Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Aleksandar Inđić

Aleksandar Inđić

27.12.2010

Познати шаховски радник, Саша Црнобрња, послао нам је текст о успешном омладинцу Александру Инђићу. Ово годину, судећи по Андрејићевом перформатору одиграо је снагом од 2301, а надамо се да ће у наредним годинама то доста побољшати. Прочитајте шта је Црнобрња написао.

Ova godina ima svog junaka. Zablistao je Aleksandar Inđić koji je tek napunio 15 godina. Na turnirima je vredno sakupljao poene, od januara do novembra zaradio je rekordnih 160. Nedostaje još sedam, da bude najmlađi majstor FIDE u zemlji. Kruna uspeha bio je podvig na Međunardonom prvenstvu Beograda u Obrenovcu. Ne zbog zarađenih 44 rejting poena, već zbog pobeda nad igračima sa znatno većim rejtingom: internacionalnim majstorom Filipom Pančevskim, Vasom Blesićem (2426)... U poslednjem kolu pobeđuje velemajstora Borka Lajthajma i premašuje normu za internacionalnog majstora. U poslednjem, posle velike borbe remi sa velemajstorom Kristijanom Joanuom iz Rumunije koji će 17 dana kasnije pobediti u Beogradu u finalu Gran prija za titulu prvaka Balkana.

Dobro je igrao i na turnirima po ubrzanom tempu: Ruma, Inđija gde deli drugo mesto sa Milošem Perunovićem, Brankom Tadićem... iza velemajstora Ivana Ivaniševića. Na brzopoteznom omladinskom prvenstvu države do 18 godina osvaja prvo mesto ispred tri godine starijih konkurenata.

Uspešan je bio i u ekipnoj konkurenciji. Kao kapiten Itake, klub je predvodio i u omladinskoj i u seniorskoj ligi. Zaslužan je za podvig godine kada je Itaka na omladinskom prvenstvu Beograda pobedila favorizovani Delfin. Dobio je crnim figurama omladinskog prvaka države do 18 godina Lazara Radusinovića U beogradskog seniorskoj ligi sa osam poena iz devet partija doprinosi još jednom prvom mestu. Bilans kluba u 2010. godini: 20 mečeva, 20 pobeda.

Posebna priča su partije koje su zbog atraktivnosti i kvaliteta objavljene u više novina i časopisa. To su pobede na omladinskom prvenstvu države do 20 godina nad prva dva favorita Ivanom Šarencom i Milošem Stankovićem. U partiji sa Šarencem žrtvuje pešaka, kvalitet i damu za efektnu pobedu. Objavljena je, sa polufinala prvenstva države u Novom Sadu, partija u kojoj je pobedio internacionalnog majstora Jovana Radlovačkog i na „Trofeju Beograda“ već pomenute sa Pančevskim i Lajthajmom.

Može se reći da je u „posnoj godini“ za naš šah, Srbije dobila vanserijskog telenta, oslonca za buduće godine, Aleksandra Inđića.