Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Lik i delo đenerala

Lik i delo đenerala

30.07.2010 /   Andrejić, Vladica (2185)

Ево још једне надоградње на серију текстова, овога пута бавимо се ликом и делом ђенерала Драже.

Kao preludijum za ovaj simpatičan tekstić bilo bi poželjno da ste pročitali prethodne:

25.07.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Zaustavite ludilo
26.07.2010 / FM Adžić, Slobodan (2127) : Kad zakon metlom zamane
27.07.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Čika Draža, komentari
28.07.2010 / FM Adžić, Slobodan (2127) : Brak iz koristi - prvo istraga pa razvod pred sudom
29.07.2010 / IM Đukić, Željko (2382) : Pobunjeni čovek potvrđuje svoje dostojanstvo
29.07.2010 /   Andrejić, Vladica (2185) : Čika Draža, komentari 2

E, pa da započnemo priču. Pre neko veče čitao sam protestno pismo Arkadija Najdiča na chessvibes.com. Sjajno štivo verujte, izgleda da i Nemci imaju svoj Šahovski savez. U jednom momentu Arkadije se dohvati lika pod imenom Jorg Šulc, za koga kaže da je tokom vremena zahvatio oko petnaest različitih pozicija unutar nemačke šahovske federacije. Odmah se setim ja da i mi svog konja za trku imamo. Za početak tu je funkcija potpredsednika Šahovskog saveza Vojvodine (doduše izabran na nelegalnim izborima, ali koga je briga za detalje), a u pitanju je naravno naš aktuelni selektor (muške) reprezentacije. Multifunkcionalna ličnost je poznata po tome što je na svojim turnirima bio direktor, zatim igrač, sudija, a dok mu je protivnik na potezu unosio je partije u kompjuter. Ah, da, umalo da zaboravim da je istovremeno i trgovac i da mu je za rukom pošlo da proda garnituru sa živom partijom u toku koja se igrala na jednom njegovom turniru za balove. Zbunjeni akteri dotične partije morali su sami da postave novu garnituru, a hvala Bogu i poziciju do koje su došli...

Ovoga puta postao je direktor prestižnog turnira, Prvog Međunarodnog prvenstva Vojvodine. Sam sebi dodelio je za pravo da izabere način na koji će dvojica laureata otići na Šampionat Srbije sledeće godine. Za početak genijalna stvar, turnir je otvoren i međunarodni. Koga je briga što će stranci da promešaju vrh tabele, dok se veliki eksperti pitaju koliko prvih mesta možemo uzeti za realna na jednom švajcarskom sistemu u 9 kola. Ma šta ima veze, neka zaigraju i oni koji već imaju pravo nastupa na predstojećem šampionatu. Naravno niko od njih nije bio lud da zaigra ovde, ali eto tako nije bilo prošle godine. Naime, glavni karakter ove naše priče prijavio se na Prvenstvo Vojvodine 2009 iako je imao direktno pravo učešća na Šampionatu 2010. Naravno za našeg heroja realnost je biti u vrhu, a po potrebi moglo bi da usledi izvrtanje, ne bi li neki dobrostojeći igrač uleteo u prva dva mesta. Međutim, to je bilo malo i usledele su direktive da ipak čovek dobije poen dok ne stigne iz Kavale u Novi Sad. Fenomenalna stvar, parovi su štelovani tako da u prvom kolu zaigra protiv čoveka pod imenom Petar Borbaš, a Petar se neće pojaviti i pisaćemo čika Draži dobitak kontumacijom iako ni on nije prisutan. Tako bi se i završilo da pojedini Pančevci nisu digli dreku i sprečili ovaj kriminal. Kako jednom takvom gospodinu ne priliči da započne turnir sa nulom, nije ni učestovao na turniru, te je tako zauzeo prestižno poslednje mesto o čemu svedoči naša tabela (nažalost morate dobro da skrolujete da bi ste ovo videli).

