Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Studentski mečevi Mađarska - Srbija

Studentski mečevi Mađarska - Srbija

07.12.2010 /   Baralić, Nebojša (2247)

Са "малим" закашњењем преносимо репортажу са пријатељских студентских мечева између Мађарске и Србије.

PRIJATELJSKI STUDENTSKI ŠAHOVSKI MEČEVI
MAĐARSKA – SRBIJA

Budimpešta, 12-14. novembar 2010. godine


Posle učešća studentske reprezentacije Srbije na 11. Univerzitetskom prvenstvu sveta u šahu u Cirihu i osvajanja srebrne medalje u pojedinačnoj (LJilja Drljević) i petog mesta u ekipnoj konkurenciji, ubedljive pobede protiv kolega iz Dalasa, usledilo je gostovanje naših studenata u Budimpešti i dve nove pobede.

Naša ekipa u sastavu: Miloš Lapčević, Balind Nađ Heđeši, Miloš Stanković i Anđelija Stojanović odigrala je dva prijateljska meča protiv dve različite selekcije Mađarske i u oba ostvarila pobede. Prvog dana (13. novembra) rezultatom 2,5:1,5 pobedili su kombinovan tim juniorske i studentske reprezentacije Mađarske, a drugog dana (14. novembar) savladana je i studentska reprezentacija rezultatom 3:1.Po rejtingu, izuzev prednosti na ženskoj tabli, Mađari su bili blagi favoriti u prvom meču. Posle prvog sata igre na prve dve table (Lapčević i Nađ Heđeši) smo stajali lošije, dok smo prednost imali na trećoj i četvrtoj tabli (Stanković i Stojanović). Na prvoj tabli Lapčević je loše tretirao otvaranje, kasnije je pokušao žrtvom figure da dođe do kontraigre ali internacionalni majstor Oliver Mihok nije dozvolio bilo kakve komplikacije i rutinski priveo partiju kraju. Mađari su poveli 1:0. Srećom, Anđelija Stojanović sigurnom igrom i pobedom protiv Toth Sarolte meč vraća u rezultatsku neizvesnost. Na preostale dve table došlo je do promene u pozicijama ali u našu korist. Na drugoj tabli Nađ Heđeši je uspeo da konsoliduje svoje figure i da posle Sc6 poziciju preokrene u svoju korist. Za to vreme Miloš Stanković je izgledniju poziciju preveo u završnicu topova i raznobojnih lovaca i remi je bio izvestan. S obzirom da je tempo igre bio dva sata za celu partiju igrači su polako počeli da ulaze u cajtnot. Remi na trećoj tabli. Stanković je osvojio pola poena protiv Lorand Norberta i u tom trenutku rezultat u meču je bio nerešen. Odlučivao je Balind Nađ Heđeši koji je imao pešaka više ali opasnost je pretila od nedostatka vremena. Oba igrača su imalo po minut vremena za razmišljanje. Na kraju, sve se dobro završilo, Nađ Heđeši je primorao internacionalnog majstora To Nhata na predaju i tako je zabeležena prva pobeda.


#  Mađarska 1½-2½  Srbija
 1  IM Mihok, Oliver (2461) 1-0   Lapčević, Miloš (2406)
 2  IM To, Nat Min (2400) 0-1   Nađ Heđeši, Balind (2368)
 3  FM Lorand, Norbert (2348) ½-½   Stanković, Miloš (2364)
 4  ŽFM Tot, Šarolta (2177) 0-1 ŽVM Stojanović, Anđelija (2318)Bez obzira što je rejting igrača u drugom duelu govorio da je reč o neizvesnom meču, kod naših studenata se videlo da su željni nove pobede. Sa dosta samopuzdanja ušlo se u drugi meč. Iz otvaranja smo izašli sa šansama na bolji rezultat. Lapčević je i ovoga puta prvi završio partiju ali ovoga puta pobedom. Nadigrao je internacionalnog majstora Gergaš Atilu koji je samo dan ranije postao univerzitetski prvak Mađarske. Preostale tri pozicije su nam garantovale dobar rezultat. Miloš Stanković je protiv Adama Kormoša stajao bolje, Anđelija Stojanović protiv Dudaš Ester nešto bolje ali u granicama remiju, dok je kod Balinda Nađ Heđešija nastala blokirana remi pozicija. On je igrao protiv svog klupskog druga (klub u Mađarskoj) Patakija. Kao što se i očekivalo Anđelija Stojanović i Balind Nađ Heđeši su remizirali. U tom trenuku smo imali rezultat 2:1 i kod Stankovića bolju poziciju i veliku vremensku prednost jer je Kormoš već bio u cajtnotu. Bez obzira na možda malo nepreciznu igru Stankovića, student iz Mađarske Kormoš nije mogao da izdrži pritisak i ubrzo je predao partiju. Sigurnija i ubedljivija pobeda nego prvog dana, 3:1.


