Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Dražićev lonac

Dražićev lonac

20.01.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Чувени цугер за пласман на шампионат. Апелујем на Шаховски савез Србије да поништи два војвођанска места, барем за овогодишњи Шампионат!

Pre par nedelja najavili smo "događaj godine", pod nazivom "Dražićev lonac", a sada se izgleda pojavila i zvanična najava pod imenom "Razigravanje za Šampionat Srbije", pa ćemo ovde pokušati da natenane objasnimo o kakvoj budalaštini se radi.

Priča je počela još 25. jula 2010. kada sam se pojavio u Novom Sadu sa idejom da igram na kvalifikacionom turniru za Šampionat Srbije. Kada sam stigao u Novi Sad ispostavilo se, iako tako nije stajalo u raspisu (na zvaničnom sajtu gospodina koji vedri i oblači prvenstvom Vojvodine, a sa kojim se cenkate o ceni upisnine koja uglavnom zavisi od vaših živaca), da postoji neki plej of. Sve bi to bilo u redu da se taj dodatni turnir ne igra po tempu od 15 minuta po igraču, što je po definiciji FIDE, sama granica između rapida i cugera. Ja sam principijelno odbio da igram na takvoj sprdačini, a sve detalje o ovim dogodovštinama možete pročitati u reportaži Zaustavite ludilo, međutim ludilo i dalje nije zaustavljeno.

U čemu je problem? Problem je u tome što se radi o zvaničnim kvalifikacijama za Šampionat Srbije u šahu, da budem precizniji u klasičnom šahu na sporom tempu igre. Priča da se danas i prvak sveta rešava na brzim partijama ne pije vodu, jer uvek pre tih brzih partija postoje spore partije. Do ovih nakaradnih dolazi tek ako je rezultat na sporim partijama nerešen. Lično mislim da bi i to trebalo ukinuti, po meni je bolje bacati novčić ili izvlačiti slamku nego li mešati babe i žabe. Zamislite nekog genijalnog igrača (Botvinik je jednom izjavio da je odigrao samo jednu cuger partiju u životu i to dok je putovao vozom) koji napravi 9 iz 9, a onda ga Draža pošalje u plej of, a ovaj ako ne zna da igra cuger ne može nikako na Šampionat.

Oko ove stvari ne sme da postoji kompromis! To nije stvar igrača u Vojvodini, te da li oni više vole da igraju cuger. To nije stvar jednog šibicara kojem je 15 minuta po čoveku omiljena disciplina. To nije stvar ni Šahovskog saveza Vojvodine. Ovo je direktna stvar Šahovskog saveza Srbije koji je uložio neka sredstva za normalan kvalifikacioni turnir, a dobio međunarodne (?!) kvalifikacije za Dražićev lonac na 15 minuta. Uskoro bi trebalo da krene i kvalifikacioni turnir u Beogradu, ali za njih izgleda da para nema od Saveza Srbije.

Saznali smo da će se Dražićev lonac održati 22. januara 2011. u Kulturnom centru u Rumi sa početkom u 11 časova. Igraće se za nagradni fond (pa da su hteli da igraju za dž, igralo bi se odmah, a ne pola godine kasnije) od 38000 dinara (15000, 10000, 8000, 5000). Pravo učešća po originalnom scenariju stekla su prva četvorica sa turnira koji nisu stranci (more pustite Krajkvina na Šampionat): Dušan Popović, Siniša Dražić, Goran N Todorović i Siniša Šarić. Velemajstor Dušan Popović, koje je tom prilikom na turniru proglašen za prvaka Vojvodine, turnir je igrao kao zagrevanje pred Prvu ligu Srbije i uopšte ga nije doživljavao kao kvalifikacionog karaktera. Kada je po završetku shvatio o čemu se tu radi, rešio je da principijelno odbije učešće u čuvenom plej ofu, a njegovo mesto popuniće Marko Marković. Vredi napomenuti i da je sam termin odlično izabran, naime tog istog dana u Beogradu počinje poslednji kvalifikacioni turnir za Šampionat Srbije. A onda će Draža na kraju "četvoromeča" da nekoj nesretnoj dvojici kaže: "Vi ste najslabija karika, doviđenja!"

Ova bruka može da se reši na samo jedan logičan način. Apelujem na Šahovski savez Srbije da poništi dva vojvođanska mesta, barem za ovogodišnji Šampionat, ako li ne i za nekoliko narednih kao uvertiru u ozbiljniju kaznu onima koji su sprdnju omogućili!