Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Žao mi je što mešam politiku

Žao mi je što mešam politiku

02.08.2010 /   Radošević, Nenad (2196)

Своје виђење на серију текстова о фарси у шаховској Војводини и Србији дао је и Ненад Радошевић.

Žao mi je što mešam politiku u ovaj slučaj, ali sve u ovoj državi je politika i posledica politike. Kako na teritoriji Vojvodine ne važe isti zakoni kao na teritoriji Srbije tako je i moguće da Šahovski Savez Srbije nema nikakvu kontrolu nad svojim takmičenjem na teritoriji Vojvodine. Zakon o sukobu interesa (da li selektor reprezentacije može biti član još mnogobrojnih šahovskih organa i da li je time u sukobu interesa?) ne važi u celosti za teritoriju Vojvodine. Naime, tamo je odlučeno da njihovi politički funkcioneri (doduše ne pominju se šahovski) mogu biti odbornici u raznim skupštinama i gradonačelnici i šta god treba još, što je protivno zakonu a i situaciji u ostalom delu Srbije. Naravno da se ovo kršenje Ustava prenosi i na niže nivoe. Pa nam je takva situacija i u šahu. Svojevolja vlada na svim nivoima pa što ne bi i u jednoj naoko nebitnoj životnoj sferi kao što je šah.

Takođe, slutim da će i način odabira igrača za reprezentaciju imati isti epilog jer je selektor izgleda prepun dobrih ideja. Ja lično predlažem da desetak igrača prozvanih od strane selektora ispišu svoja imena na papirić, zatim taj isti ubace u šešir i na svečanom banketu, pred pregršt novinara, javnim izvlačenjem, selektor će sastviti "najjaču" selekciju Srbije. Dotle ćemo mi istinski ljubitelji šaha putem SMS-a glasati za svoje favorite. Prihod od poruka će ići naravno selektoru. Za sve u životu je potrebna sreća pa što ne i za izbor reprezentativaca ili plasman na šampionat države.

Pominjati učešće stranih igrača na polufinalnom turniru za šampionat Srbije je zaista nepotrebno komentarisati. Ili ipak treba da predložim da možda treba razmisliti da se Krjakvinu ponudi mesto na šampionatu... oprostite u play off-u.

Na kraju moram reći da gospodin Dražić snosi manji deo krivice. On radi ono što mu se dozvoljava. Naravno da je najveća krivica na najvišem organu, a to je Šahovski Savez Srbije koji je dopustio, svojim neznanjem i nemarom da se ovakve stvari dešavaju. Uspevaju i da rasteraju sve dobronamerne ljude iz sveta šaha i van njega da dignu ruke od želje za unapređenjem. Godinama smo svedoci da svi oni koji zaslužuju da igraju razna evropska i svetska takmičenja, samim tim predstavljaju Srbiju i taj isti savez, moraju u najvećem broju slučajeva da sami razmišljaju kako će to i ostvariti, pa čak i onda kada šahovski savez uspe da obezbedi makar deo troškova. Sve u svemu, gospodin Dražić je samo posledica. Trebalo bi da pokušamo da lečimo uzrok iako su mnogi pali u tim pokušajima...