Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Cirih, dan nulti

Cirih, dan nulti

05.09.2010 /   Baralić, Nebojša (2247)

Наша екипа отпутовала је у Цирих на првенство света за студенте. Извештај је поднео вођа експедиције Бум Бум.

11. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU

Švajcarska, Cirih, 04-12. septembar 2010.

04. septembar 2010.

OSNOVNE INFORMACIJE

Posle mnogo neizvesnosti i peripetija, zahvaljujući šahovskim prijateljima, studentska reprezentacija Srbije je ipak krenula na 11. Univerzitetsko prvenstvo sveta koje će se održati u Cirihu u periodu 04-11. septembar 2010. godine. Tradicija odsustvovanja sa međunarodnih takmičenja, duga skoro dve decenije je prekinuta! Da li će biti prekinuta i tradicija neosvajanja medalja za srpski šah na međunarodnim takmičenjima saznaćemo za 8 dana (Naravno, zlatnu medalju na 1. Prvenstvu Evrope za novinare koju je osvojio pisac ovih redova nećemo računati jer je osvojena sa 100% rezultatom!). Našu reprenzetaciju sačinjavaju trenutno najbolji studenti-šahisti. Izostala je samo Marija Rakić koja zbog obaveza na fakultetu nije mogla da otputuje za Cirih. Marija je do pre neki dan igrala Prvu ligu Srbije, a 19. septembra je očekuje odlazak na Olimpijadu u Rusiju.

Sastav naše reprenzentacije:
1.VM Dušan Popović (Ekonomski fakultet Novi Sad)
2.IM Miroslav Miljković (Medicinski fakultet Niš)
3.IM Miloš Roganović (Ekonomski fakultet Subotica)
4.IM Nikola Nestorović (Učiteljski fakultet Beograd)
5.IM Balind Nađ Heđeši (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo Beograd)
6.žVM Anđelija Stojanović (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo Beograd)
7.žIM LJilja Drljević (Filozofski fakultet Beograd)
8.žIM Sandra Đukić (Visoka škola za trgovinu i bankarstvo Niš)

Brigu o našim studentima u Cirihu vodiće Nebojša Baralić, tj. ja. Organizatori su našu reprenzetaciju već svrstali u grupu favorita za medalju, zajedno sa selekcijama Rusije, Irana, Mongolije, Gruzije... Igraju se dva pojedinačna turnira (studenti i studentkinje), a na kraju se sabiraju najbolji rezultati za ekipni plasman.

POMOGLI SU NAM – HVALA IM!

Malo je onih koji su verovali da će studenti igrati u Cirihu:
prof. dr Miloš Nedeljković, državni sekretar za nauku
prof. dr Milan Višnjić, dekan Medicinskog fakulteta Niš
prof. dr Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu
prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu
Nebojša Jovanović, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije
Stevan Šegrt, Univerzitetski sportski savez Beograda
Moma Vučićević
Dušan Cogoljević, Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo
Gospodin Leonz Eder (Švajcarska), visoki funkcioner FISU koji se lično založio da naša ekipa igra na Univerzitetskom prvenstvu sveta!

NAŠI SPONZORI:

Univerzitetski sportski savez Srbije
Univerzitetski sportski savez Beograda
Učiteljski fakultet Beograd
Medicinski fakultet Niš
Univerzitet u Novom Sadu
Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo
CAISSA Investment
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Beograda
Šahovski savez Centralne Srbije
PS Fashion / Čačak
...
Mnogi su nas pitali da li je Šahovski savez nešto pomogao? Verovatno će Vladica napraviti anketu sa ovim pitanjem, samo ne znam da li postoje kladioničke kvote koje bi ovo ispratile...

ODLAZAK ZA CIRIH


Аеродром Никола Тесла

Jatovim avionom u 15.45, sa Aerodroma Nikola Tesla, naša ekspedicija je krenula za Švajcarsku. Interesantno je da sa ovih 9 putnika na aerodromu bio samo tata Roganović! Naravno, bilo je tu i nekoliko SMS poruka... U prepunom avionu za Cirih, razbacani sa brojevima sedišta (ipak su karte kupljene u poslednjem trenutku), većina je lepo spavala. Posle prolaska pasoške kontrole (bez VIZA), istina na šalterima za zemlje van Evropske Unije, lepo iznenađenje. Doček! Gospodin obučen u uniformu organizatora sa natpisom SERBIA! Još jedno iznenađenje, gospodin Dragoljub Mikavica iz Šahovskog kluba „Svetozar Gligorić“ iz Ciriha. On je od strane organizatora određen da nam se uvek nađe na pomoći i do sada nam je mnogo olakšao adaptaciju. Tu se spisak naših ljudi ne završava. Dr Đorđe Lološević iz Beograda doputovao je u Cirih jedan dan ranije. Angažovan je od FISU da sprovodi anti-doping kontrolu. Da nije sve idealno, evo malih sitnica koje kvare sliku dobrog organizatora. Švajcarci praktikuju da studenti nemaju baš neki preveliki luksuz u smeštaju. Ni za ovo prvenstvo nisu mnogo promenili. Studenti su smešteni u nekoj vrsti studentskog doma gde imaju doručak. Ostala dva obroka i sala za igru udaljeni su oko 50 minuta sa perfektnim prevozom. Na hranu se navikavamo, ali smo već krenuli u potragu za našim dobrim „roštiljom“. Smeštaj smo pokušali da popravimo koristeći komšijske „veze“ sa jednim studentom iz Kraljeva! Radi na recepciji. Čekamo početak. Mora se ustati rano jer organizator insistira da se prisustvuje svečanom otvaranju u 10.00.