Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Reprezentacija - još komentara

Reprezentacija - još komentara

03.07.2010 /   Andrejić, Vladica (2185)

Још мало коментара на тему репрезентације, селектора и сличних проблема

Nakupilo se podosta tekstova u vezi reprezentacije i srodnih tema. U pitanju su tekstovi:

16.06.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Ženska reprezentacija 2010
18.06.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Ženska reprezentacija, argumenti i komentari
20.06.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Ženska reprezentacija - treći deo
21.06.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Ženska reprezentacija - neobjektivnost
21.06.2010 / VM Šolak, Dragan (2567) : Reprezentacija
23.06.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Reprezentacija - kriterijumi
24.06.2010 / FM Ašik, Josip (2339) : Komentar reprezentacije
25.06.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Reprezentacija - komentari

Pre nego li objavimo još nekoliko pristiglih komentara potpisanih punim imenom i prezimenom, želeo bih da i ja kažem nešto. Često smo čitali o tome da selektor ima neograničeno pravo izbora i da on snosi odgovornost. Da li je to baš tako? Po meni selektorska funkcija važi čitave godine i tokom čitave godine on snosi odgovornost, te ako se ne ponaša kako valja slede sankcije i smene. Međutim, doživeli smo da je jedino bitno da neposredno pred takmičenje taj jedan čovek izdeklamuje sastav kakav mu je ćef i to je to. Poslednja akcija ženske reprezentacije bilo je Evropsko prvenstvo u Novom Sadu prošle godine. Podsetiću vas da je Srbija zauzela "prestižno" 23. mesto među 28 ekipa, a ispred se našla i Crna Gora (i to bez LJilje Drljević, koja se vratila na srpsku listu). Da li je za ovaj debakl odgovoran tadašnji selektor Nenad Ristić, koji, da napomenemo još jednom, u sastav namerno nije uvrstio tada aktuelnu šampionku Srbije, Sandru Đukić? Da li se on obratio javnosti posle ove katastrofe, izvinio javnosti i podneo ostavku na mesto selektora? Naravno da nije. Biće da je bilo malo 5 godina mandata. Da li se neko seća da je dotični u toku svog mandata mogao da se pohvali time da je (bar jednom) pogrešno obavestio reprezentativke o boji figura koje će imati sutradan? Da li je to dovoljno za smenu? Priče da su loši oni koji su birali selektora ne pije vodu do kraja. Na mesto selektora može se izabrati neko bez mrlje na karijeri, a da taj posle toga poludi i oformi tim od amatera. A mi onda kažemo, pa dobro sačekaćemo da se ekipa raspadne na olimpijadi, pa ćemo lako da ga smenimo zbog loših rezultata, a odgovornost je na njemu. Ma nemamo mi vremena da to čekamo, a poučeni prethodnim iskustvima ne želimo da selektori "snose" odgovornost kao do sada.

Napomenuću da u sadašnjem timu nema Marije Manakove i LJilje Drljević koje igraju na nivou 2300, a da su priče o podmlađivanju reprezentacije krajnje komične. LJudi, ovo je šah, a ne na primer fudbal, gde je Svetsko prvenstvo jedno neprocenjivo iskustvo za učesnike istog. Da li će Jovana Erić postati bolji igrač zato što će igrati na olimpijadi? Kao što rekoh, ovo je šah i mnogo više dragocenog iskustva može dobiti tako što bi otišla kod Lasla Nađa u Budimpeštu i odigrala Prvu Subotu na proseku od 2430. LJudi, ovo je olimpijada i tu nema mesta eksperimentima i mora da igra najjača ekipa!

