Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahovski abortus velemajstora i pacera

Šahovski abortus velemajstora i pacera

16.09.2010 / FM Adžić, Slobodan (2126)

Симпатично штиво послао нам је господин Слободан Аџић.

Na pomolu rasplet dugogodišnjeg samovlašća u Šahovskom Savezu Vojvodine

ŠAHOVSKI ABORTUS VELEMAJSTORA I PACERA!

Pisao sam vam svojevremeno tekst „Kad zakon metlom zamane…” vođen Đoletovim stihovima. Naravno, ne hita radi, već sa poučnom aluzijom i inspiracijom kako bih ilustrovao samovolju, bezvalšće, sukob interesa, nepoštovanje zakona i statuta a i ne malog broja zloupotreba u radu predsednika Šahovskog saveza Vojvodine, Miroslava Kopanje i Siniše Dražića, samozvanog novinara pa još i glavnog urednika lista „Šahovski Žurnal Vojvođanski šah”. Prvi iz priče o dvojici, a po funkciji i „jači” je šahovski analfabeta. Ali, drugi onaj „kreativni” deo para ,zato zna da igra šah Velemajstor je. Suptilno, kako priliči njegovom šahovskom zvanju, u protivzakonitoj i nemoralnoj sprezi sa „prvim” uspeo je da primora vojvođanske klubove da se, hteli to ili ne, pretplate na „Šahovski žunal vojvođanski šah”- privatni list Dražića. E, ni po jada da je tu bio početak i kraj nevolja časnih šahovskih radnika i šahista u Pokrajni.

No, ajmo redom:

Lane, u oktobru je održana Izborna skupština Šahovskog saveza Vojvodine. Najveći šahovski centri u Vojvodini, Novi Sad, Subotica i Vršac, predstavljani kroz legalno izabrane delegate još su tada na Skupštini ukazivali predsedavajućem Kopanji na nepravilnosti u pripremi sednice Skupštine, ali i na kršenje statuta. Jedan od prisutnih, Dragan Šolak, javno je i argumentovano na Skupštini pričao da se tamo i tada krši zakon, a da se ni statut koji obavezuje - ne poštuje.

Sjajan matamatičar i šahista, Šolak je prevideo da je negde u detinjstvu Miroslav Kopanja svojima u Kaću verovatno izgovorio: „Kad porastem biću predsednik Šahovskog saveza Vojvodine, ali ne i šahista”! Uveren sam pišući ovo da bi se grohotom do suza na ovu činjenicu smejali predsednici saveza, nalik šahu - „manjih” sportova. Pomenimo samo neke: Zoran Pančić je na čelu veslačkog saveza, Mirko Nišavić na kormilu kajakaša, legendarni as Momir Kecman predsednik Rvačkog saveza Srbije, a šta bi tek rekli Dragan Kapičić predsednik košarkaša Srbije ili recimo Aleksandar Boričić na čelu odbojkaša! Sanjajući da i on bude predsednik, pa makar i mimo zakona, Miroslav Kopanja je drugačije odlučio. Ma ko haje za zakon, šahisti će raditi kako ja hoću!

Ovih dana cela priča dobija očigledno drugačiji tok. Metla s početka priče je pred vratima u Masarikovoj u Novom Sadu gde par samozvanih pojedinaca (jer je Sekretarijat jasno ukazao na nepravilnosti u radu izborne skupštine) kreiraju vojvođanski šahovski milje.

