Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Zaustavite ludilo

Zaustavite ludilo

25.07.2010 /   Andrejić, Vladica (2185)

Зауставите лудило илити мојих пола сата у Новом Саду је поучна прича о стању у војвођанском и српском шаху.

Nakon uspešno odrađenih profesionalnih obaveza željno sam dočekao letnji raspust. Mislio sam kako bi mi dobro leglo da odigram neki šahovski turnir. Nakon silnih premišljanja i propuštanja turnira nekako iznenada izbor je pao na Prvenstvo Vojvodine (25.7-1.8) u Novom Sadu. Jedna od ključnih stavki za ovakav izbor bila je ta što ovaj turnir daje dva učesnika za Šampionat Srbije 2011, a dobro je poznato da je put iz Vojvodine (ostala mesta određuju Beograd i Centralna Srbija) najlakši.

Došao je i dan početka turnira, 25. juli 2010. Poranio sam, uredno spakovao putnu torbu i u 12:00 uhvatio autobus iz Beograda za Novi Sad (cena 625 dinara plus 40 za prtljag). Sve je bilo u redu i oko 13:30 već sam bio u hotelu Novi Sad. Odmah me je dočekalo veliko iznenađenje, na plakatu na ulazu je pisalo da prva četiri srpska predstavnika igraju dodatni plej of za dva mesta na Šampionatu 2011. Kakav plej of upitao sam se. To je bila matična ideja u prvom raspisu turnira koji sam video, međutim kasnije kad sam proveravao na sajtu gospodina organizatora pisalo je (a i dalje piše, ako ga ne skloni u međuvremenu) da prva dva idu direktno na Šampionat. Jako brzo pojavio se gospodin Siniša Dražić, velemajstor i aktuelni selektor reprezentacije Srbije, u svojstvu direktora turnira. Veoma iznenađen upitao sam da li se zaista igra neki plej of. Dražić je odgovorio da je smislio sjajnu stvar i da će četvorica najboljih sa srpske liste igrati Berger turnir na 15 minuta po igraču za ta dva mesta na Šampionatu.

LJudi, da li je to moguće? Ko će otići na Šampionat odlučiće vikend turnir! Zapravo 15 minuta po igraču je sama granica između rapida i cugera. Ja sam se dobro pripremio za turnir i želeo da potražim svoju šansu za ulazak na Šampionat iako je ona realno bliska nuli. Međutim pri ovakvim okolnostima moje šanse su tačno jednake nuli. Ja ne znam da igram ubrzani šah, kao ni cuger uostalom, ili da kažem preciznije, igram ih jako slabo. LJudi, pričamo o Šampionatu države, pričamo o klasičnom šahu, a poturaju nam neke alternativne discipline. Zamislite da odigram turnir i osvojim svih 9 poena iz 9 partija klasičnog šaha, a onda me ubace na cugericu sa još tri igrača koja sakupe 7 iz 9. U poslednje vreme viđali smo da o nekom bitnom mestu odlučuju brze partija, ali to se dešavalo isključivo posle egal ishoda na sporim partijama. Ovakvo nešto za mene je krajnje neprihvatljivo.

Na sve ovo treba dodati da je turnir otvorenog i međunarodnog karaktera. Naravno niko od onih koji su se već plasirali na Šampionat nije lud da ovde zaigra, ali ima puno stranaca koji će krojiti vrh tabele i čiji će rezultati bitno uticati na plasman na Šampionat. Želeo sam da poželim sreću velikoj grupi nigerijskih nerejtingovanih igrača koji su bili prijavljeni za turnir, a sada su nažalost misteriozno iščezli sa spiska. Mogu reći i da mi je zasmetala i prevelika ugradnja gospodina Dražića u super povoljnoj ponudi za smeštaj (koji nisam ni stigao da vidim). Naime ponuda je 130 eura za 7 noćenja u dvokrevetnoj sobi i upisninu, dok sam u međuvremenu saznao da taj isti smeštaj košta 10 eura na dan u jednokrevetnoj sobi, pa računajte sami.

Na pitanje da li je priča o plej ofu konačna odgovoreno mi je potvrdno, posle čega mi nije ostalo puno izbora nego da napustim turnir. Naravno gospodin Dražić me je odmah optužio da sam u Novi Sad došao samo zato da bih pravio probleme, što uopšte nije tačno. Došao sam da igram i ostaje žal što sam zalud trošio vreme na pripreme. Pokupio sam svoju putnu torbu i u 14:10 uhvatio autobus za Beograd (cena 605+50 dinara), a ne mogu reći da sam uživao.

Postaviću nekoliko pitanja na koje ne znam odgovor. Ko je gopodinu Dražiću dao licencu za dva mesta na Šampionatu? Da li je to sada njegova privatna birtija i može li on ta mesta da podeli kako mu je ćef? Da li će se oglasiti Šahovski savez Vojvodine i poništiti ovako sramno deobu mesta na Šampionatu Srbije? Da li će se oglasiti Šahovski savez Srbije i poništiti licence područnih saveza i vratiti Polufinale pod svoje okrilje? Da li će, ako se nešto od gore navedenog desi, organizator nadoknaditi troškove igrača?

Eto tako razmišljam ja, a kako razmišljate vi možete napisati kao komentar, pa ću ja pročitati...