Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Karpov u Beogradu

Karpov u Beogradu

19.08.2010 /   Andrejić, Vladica (2185)

Карпов је јуче гостовао у Београду. Прочитајте шта су писали медији и погледајте сјајне фотке.


Бата Живојиновић гамбит!

Karpov je juče gostovao u Beogradu. Za početak pročitajmo šta je juče objavio B92.

B92, 18. avgust 2010

Karpov: "Poslednji trenutak za šah"

Velemajstor Anatolij Karpov rekao je da se kandidovao za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE) zato što je "došao poslednji trenutak za šah".

Kaprov je zahvalio na podršci i rekao je da mu je drago što je u njegovom timu i najbolja srpska šahistkinja Alisa Marić, koja je kandidat za potpredsednika FIDE.

"Hvala Srbiji što podržava moju kandidaturu i drago mi je što je Alisa Marić u mom timu", rekao je Karpov.

Ruski velemajstor sastao se i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

"Razgovarali smo, naravno, o šahu. Sećali smo se 'Meča stoleća' (susreta selekcije Sovjetskog Saveza i 'ostatka sveta') u Beogradu (1970. godine), Olimpijada u Dubrovniku (1950) i Skoplju (1972). Dobili smo podršku i mislim da treba vratiti nekadašnju popularnost šaha i značaj koji je imao", rekao je Karpov.

Prijemu u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje prisustvovali su velemajstor Svetozar Gligorić, glumci Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski, operski pevač Živan Saramandić, fudbalska legenda Dragoslav Šekularac i bivši predsednik Jugoslavije Zoran Lilić. Oni su došli da izraze podršku Karpovu.

Kandidat za predsednika FIDE pričao je posle prijema i o stvarima koje konkretno zamera sadašnjem rukovodstvu federacije, čiji je predsednik Kirsan Iljumžinov.

"Treba se boriti za povećanje nivoa organizacije i finansijskih uslova. Moramo da vratimo autoritet šampiona sveta i tog zvanja", rekao je Karpov.

NJegovu kandidaturu podržao je i njegov nekadašnji veliki rival, sa kojim je rivalstvo često prelazilo granice sporta, Gari Kasparov. Karpovu je podrška nekadašnjeg protivnika došla prirodno.

"Da razjasnimo, sadašnje vreme i stanje u savremenom šahu to zahtevaju, to je normalno. Koliko se ja sećam, a velemajstor sam već 40 godina, vrh šaha ujedinjeno zahteva promene", rekao je Karpov.

"Procesi u poslednjih 15 godina smanjili su finansijske uslove, smanjili popularnost šaha i ugrozili samo zanimanje šahiste", rekao je Karpov.

Šampion sveta od 1975. do 1985. godine ima jako lepo mišljenje o današnjim vrhunskim igračima.

"Imamo divne igrače kao što su (Vladimir) Kramnik, (Veselin) Topalov, (Magnus) Karlsen, i predivnog šampiona (Visvanatana) Ananda. Konkurencija u vrhu postoji, ali FIDE mora mnogo da učini da bismo ih vratili na naslovne strane novina. Anand je treći put šampion sveta i treba da bude poznat i priznat kao što su bili prvaci pre njega", rekao je Karpov.

Pogledajmo sada još neke slike koje nam je ljubazno ustupio gospodin Josip Ašik. Hvala Joco!


На пријему код министра Дачића


на окупу


Велемајстор Глигорић је наравно био присутан


Карпов и Алиса и преводилац Дамјановић


Опааааа, ево Андрејића и Баралића и још понеког


Алиса Марић

Na kraju evo i jednog komentara koji smo prekjuče dobili na sajt.

Podrška Karpova - ravna nuli (Milutin Lukić, Vukovar):
Čudi me kako svi ovi koji se vrte tu oko Karpova u Srbiji ne utiču da Karpov u medijima dobije zasluženo mesto,a naročito u onim koji mu nisu naklonjeni. NJegova kampanja nije samo spominjanje Alise Marić kao buduće podpredsednice ako Karpov postane predsednik Fide. Treba zaustaviti sve negativne natpise i izjave ponekih funkcionera iz redova Bošnjaka koji izjavljuju da ne podržavaju Karpova jer je igrao meč sa Vojislavom Šešeljom u Vukovaru. Ovo je izjavio predsednik šahovske unije BIH gospodin Sead Demirović. Čudi me zašto predstavnici Republike Srpske u šahovskoj uniji BIH nisu reagovali. Kao organizator simultanke u Vukovaru i gostovanja Karpova odgovorno tvrdim da Karpov nije za vreme toga gostovanja politički eksploatiran.Simultanku sam i zbog bezbednosti organizovao uz podršku snaga UN koje su bile u Vukovaru. Ni po kojoj osnovi Šešelj nije mogao igrati simultanku jer nisu osim Vukovaraca ni pozivani drugi Simultanka je održana 16 avgusta 1995 godine. O takvim stvarima ovi koji su sada uz Karpova moraju voditi računa. Inače bila je za vreme rata "moda" da Srbi svojataju Karpova a Hrvati Kasparova a sve je to bio uticaj ljudi koji su se zalagali da dovedu njih dvojicu umeđu "svoje" Sve su to bile marketingške igre o kojima su ovi vrhunski šahisti malo vodili računa. Inače 1997 godine u Zemunu pod pokroviteljstvom opštine čiji je predsednik bio Šešelj održana je Dečija olimpijada. Tada je došlo do neke šahovske promotivne igre i to meča na jednoj strani Karpov i Bjelica a na drugoj Margit Saović i Šešelj. Meč se igrao bez topova kao meč mira-što je izmislio Bjelica Bio sam generalni menadžer dečije olimpijade i to mi je poznato. Čudim se što šahisti,šahovske sudije i organizatori iz redova Bošnjačke nacije nisu zatražili pravu informaciju od mene ,kao što traže za druge poslove u vezi funkcionisanja šahovske delatnosti u BIH. Ovakvim istupom predsednika Šahovske unije BIH mogu uticati da se dobri odnosi pokvare. Nadam se da gospodin Sead Demirović drugi puta prvo će proveriti pa kazati. Slabost je i u redovima ŠSS o ovoj nebrizi za Alisu Marić ako ih ona predstavlja i promovira. I tu se oseti slabost i razjedinjenost organizacije,jer izgleda da svako vodi svoju brigu. Videće se sve kako smo se pripremili ako dajemo podršku Karpovu ili ne na Olimpijadi kada će biti izbori Živi bili pa doćekali. Biće i poslije raznih priča ako se ne uspije. Opet će neko drugi biti kriv-možda opet Šešelj.