Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ko to blati NŠK?

Ko to blati NŠK?

27.11.2010 /   Andrejić, Vladica (2168)

Са малим закашњењем на интернету прочитах отворено писмо Нотарош Красоја, па сам помислио да не би било лоше да га и ви прочитате...

Pismo koje je napisao Krasoje Notaroš može se naći na sajtu gospodina Miladinova na adresi www.chessnovisad.in.rs. Do sada nisam znao da me gospodin jak amater (verovatno je profesionalni trgovac) smatra za osrednjeg amatera, ali svašta se može pročitati... Šteta što nemam šahovski klub u Vojvodini, jer tada bih morao da kupim ovo novo čudo "Šahovski žurnal & Vojvođanski šah", te bih možda još nešto doznao. Uživajte!

Krasoje Notaroš, 9. novembar 2010

Otvoreno pismo

Poštovani članovi kluba, ovim želim da vas upoznam sa ''zanimljivim'' tekstom o Prvoj ligi Srbije 2010, nedavno objavljenim u časopisu ''Šahovski žurnal & Vojvođanski šah'', koji izdaje Šahovski savez Vojvodine, iz pera glavnog i odgovornog urednika Siniše Dražića, velemajstora, potpredsednika ŠSV, selektora seniorske reprezentacije Srbije, ...

SMEDEREVO ''IZNENADILO''!
NŠK IZ NOVOG SADA OPET U ''BUNARU''!
FINANSIJSKE MUKE
Vrnjačka Banja, 21-31.08.2010.

Prva liga Srbije održana je u prelepom ambijentu Vrnjačke Banje. 12 najboljih klubova u Srbiji družilo se skoro isto toliko dana (malo preglomazno, zar ne?) i odigralo po berger sistemu a na meč bodove (pobedniku 3, a za nerešeno po 1 bod). Ispalo je čak tri ekipe a među njima je bio unapred otpisani Planum (škrtario na pojačanjima, tj. nije ih ni bilo, Stara Pazova (na opšte iznenađenje to se dogodilo tek u poslednjim metrima) i neizbalansirana ekipa Sloge iz Kraljeva. Spartak se provuka kroz iglene uši, a to skoro isključivo može da zahvali razigranoj drugoj tabli, vunderkindu iz Mađarske, mladom Raportu (samo 14 godina a već VM!). Ovaj mladić ih je držao do kraja u igri a u poslednjoj partiji u direktnom duelu pobedio je indisponiranog internacionalca sa rezidencijom u Španiji, T.Paunovića.

Poseban kuriozitet je preplaćena ekipa NŠK iz Novog Sada, koja već deceniju tavori u 1. ligi, jureći neke visoke plasmane s ubedljivo najplaćnijim sastavom (finsiranje vrlo čudno...), čiji je kapiten kum od večitog predsednika kluba (privatizovao ga kao ličnu prćiju iako nije uložio nijedan lični dinar, nego se razbacuje društvenim sredstvima...), a ima samo (ili bolje reći čak?) jedno osvojeno mesto prvaka države. Verovatno bi ga čak i neki osrednji amater (npr... V. Andrejić), bolje vodio, nego aktuelno rukovodstvo, koje je monopolisalo nekad klub koji je bio ponos grada. Bilo je zaista tmurno posmatrati tu nesrazmeru uloženog i pokazanog, otprilike kao tim Reala do dolaska Murinja, ali nadajmo se da dolaze bolji dani za njih (najavljena rekonstrukcija toaleta posle par decenija u klubu za sledeću godinu!!). No svako vodi klub kako želi, ili ume, zar ne, pa ih ne bi više potsticao u tome što rade, valjda će se i neki talenat uskoro pojaviti iz njihove škole, naravno ako je pre toga pokrenu, a ne da društvenim novcem kupuju naokolo sve što valja, a ništa ne čine za decu iz sopstvenog atara!

No da onima koji to ne zaslužuju, ne dajemo previše prostora, da pohvalimo senzacionalnog pobednika...

I tako dalje, sve u istom stilu, deleći lekcije još nekim klubovima, glavnom sudiji turnira, Liga odboru ŠSS i njegovom predsedniku, pa i svom klubu ''Stara Pazova'', ''zaboravljajući'' da istakne svoj doprinos. jer je u poslednje četiri godine svojim zalaganjem i dobrom igrom ''uspeo'' da tri različita kluba, za koje je nastupao, izbaci iz Prve lige. Uostalom ako želite da ovaj ''genijalni'' tekst pročitate u celini, časopis možete kupiti od autora lično. Svakako da ovaj polupismeni pamflet, pun laži i pakosti, ne zaslužuje veći komentar, ali istine radi moram izneti nekoliko važnih činjenica.

Novosadski šahovski klub je u periodu od 2000. godine do danas u Prvoj ligi osvojio jednu titulu prvaka, dva puta je bio vicešampion i pet puta je bio treći. Dakle, osam medalja za 11 godina. Tome treba dodati i 4 osvojena Kupa i po tri druga i treća mesta. Ukupno 18 medalja od 22 moguća! U isto vreme četiri kluba, koja su u pomenutom periodu osvajali 6 titula pobednika Prve lige, VIŠE NE POSTOJE, a od ostalih samo ŠK '''Beograd'' ima konstantno dobre rezultate, ali ni blizu našim. Toliko o validnosti naslova iz teksta - NŠK IZ NOVOG SADA OPET U ''BUNARU''. Gde su ostali klubovi, ako je ''NŠK u bunaru'', i šta ostali klubovi rade ako mi godinama ''tavorimo u ligi''. Nepobitna istina je da je protekla decenija bila najuspešniji takmičarski period u 88 godina dugoj istoriji kluba, što potvrđuje i podatak da je NŠK u 2008. godini proglašen za najbolju sportsku ekipu u Novom Sadu!

