Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Čika Draža, komentari

Čika Draža, komentari

27.07.2010 /   Andrejić, Vladica (2185)

Поводом недавних дешавања и наше репортаже Зауставите лудило имамо и неке коментаре редовних читалаца.

Šokantno! (Ivan Martić, Beograd) :
Kvalifikacije za državni šampionat bi trebalo da budu ozbiljni turniri. Prema svim igračima bi trebalo da važe isti kriterijumi, a ne da pojedinci budu diskriminisani jer dolaze iz Centralne Srbije. Ideja o doigravanju na 15 min. je ništa drugo do svođenje igre na rulet. Brzopotezni šah i rapid su veoma atraktivne discipline,i treba ih negovati, ali je neozbiljno mešati ih sa turnirskim partijama sa klasičnom vremenskom kontrolom. Mislim da je uzrok aktuelnih problema u srpskom šahu nedostatak jasnih i doslednih kriterijuma i njihovo sprovođenje u praksi. To važi i za reprezentaciju. Na početku godine treba objaviti kriterijume za izbor reprezentativaca, kao i pravila za razigravanje državnih šampionata, a ne da se pravila menjaju u hodu i da se redovno svađamo pred velika takmičenja i time samo stvaramo negativnu atmosferu bez konkretnih rezultata. Inače, nerado učestvujem u javnim polemikama, više bih voleo da diskutujemo o nekoj aktuelnoj varijanti Sicilijanke :), ali u ovom slučaju sam napravio izuzetak. Zamislite samo kako bi u ovakvoj situaciji reagovao neko od velikana šahovske igre, npr. Botvinik........

Apsurdno! (Goran Petrušić, Bar) :
Procitao sam oba komentara,i nasao za shodno da ovo (iz neutralnog ugla),kao predstavnik druge sahovske federacije (u svoje ime) prokomentarisem!Ogranizovanje rapid plej-ofa sa ciljem plasmana na državni sampionat,je u najmanju ruku apsurdno i smijesno! Onaj ko to predlaze (gos. Dražić) neozbiljno tretira sampionat Srbije! pa to su ljudi ,kako rece gospodin Andrejic dvije discipline! Ne moze to tako!?
Ocigledno se radi o nekim prijateljskim interesima,gdje neko nekoga ,,može,, ili ,,mora,, da precicom progura na državni sampionat!? Normalno je da se organizuju polufinalni turniri.Kod nas je tako to uredjeno.Obzirom na velicinu Srbije i broj igraca,možda bi bilo prirodno da se organizuju 2-3 polufinalna turnira po teritorijalnom principu (Vojvodina,centar,jug Srbije) i slicno.Moram da upitam - postoji li kod Vas ,,Takmicarski odbor,,ili ,,Strucni odbor,, sahovskog saveza Srbije? Valjda bi ti organi trebalo da donose odluke o nacinu plasmana na sampionat tj. propozicije!? To mora da bude transparentno,tj. dostupno svim sahistima na zvanicnom sajtu Sahovskog saveza Srbije,kako je to uradjeno kod nas u Crnoj Gori! Ko je dao pravo,tj. licencu gospodinu Dražiću da na ovaj način ,,salje,, igrace na sampionat,to je pitanje za vašeg predsjednika saveza!? Nadam se da niko iz Srbije nece moj komentar doživjeti kao ,,mijesanje,, u posao,namjera mi je iskrena,da bar mišljenjem pomognem! Dakle,podrzavam gospodina Vladicu Andrejica u njegovim stavovima!
Sportski pozdrav! Goran Petrusic - majstorski kandidat iz Bara.

Sramota (Anonimno) :
Sramotno je sta radi selektor muske reprezentacije Srbije, pa nije ni cudo sto nam je sah na mesto u svetu gde je sada. Ima tu dosto pozitivnih ljudi, koji zele da afirmisu ovu plemenitu igru na najbolji moguci nacin, ali od ovakvih i slicnih osoba koje su zacementirale svoje fotelje u Sahovskim savezima Srbije ne mogu nista da urade.Sve dok ne dodju neke mlade bolje generacije nema napretka za srpski sah. Ne bih da objavljujem ime, zato sto mislim da nema potrebe. Srdacan pozdrav!

KVALIFIKACIJE (Anonimno) :
POBEDNIK PLAY-OFF-a DA IGRA KVALIFIKACIJE SA POBEDNIKOM TURNIRA UNION I DRUGIM SA CUGERA U EDB-u