Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahu zaista prijeti smrt zbog remija

Šahu zaista prijeti smrt zbog remija

06.08.2010 /   Milošević, Radmila

Поводом теме начете у тексту Смрт шаха због ремија имамо коментар Радмиле Милошевић, председнице ШК Дијагонале из Подгорице.

Postovani gospodine Andrejić,

Do sada nije bilo prilike da se upoznamo ili kontaktiramo na bilo koji način. No, bez obzira na to, godinama pratim Vaš angažman u šahu. Nadam se da ste i Vi bar nešto načuli o meni, Centru, Klubu i Školi šaha ,,Dijagonale''. Vidim da na svom sajtu otvarate bolna pitanja koja opterećuju šah i to smatram izuzetno dobrim u inače kontrolisanom, nekompetentnom, ili nezainteresovanom medijskom prostoru Srbije i Crne Gore (ograničiću se na ove dvije zemlje jer u njima najbolje poznajem prilike). ,,Slučaj'' vezanih remija sa nedavno završene crnogorske Premijer lige zainteresovao me kao šahistkinju, kapitena ekipe, organizatora turnira, šahovskog pedagoga - dakle višestruko. Ja se ovim problemom neću baviti iz sudijskog ugla, jer od svega čime se čovjek u šahu može baviti, jedino se ne bavim suđenjem šahovskih turnira - iako su mi kao igračici i organizatoru turnira pravila relativno poznata. Mene ova situacija zanima više sa etičkog stanovišta i kao fenomen koji nanosi štetu šahu kao igri. Budući da moj klub (Dijagonale) četiri godine učestvuje u ženskoj ligi koja se igra zajedno sa muškom u prilici sam da pratim dešavanja i partije i jednih i drugih.

Šta su karakteristike crnogorskih liga u šahu zadnjih nekoliko godina?

1. Preveliko prisustvo stranih igrača (da sam na mjestu funkcionera Šahovskog saveza Crne Gore dublje bih porazmislila koliko je to korisno za ukupni razvoj crnogorskog šaha).
2. Veliki broj svih mogućih remija (baš onih igrača koje naši siromašni klubovi prilično dobro plaćaju).
3. Preveliko miješanje klubskih (i ostalih) funkcionera u igru timova.
4. Potpuno odsustvo publike (ove godine je na otvaranju pojedinačnog prvenstva za muškarce i žene u publici bio JEDAN čovjek a tokom prvenstva nije bilo nikoga). Ista situacija se ponovila i na ekipnom prvenstvu.
5. Apsolutno odsustvo medija (na otvaranju, tokom takmičenja, zatvaranju i proglašenju).
6. Nonšalantan izgled i ponašanje samih učesnika.

Iz ovoga se može zaključiti da je šah doživio degradaciju i marginalizaciju a da toga izgleda nisu svjesni ni šahisti ni šahovski funkcioneri. I jedni i drugi bi ubrzano morali mijenjati pristup igri. Šahisti moraju znati da od atraktivnosti i kvaliteta njihove igre, izgleda, ponašanja, obrazovanja i lične harizme, zavisi interesovanje publike, medija i sponzora za šah. Šahovski funkcioneri treba konačno da shvate da umjesto gomilanja političara i ,,biznismena'' u šahovske strukture pripuste i ponekog sa obrazovanjem, vizijom, strategijom, idejama – prije nego šah doživi potpuni sunovrat.

Srdačan pozdrav za sve prave ljubitelje, poštovaoce i praktikante šaha!

RADMILA MILOŠEVIĆ
Predsjednica NVO Centar za razvoj šaha ,,Dijagonale'' i šahovskog kluba ,,Dijagonale''
Podgorica