Milos Popovic, Pancevo :
Povodom rasprave koju ste poceli oko izbora sastava reprezentacije oseio sam potrebu da se javim.Meni nije jasno po kom osnovu svi iznose svoje misljenje koje je,najcesce potpuno nekompetentno i kako vidim potpuno beskorisno.Dakle,sastav tima za bilo koje takmicenje se ne moze odrediti brojkama(iako se Dr Andrejic,Gm Solak i ostali matematicari nece sloziti)iz prostog razloga sto se tako eliminise ljudski faktor koji je barem 12 puta vazniji u celoj prici!Ali,to uopste nije ni bitno.Ne moze svako donositi sud o tome ko treba a ko ne treba da igra a posebno ne ljudi koji su potuno marginalni u svetu saha.Sastav tima i raspored po tablama(koji je u slucaju muskog tima BESMISLEN)odredjuje jedino SELEKTOR ,i samo on ima pravo,iz bilo kojih razloga da odredi postavu.Ako nesto zasluzuje kritiku i izaziva nevericu to je onda izbor selektora i upravnog odbora sahovskok saveza Srbije koji je tog selektora i odabrao(a to je isti onaj upravni odbor koji je smenio A.Milijanovica i B.Damljanovica)valjda zato sto su radili nesto korisno....svi znamo da se to ne sme!!!Dakle,ne gubite vreme odredjujuci kriterijume za sastav tima,odredite kriterijume za rukovodsto saha u ovoj zemlji,te za izbor selektora.Mozda bi dobri Dr Andrejic,te njegov uceni kolega Gm Solak mogli da daju matematicku projekciju po kojoj covek po imenu SINISA DRAZIC u ma kom svetu moze biti kompetentan da bude selektor.A sto se sastava tice,selektor se jedini pita,njegova je i prva i poslednja,pa nek mu je na cast!Nemate pravo da kritikujete njegove odluke,samo cinjenicu da nikad nije smeo biti izabran!!!Slicno je i u zenskom sahu,odluka je donesena,a kad se niste znali zaliti na izbore selektora sad se zalite upravi vodovoda!Dakle,dno Srbijo!

Filip Naskovic, Ivanjica :
Postovani,
pazljivo sam citao sve komenare na ovu temu pa bih zeleo da iznesem i svoje misljenje o tome kako treba da izgleda izbor selektora i igraca nase sahovske reprezentacije. Govoricu nacelno jer ne smatram da sam dovoljno kompetentan da ulazim u detalje. Ja, kao diplomirani matematicar ne smatram da je prosta upotreba matematike dovoljno dobra a obrazlozicu i zasto. Da krenem redom. Prvo, prilikom raspisivanja konkursa za selektora moraju se postaviti jasni ciljevi reprezentacije (npr. ulazak medju 10 na Olimpijadi, podmladjivanje po cenu rezultata ...) pa na osnovu tih kriterijuma izabrati osobu koja je u stanju to i da ostvari. Zatim selektor bira igrace u skladu sa postavljenim ciljevima i potpuno je slobodan u izboru igraca ali naravno i odgovara za rezultate. Pored ovoga jako bitno je i to da u slucaju neuspeha (ili nekoliko u nizu) odgovaraju i oni koji su birali selektora. Svako od nas ima neku ideju kako sastav trebalo da izgleda ali o tome ko je upravu mozemo da pricamo tek kada budemo videli rezultate. Ako bi matematika bila jedini kriterijum onda bi se smanjila uloga selektora a samim tim i odgovornost za rezultate. Matematika je opravdana samo u slucaju ako medju nama ne postoji kvalifikovana osoba sa dovoljno autoriteta i ljudskih kvaliteta koja bi mogla da obavlja ulogu selektora a ako je tako onda ne ni trebalo ni da postoji sahovska organizacija. Ja sam siguran da nije tako, cak sta vise, mogao bih da navedem i neke osobe koje se uklapaju u taj profil. E sad pitanje je da li sadasnji selektori zadovoljavaju te kriterijume. Ako ne zadovoljavaju onda su krivi oni sto su ih birali, a ako zadovoljavaju pustimo ih da rade svoj posao najbolje sto umeju. I za kraj da kazem da mislim da je vecina ovih komentara krajnje nekorektna prema Jovani Eric jer se osporava a da prvenstvo nije ni pocelo. Mislim da to moze jako lose da deluje na devojku od 18 godina i da je sputa da pokaze sve sto zna.