AP=2332
Prvenstvo Beograda 2010: 1. mesto, AP=2451
Ženska liga Srbije 2009: 9 iz 9 AP=beskonačno!


Zaključak. Prema popisanim rezultatima ističe se samo jedan vrhunski rezultat Jovane Erić, a u pitanju je prvo mesto sa Osmomartovskog turnira gde je osvojen ženski velemajstorski bal. Sudeći po brojkama LJilja Drljević ima jači rezultat na superturniru Bosne, takođe sa ženskim velemajstorskim balom. Ako velika razlika u rejtingu nije merodavna onda bi trebalo gledati turnire na kojima su zajedno nastupale, pogotovo ako je u pitanju šampionat. U svakom slučaju ukoliko postoji bilo kakva dilema između navedenih rezultata onda bi trebalo organizovati međusobni meč od 4 ili bar 2 partije gde bi pobednik izborio mesto u ekipi.

Komentari. Voleo bih da čujem šta vi imate da napišete povodom ovoga slučaja. Slobodno popunite našu formu za komentar, a ja ću kroz nekoliko dana objaviti vaše komentare. Želeo bih na kraju da preduhitrim neke moguće komentare i neumesne primedbe. Ako neko misli da ovo moje pisanje nije dovoljno objektivno, zato što mi je, možda, LJilja najbolja drugarica ili tako što, odmah da kažem da ja i nisam napravio Večiti šah da bih bio objektivan, za objektivnost posećujte zvanični sajt Šahovskog Saveza Srbije. Što se same urađene statistike tiče, citiraću Homera Simpsona iz čuvene epizode Simpsonovih gde kaže: "People can come up with statistics to prove anything, Kent. Forty percent of people know that!"