Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ne kajem se

Ne kajem se

04.08.2010 / FM Popadić, Dragan (2268)

Поводом нашег текста Смрт шаха због ремија јавио нам се ФМ Драган Попадић, капитен тиватске Мимозе и актуелни селектор Црне Горе. Веома смо захвални што нам је појаснио и поправио неке детаље у вези описаног меча. Обавезно прочитајте.

Sa zadovoljstvom pratim sajt Vladice Andrejića, jer preko njega se u značajnoj mjeri informišem o događajima u šahovskom svijetu, pratim direktno partije koje me interesuju i čitam zanimljive, polemičke tekstove iz svijeta šaha. Kao dugogodišnji novinar i urednik mislim da mogu da kažem da Andrejić ima i novinarski instikt da „otvori“ novu aktuelnu temu. Tako je bilo i u najnovijem tekstu „Smrt šaha zbog remija“ i uopšte ne mislim da je ovim tekstom želio da „popljuje“ još jednog selektora.

Miroljubiva ponuda kapitena u jednom meču je posljednji čin u vođenju i organizaciji jednog šahovskog kluba. Prije toga treba praviti planove, pisati izvještaje, tražiti sponzore, obezbjediti sredstva iz različitih izvora, formirati ekipu u skladu sa proklamovanim ciljevima. Morate odrediti ciljeve kluba pred svaku godinu i podnijeti račune na kraju godine. Recimo pretprošle godine naš cilj u Premijer ligi Crne Gore je bio opstanak (uspjeli smo), prošle godine bronzana medalja (uspjeli smo), ove godine opstanak u Ligi (bili smo šesti). Sve smo to uradili na sportskom polju, bez nečasnih radnji. Uostalom po tome je naš klub i poznat. Podsjetiću vas na čuvenu Prvu ligu u Budvi u zajedničkoj državi kad smo u posljednjem kolu igrali sa komšijama iz Herceg Novog. Sa našim minimalnim porazom od 3,5:2,5 u Ligi bi ostali i mi i oni. Ni meni ni ekipi to nije ni palo na pamet. Igrali smo pošteno i nakon mnogo uzbuđenja meč je završen neriješenim rezultatom a Herceg Novi je ispao iz Lige. Sjećam se da su me ljudi iz ŽTP- grlili, ističući moje i poštenje „Mimoze“.

Međutim, više puta kao kapiten sam predložio i prihvatio vezane remije, ne smatrajući to namještanjem meča. Neke kolege su me u šali prozvali diplomatom. Ipak, priznajem da u tome ima nešto što se kosi sa sportskim moralom. Ali, šah je u nekim detaljima specifičan sport. Tako je i sa tzv. „velemajstorskim“ remijima koji su česti na šahovskoj sceni. Mislim da oni neće „ubiti“ šah jer je to neuništiva igra.

U pretposljednjem kolu Premijer lige imao sam tešku partiju protiv Pajkovića. Skoro sam je doveo do remija kad mi je kapiten Budućnosti Popović (a ne Kalezić) ponudio šest vezanih remija. Pogledao sam pozicije i pitao pojedinačno igrače. Svi su se složili da nam taj bod obezbjeđuje opstanak i prihvatili su, sem velemajstora Sedlaka koji se samo nasmijao jer smo u suštini imali dobijen meč. Na šestoj tabli sekretar našeg kluba Staničić imao je figuru više protiv Nikača. Bez razmišljanja mi je odgovorio „Prihvatamo. I sam znaš šta nam to znači. Moja pobjeda uopšte nije bitna“. Dakle, ne kapiten, nego ekipa i kapiten su zajednički donijeli takvu odluku u interesu kluba.

U životu nije sve crno ili bijelo. Morate donositi teške odluke i to u nekoliko sekundi, jer nemate vremena da razmislite. Morate biti, ne samo emotivni, nego i racionalni. Kao kad igrate šah. Morate gledati cjelinu, a ne samo dio table. Kao kapiten ekipe preuzimam sve kritike na sebe. Ne kajem se što sam na kraju krajeva donio i ovu odluku na Cetinju. Ne smatram da sam uradio nešto nepošteno. Sa zadovoljstvom ću dočekati i promjene pravila koje će to zabraniti. Neke promjene predlaže i uvaženi gospodin Andrejić, čiji ću sajt i dalje redovno posjećivati više puta dnevno, pozdravljajući njegov napor da mu sajt bude zanimljiv i aktuelan. A jeste takav

Dragan Popadić, kapiten ŠK“Mimoza“ Tivat.