Nije novo, ali nije sgoreg danas podsetiti: pravda je spora ali dostižna! Eh, da su vojvođanski poštari znali ovih dana kakva su pisma upućena iz Pokrajnskog sekretarijata za sport i omladinu na adrese najboljih i najaktivnijih šahovskih klubova u Vojvodni. Stigle su brojne argumentovane primedbe na izbore za Skupštinu ŠS Vojvodine. Sve je minulih meseci vrlo detaljno anaizirano u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodoine. Modest Dulić pokrajinski sekretar za Sport i omladinu potpisao je dopis upućen Šah Savezu Vojvodine i klubovima u Pokrajini sa ocenom i ukazom na mnoge nepravilnosti na izbornoj skupštini održanoj u Kaću. Dnevnik je pisao, a i na Listi smo čitali tekst „Razlaz na Kaćkoj petlji!”. Dalekovid je bio autor Bogoljub Danković. Biće razlaz u ŠS Vojvodine jer su neki i imali petlje i nastojali da poštuju društvene norme i rade po slovu zakona!

Sada je jasno, a na čistac je izašlo bar nešto. Parama Vojvođana finansirane su nelegalne aktivnosti šahovskog saveza Vojvodine. Mnogi njihovi projekti, a požurio je predsednik Kopanja da sukobi interese svog mentora a u tom „Kaćkom” sazivu i potpredsednika ŠSV Dražića sa prodajom svog glasila firmi u kojoj rukovodi. Besmislena putovanja. Rečju, nezabeležena je samovolja jedne klike kojom još uvek ali sada očito protivzakonito diriguju jedan pacer i jedan velemajstor: Kopanja i Dražić.

Dakle, pokrajinski sekrterajat za sport Vojvodine se posle duže i očito vrlo temeljne analize, a nakon argumentovanih primedbi tri najveća kluba u Vojvodini: Bore Kostića iz Vršca, NŠK-a i subotičkog Spartaka - oglasio i ukazao na mnoge nepravilnosti u organizaciji izborne skupstine ŠSV. Tako nelegalno i amaterski izbarano rukovodstvo sa delegatima koji su manje-više falsifikatima došli na Izbornu Skupštinu - naneta je opgromna šteta šahistima Vojvodine, donete su mnoge odluke o trošenju novca saveza, nametnuta je pretplata klubovima na list Šahovski žurnal a time je bez osnova ugašen posle 20 godina Vojvođanski šah.

Sada se analizira nastala šteta, samovolja i očekuje se podnošenje krivičnih prijava. Ovde bi bio greh ne spomenuti kakva je lakrdija i sramota naneta kada se gruzijski šahista lažno predstavljao u Crvenki na Memorijalu Milorada Vujovića kao velemajstor DŽobava! Sve je to, ima svedoka, režirao Siniša Dražić koji je dovezao Gruzijca, bahato i računajući da će sve da prođe. Ovaj ponižavajući i sramni gest treba proselediti Etičkoj komisiji FIDE koja će sigurno preduzeti potom zakonske korake. Jer je sve nepobitno, sa stotinama svedoka. Kao svojevrsnu nagradu, režiser Dražić nije dobio Oskara nego mu je povereno da bude selektor na predstojećoj Olimpijadi. To najbolje govori kakvi sitni interesi vladaju u šahu u Srbiji .

Ceo predmet oko lažnog predstavljanja na turniru u Crvenki nije zastareo. Da li je moguće da su svi prisutni mirno gledali kako se šahista iz Gruzije lažno predstavlja? A ko je i kakve interese od toga tada imao – takođe će izaći na videlo. Organizatori, protok novca, nagradni fond, prisustvo gradonačelnika Kule – neće biti tek tako bačeni u arhivu. Prevareni su tada naivno šahisti, čitaoci, a u medijima i građani Srbije. To će se takođe kad-tad suočiti pred zakonom.

U Šahovskom savezu Vojvodine suoočeni sa mišljenjem Sekretarijata za sport treba da odluče šta im sada valja činiti. Možda opet neki DŽobava vaskrsne? Bez obzira kakvu će varijantu sada „iskopati” jedan velemajstor i jedan pacer. Više je nego sigurno da ceo projekat i tendeciozno lažiranje Izborne Skuštine ŠS Vojvodine nije uspelo.

Kako i rekoh u naslovu – šta dugo nego šahovski abortus.