Tvrdnja da je kapiten ekipe (M. Jevtić) kum dugogodišnjeg predsednika kluba (S. Jović) je neistina, no da je i tako, u čemu je problem? Kapitena kluba su izabrali igrači, što oni svake godine potvrđuju, a sadašnji Predsednik je izabran 2000. godine i mandat mu je jednoglasno produžen februara 2010. godine. Klub nije ničija prćija, kako tvrdi pisac teksta, već o njemu brinu i odlučuju svi članovi preko LEGALNO izabranih organa (Skupština, Predsednik, Izvršni odbor i Nadzorni odbor), što naravno nije slučaj sa izdavačem pomenutog časopisa, Šahovskim savezom Vojvodine, čiji su organi (među njima i potpredsednik Dražić) NELEGALNO izabrani kršenjem Statuta ŠSV i falsifikovanjem punomoći ''delegata'' izborne skuštine, novembra 2009. godine.

Govoriti da su igrači NŠK-a ''preplaćeni i najplaćeniji'' (ne znam gde), je pre svega nekolegijalno i mizerno, pogotovo od kolege velemajstora i selektora reprezentacije. Naši igrači, mahom sadašnji i bivši reprezentativci, su plaćeni prema našim finansijskim mogućnostima, ni manje, ni više od trenutno vodećih klubova u zemlji, mnogo manje nego reprezentativci u ostalim sportovima. Sva primanja isplaćuju se preko računa uz uplatu poreza.

Primedba da se klub finansira ''vrlo čudno'', te da se ''razbacuju društvena sredstva'' je naravno jedna zlobna i demagoška konstrukcija. Klub od Grada dobija određena sredstva što je oko 20% godišnjeg budžeta kluba i ta ''društvena sredstva'' koriste se za zaradu zaposlenog u klub i pokrivanje konunalnih troškova kluba (grejanje, struja, voda, itd). Ostala sredstva pribavljamo od generalnog donatora (privatna kompanija) i još nekih privatnih subjekata, koji su se uglavnom opredelili za finansiranje vrhunskog šaha, dobrim delom i za stipendiranje prvotimaca. Finansiranje kluba je na uvidu javnosti, a nedavno je budžetska inspekcija grada izvršila detaljan pregled poslovanja, o čemu svedoči obiman pozitivni izveštaj.

Pominje se i šahovska škola. U našem klubu konstanto radi pionirska škola ''Promocija'' koju vodi sin naše legende Antona Dežea, Vlada. Ta škola ima našu punu logističku i povremeno finansijsku podršku. Činjenica da Dražićev sin pohađa tu školu, dovoljno govori o njegovoj iskrenosti u tekstu. Od skora je ponovo aktivnija i šahovska škola ''Kapablanka'' koju vodi Željko Medar, koja takođe ima našu punu podršku,

Reći da NŠK ''društvenim novcem naokolo kupuje sve što valja'', uzimajući u obzir da u klubu nastupaju P.Popović (ponikao u klubu, član 39 godina), D.Šolak (ponikao u klubu, član 26 godina), M.Lazić (član od omladinskih dana, 28 godina), A.Kovačević (prve poteze povukao u NŠK-u, član 11 godina), V.Nevedniči (stranac 18 godina član kluba), M.Jevtić (član 39 godina), R.Markuš (jedini sa strane ''čak'' iz Bačke Topole, član 6 godina), D.Popović (član 3 godine, ranije igrao za omladinsku ekipu kluba) i od ove godine S.Šarić, je takođe gnusna neistina.

Dakle samo ovih nekoliko činjenica jasno govore o ''liku i delu'' VELEMAJSTORA, SELEKTORA (njegov izbor je jedna od najvećih bruka u našem šahu), POTPREDSEDNIKA, ŠAHOVSKOG TRGOVCA (svim i svačim), GLODURA (nije glodara, nego glavnog i odvornog urednika), i ko zna još čega, Siniše Dražića. Uostalom, pretpostavljam, da to za vas nije nikakvo iznenađenje, jer ga bar mi Novosađani dobro poznajemo.

Šta je uzrok neviđenog napada na naš najstariji i najbolji šahovski klub? Prvo, to je dugogodišnje odbijanje ljudi iz NŠK-a da prihvate njegove ideje i delovanje u šahu. On je u potpunosti banalizovao šahovsku igru i sveo je na puku trgovinu. Kod njega je sve na prodaju i kupovinu: obraz, čast ...... Samo je važno koliko će se novca sliti u njegove džepove. Drugi razlog je angažovanje NŠK-a oko osporavanja legalnosti izborne skupštine ŠS Vojvodine, što je potvrdio i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, čime je postalo jasno da su Dražić i ostali iz ''rukovodstva'' ŠSV nelegalno uzurpirali vlast. U nemogućnosti da argumentima ospore naše tvrdnje, uzurpatori su potegli oprobano oružje – klevete i laži. Ovaj tekst pišem sa nadom da će šahisti i šahovski radnici, u Vojvodini i celoj državi, smoći snage da dotičnog lika i njemu slične pohlepne samohvalisavce, koji šah koriste za svoju ličnu promociju i punjenje džepova, odstrane sa rukovodećih položaja u našem šahu.

Krasoje Notaroš