#  Mađarska 1-3  Srbija
 1  IM Gergac, Atila (2425) 0-1   Lapčević, Miloš (2406)
 2  IM Pataki, Đozo (2343) ½-½   Nađ Heđeši, Balind (2368)
 3    Kormoš, Adam (2250) 0-1   Stanković, Miloš (2364)
 4  ŽFM Dudaš, Ester (2215) ½-½ ŽVM Stojanović, Anđelija (2318)Mečevi su se igrali u prostorijama Šahovskog saveza Mađarske koje malo podsećaju na prostorije našeg Saveza u Nušićevoj, s malom razlikom jer je reč o znatno većem i „življem“ prostoru. Za vreme odigravanja naših mečeva održavali su se još neki turniri: tradicionalni turniri Prva subota (nastupao Ilinčić), Univerzitetsko prvenstvo Mađarske... To je razlog što su Mađari prvog dana izveli kombinovani sastav. Pored dve velike sale za igru, postoji i deo za analizu i individualan rad sa decom, prostor opremljen računarima, bogata biblioteka u kojoj su mesto pronašle i neke naše knjige. U tom trenutku svoje časove sa profesionalnim trenerom odrađivao je mlađi brat mađarske reprezentativke velemajstora Hoang Thanh Trang. Tako rade sa decom u Mađarskoj...

Kako je došlo do ovih mečeva? Inicijativom Dušana Cogoljevića (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo) i Lasla Vadlevea iz Udruženja Mađarsko-srpskog prijateljstva „Gardoš“ uspostavljena je saradnja sa Ambasadom Mađarske u Beogradu i Univerzitetskim sportskim savezom Mađarske. Finalni dogovori su obavljeni u Cirihu. Tamo je kao šef akreditacione komisije FISU srpsku delegaciju dočekao dr Čaba Hedi, generalni sekretar Univerzitetskog sportskog saveza Mađarske. Uz malo novca i dosta dobre volje meč i svi uslovi oko njegovog održavanja su brzo dogovoreni.

Šahovski mečevi dve selekciju su bili centralni događaj ali dosta vremena je bilo odvojeno za upoznavanje grada. „Izlet“ u Budimpeštu je zamišljen kao sportsko-turistički. Odmah po dolasku u Budimpeštu imali smo zakazan prijem kod gospodina Čabe Hedija u Univerzitetskom sportskom savezu Mađarske. Prostorije ovog saveza se nalaze u Sportskoj kući Mađarske gde su smešteni svi sportski savezi i udruženja. Velelepna sportska zgrada koja je uređena po najnovijim svetskim standardima otvorena je pre tri godine. Prostorije su rešili ali borba za bolji status sporta u Mađarskoj još traje. Kod njih su takođe prisutni problemi sa finansija, kod njih takođe važi kako se koji Savez snađe za finansije... Šahovska studentska reprezentacija Mađarske nije učestvovala u Cirihu na prvenstvu sveta, mi jesmo. Bez obzira na tu činjenicu, pitanje se samo nametnulo: „Da li ćemo mi nekada imati ovakve uslove za rad, ovako lep i funkcionalan sportski objekat (zgradu)?“. Zahvaljujući ljubaznosti domaćina i gospodina Lasla iz Udruženja „Gardoš“ imali smo priliku da obiđemo poznate znamenitosti glavnog grada Mađarske. Bilo je vremena i za šoping, a i za slavlje – svakog dana. Prvog dana je proslavljen rođendan Anđelije Stojanović, a druga dva dana smo slavili dve pobede.

Revanš mečevi će se odigrati sledeće godine u Beogradu, najverovatnije početkom aprila, za vreme Dana studenata kada studenti i profesori fakutleta u Beogradu igraju tradicionalni 4. aprilski turnir.

Sponzor naše studentske reprezentacije u mečevima sa Mađarskom je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, inače generalni sponzor Šahovskog kluba „Jelica“.