No vratimo se na aktuelno Prvenstvo Vojvodine. Ad hok propozicije, za koje sam saznao tek kad sam došao u Novi Sad sa namerom da zaigram na dotičnom turniru, kažu da će četiri najbolje plasirana igrača sa srpske liste, igrati jedan dodatni turnir, dvokružni Berger sa tempom igre od 15 minuta po igraču, sa koga će prva dva pravo na Šampionat. Neshvatljivo je da tako bitnu stvar kao što je plasman na Šampionat države ne odlučuje partija šaha, već neki hibrid rapida i cugera. Zašto baš taj tempo igre od 15 minuta? Pa odgovor je jasan, naš heroj je potamanio svu elitu koja se zatekla u Paraćinu pre nekoliko nedelja upravo na ovom tempu igre. Da malo bolje igra cuger, verovatno bi se i plej of igrao kao cuger... Da li je ovo legalno? Naravno da nije. Treba reći da je Šahovski savez Srbije izdvojio sredstva od 135000 dinara, kao i svakom područnom savezu, u cilju kvalifikacija za Šampionat Srbije, ali tako da na turniru mogu nastupiti i igrači sa drugih područja. Treba reći i da je čika Draža zatražio dodatna sredstva od 350000 dinara, zato što organizuje međunarodni turnir?! Biće da je malo što igračima sa strane naplaćuje smeštaj u dvokrevetnoj sobi 19 eura dnevno, na istom mestu gde čovek sa ulice plaća 10 eura dnevno u jednokrevetnoj. Da li treba da odgovorim u čiji džep ide razlika u ceni?

Nemojte da mislite da sam ja jedini koji je došao da igra turnir, a onda se vratio kući. Priče kažu da je i FM Somborski imao incident. Naime Somborski se, po kadiji, nije prijavio na vreme (?!) i stoga je bio dužan da plati skuplju upisninu, što je on u šoku odbio. Naknadno su usledile pijačne ponude direktora turnira, ponuda je glasila redovna cena, prvo kolo remi, a drugo kolo se igra. Da li treba reći da je i meni zaprećeno svim taksama zakašnjenja pošto sam odbio rezervisan smeštaj po onoj gore napisanoj ugradnji od oko 100%, iako je mi je rečeno kada sam se prijavljivao da je za mene upisinina bez tih globa. Naravno oprostićemo mu, jer je gospodin već zacrtao sebi popriličnu svotu mojih para koje su počele da mu isklizavaju, pa je bio malo u afektu.

Naravno uvek će biti onih kojima se ne sviđa ovo što pišem. Pre svega tu su ljudi koji žele lako da napreduju na rejting listi, ili žele da lako zarade prestižnu titulu, ili pak imaju i previše rejting poena. Oni znaju na koju adresu mogu da se obrate da bi ispunili zacrtano. Da li treba da poverujem da se gospodin sa Prvenstva Vojvodine 2008 sa 9 pošteno odigranih partija plasirao na Šampionat Srbije 2009? Kako da se ne zabrinem da li su sve partije našeg heroja sa poslednja dva Šampionata Srbije regularne?

U jednoj ekskurziji nekih prethodnih komentara napisao sam da sam kojim slučajem ja selektor naše reprezentacije, šanse velemajstora Dražića da zaigra u reprezentaciji bile bi ravne nuli, čak i da je nosilac prestižne titule šampiona Srbije, čak i da nabere 2800 elo bodova. Preduslov za predstavljanje države mora biti posedovanje odgovarajućih ljudskih i moralnih kvaliteta. Odavno jako dobro znamo da kod dotičnog gospodina više nema šahovskih uspeha, jer njegov uspeh se meri isključivo u konvertibilnoj valuti. NJega nije sram niti da proda poen, niti da kupi, niti da posreduje u pričama tog tipa, bitna je samo konačna suma novca koja će da se slije u njegov džep. I eto, doživesmo da nas takav jedan lik prestavlja na Olimpijadi i to ni manje ni više nego kao selektor. Da li ćemo mirno spavati kad postoji realna opasnost da gospodin selektor na olimpijadi uputi neku nepristojnu ponudu? Da li mislite da je objavljen redosled po tablama zaista plod razmišljanja (ako je tako nešto uopšte moguće) sa konačnim ciljem šahovskim uspehom Srbije, ili je u pitanju neka lokalna opklada koja će se dobro unovčiti? A selektor je izabran na četiri godine, ohoho, koliko je to evrića? A posle Olimpijade očekujemo da se raspiše tender za 5. mesto u državnom timu, a ako zafali možda i za mesto broj 4. Konačno i mi paceri imamo realnu šansu da zaigramo u reprezentaciji, ali samo ako imamo debeo novčanik.