Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Brak iz koristi - prvo istraga pa razvod pred sudom

Brak iz koristi - prvo istraga pa razvod pred sudom

28.07.2010 / FM Adžić, Slobodan (2127)

Наставак приче Кад закон метлом замане, Слободана Аџића, а поводом репортаже Зауставите лудило.

Pokušaću, pre svega, istinom i činjenicama, Vladice, da pojačam Vašu rubriku pa zato dodajem moj komentar. Tužno je ono šta danas čine šahovski funkcioneri u Srbiji. Vi morate da nastavite u ime šahista da javnost sve, ili mnogo toga, sazna. Evo mog komentara u vezi Vašeg „izleta” u Novi Sad na temu „Zastavite ludilo” i neverovatne činjenice da se Predsednik ŠS Vojvodine Miroslav Kopanja, odgovoran za Prvenstvo Vojvodine - nije oglasio nego je vešto „poturio” Sinišu Dražića.

Da li šah u Srbiji danas postoji zbog interesa pojedinaca u Savezima ili zbog desetine hiljada šahista?

„BRAK” IZ KORISTI – PRVO ISTRAGA PA, RAZVOD PRED SUDOM!

U udžbenicima o osnovi novinarstva piše: nadnaslov je zapravo, suština, siže teksta koji sledi. Stoga, ne sme biti dug. Zato tek ovde moram, a to je po slovu novinarstva dozvoljeno a i u interesu je čitalaca - malo ipak da pojasnim nadnaslov.

Svi tekstovi koje pišem su defakto, apel na slobodno pisanje i poziv na hrabro ispoljavanje drugačijeg i argumentovanog mišljenja. Uh, kako bih likovao da se, recimo sa činjenicama a ne pretnjama, oglasi bilo koji član Izvršnog odbora Šahovskog saveza Vojvodine. No, ako je šahovska materija nepoznata ili nije preterano zanimljiva pecarošima, teniserima, domaćicama - onda, logika nalaže, sigurno se tiče sudbine svih registrovanih klupskih igrača i njihovih potomaka u Srbiji. Stoga je nophodno da se najpre oni pridruže javnoj oceni stanja u našoj šahovskoj organizaciji.

Danas Šahovskim savezom Vojvodine, odnosno njegovom vrhuškom - rukovode ljudi koji su na ta mesta došli pod do sada, ipak nije potvrđeno (jer čeka se odluka na prigovor Pokrajnskom sekretarijatu za sport Šahovskog saveza Novog Sada na regularnost Izbora za Izvršni odbor ŠSV) legalnim izborima. Predsednik i sekretar ŠS Vojvodine su minulih sedam meseci (izabrani su u decembru 2009. godine) pokazali, nažalost, da im je marginalan razvoj šaha u Pokrajni. Kako? Primera je sjaset , ali evo nekih od njih.

Pre svega, nenormalna i apsurdna promena sistema tamičenja najvažnijeg i najprestižnijeg turnira u Pokrajni, Pojedinačnog Međunarodnog Prvenstva Vojvodine koje je u toku u Novom Sadu i to, za svo čudo, sve samo nekoliko sati pred prvo kolo! Kao marionetu (ali verovatno idejnog tvorca) poturio je Miroslav Kopanja, šahistu Sinišu Dražića.

Drugo, neosnovano, nelegalno i nezakonito nametanje šahistima i klubovima na pretplatu na privatan list „Šahovski Žurnal” koji, za poneverovati je dokle bahatost doseže - izdaje i od njega prihod ubira potpredsenik Šahovskog saveza Vojvodine, Siniša Dražić!! Dalje, zataškavanje od strane baš onih koji treba da brinu o regularnosti takmičenja u Vojvodini - tekstova iz Dnevnika o aferi sa nedavne međunarodne ujdurme u Crvenki.

Naime, Siniša Dražić je lično automobilom dovezao i prijavio sudiji na turnir pa tako i lažno predstavio šahistu iz Gruzije kao velemajstora DŽobavu. A, Gruzijac DŽobava u životu još nije video Crvenku, a njegov dubler, onaj koji ga je glumio - dobio bi Oskara da je turnir organizovan u Holivudu (primio je nagradu, prihvatio parovanje kao DŽobava...). Ovako, kada ovo dospe pred organe FIDE (a moraće) sa mnogo svedoka - pitanje je da li država Srbija, parama poreznika zaista ima osnova da na Olimpijadu kao kapitena pošalje režisera, aktera i blagajnika ove lakrdije - Sinišu Dražića, šahistu iz Novog Sada?

Pa za ovaj komentar, još i ovo: potom kao nagrada stiže od Miroslava Kopanje, predsednika ŠS Vojvodine: Dražić građanin Srbije je zahvaljujući pre svega istomišljenjicima avanzovao i dospeo umesto na stub srama ili iza rešetaka - na mesto potpredsednika Šahovskog Saveza Vojvodine. Kada Vojvođanska javnost sazna za sve počinjeno, a šahisti su svedoci - ni zakon, a ima ga, a ni šahisti u većini neće mu oprostiti.

A, da sve ne bi završilo kao „mrtvo slovo na papiru” (ružan srpski običaj) navešću ono što je meni poznato. Očekujem da će javnu ocenu rada Šahovskog saveza Vojvodine i Srbije prihvatiti i aktivni igrači, a da će im se pridružiti najpre registrovani šahisti. Danas ipak neću cititrati umnog Nikolu Pašića kaji je ružno nazvao srpski narod ako trpi i ćuti! Moramo štiteći šah i njegovu tradiciju i bogatstvo, misliti na desetine hiljada onih koji šah igraju po plažama, kasarnama, klinikama, školama...

Vojvođanski šahovski savez je samo u ovoj godini pod dirigentskom palicom predsednika Miroslava Kopanje i sekretara Danka Bokana povukao takve „poteze” koji su naneli štetu šahistima. Ali njima dvojici su doneli korist. Idemo redom:

S početka ove 2010 godine prošlogodišnji i aktuelni Predsednik Šahovskog saveza Vojvodine, Miroslav Kopanja – uspeo je konačno bar nekom da plasira „šuster mat”. I to kome? „Vojvođanskom šahu”, glasilu pokrajinskih šahista koje je redovno stizalo do njih punih 15 godina! Cenim da Kopanji hiljade vojvođanskih šahista za zlo ne bi uzelo to što kao maloletnik nije stigao da savlada šahovsku azbuku: mat, rokada, damin gambit, majoritet, lovac i sl.

Ali šahistima i svima oko šaha diljem „Panonskog mora” u Kikindi, Subotici, Novom Sadu, Somboru , Alibunaru, Čurugu i svuda – dužan je da objasni šta ga je motivisalo da od januara 2010. godine „matira” po zaglavlju „kršten” bilten ,a među pokrajinskim šahistima znan kao „Vojvođanski šah”? On je tada kao predsednik Šahovskog saveza Vojvodine odgovoran što je glasilo posle 15 godina izlaženja „ugasio” i odlučio da šahisti i klubovi u Vojvodini moraju da se pretplate na tekstove, analize, ocene, mišljenje, lektorisanje Siniše Dražića vlasnika i izdavača. Naravno, ne svojom voljom - nego po dekretu. Koliko je rečnik u tom glasilu neprilagođen pojedinim uzrastima - komentarisaću Vam Vladice u nastavku javne polemike.