Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Novi ciklus Večiti šah prognozera

Novi ciklus Večiti šah prognozera

01.02.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Вечити шах прогнозер поново је са нама. Ко су најбољи прогнозери турнира у Вајку, шта су освојили од награда и како је требало типовати?

Kao i pre par godina Večiti šah prognozer je pušten u pogon baš za najbolji turnir na svetu, čuveni Vajk An Ze. Ovoga puta promenili smo način prognoze, organizovali dva takmičenja sa lepim poklonima za najbolje prognozere, a naš sponzor je bio Šahovski informator.

Prvo takmičenje za zagrevanje bilo je pogađanje koliko će poena svaki učesnik turnira nakupiti na kraju turnira. Moglo se tipovati dok nisu izašli parovi, tako da se nije unapred znalo, recimo, ko će imati jednom više bele figure i slično. Apsolutne greške su se sabirale i na osnovu toga smo odredili najbolje. Brojke gospodina Elo-a su ponuđene kao difolt, što je i bila jako pristojna prognoza, ali neki od učesnika su pokazali da to može i bolje. Naš vodeći (po Andrejićevom performatoru za 2010. godinu) velemajstor Bojan Vučković ubedljivo je slavio sa greškom od samo 10 poena, pri čemu je pogodio tačno broj poena za Aronjana, Ponomarjova, Girija i Smitsa. Za nijansu (0.03 poena greške) bolji od trećeplasiranih Kneževića, Radoševića i Irižanina bio je Marko Obradović koji je osvojio drugo mesto sa greškom od 11.97, pre svega zahvaljujući Elo brojkama pojačanih jakom prognozom za sjajnog Lagrava.

Vajk An Ze, Zagrevanje Nagrada
1. Bojan Vučković Veliki turniri 2001-2009
2. Marko Obradović Monografija B33

Kada su izašli parovi na turniru završilo se glasanje u takmičenju za zagrevanje i prešlo se na glavni događaj. Tipovao se rezultat u procentima za svaku partiju ponaosob. Naravno, način bodovanja je u tom slučaju bio jako bitan, a ovoga puta sabirale su se apsolutne greške za konačni rezultat. Bilo je raznih preokreta na tablici generalnog plasmana naših prognozera, a na kraju su nagrađena prva petorica.

Vajk An Ze, glavni prognozer poena Nagrada
1. Ilija Knežević 1780 Šahovski Informator 108 (najnoviji) + CD
Mala enciklopedija šahovskih otvaranja, treće izdanje (iz štampe)
1000 Best of the best
2. David Šarenac 1900 Šahovski Informator 107 + CD
Enciklopedija šahovskih otvaranja (po izboru)
3. Marko Obradović 1925 Veliki turniri 2001-2009
4. Mihailo Vujić 1937 Monografija B33
5. Dragan Pantović 1950 Best of CD (po izboru: Anand, Kramnik, Kasparov ili Karpov)


Андрејић је био у Шаховском информатору и преузео награде за наше прогнозере.
Примопредаја нове Енциклопедије отварања, тек изашле из штампе.

Na početku daću vam odgovor na pitanje: "Kako je trebalo tipovati?" Matematika prognozera pri ovakvom načinu bodovanja je prilično jednostavna. Ako računicu stavimo na papir dobijamo da treba tipovati 100-0 ili 0-100 onda kada je verovatnoća za pobedu veća od 50%, dok inače treba tipovati 50-50. Dakle uopšte nije bilo isplativo tipovati bilo kakve međuvrednosti. Kada je verovatnoća za pobedu veća od 50%? Neke moje računice pokazuju da je za to potrebno očekivanje između 71% i 73%, što odgovara nekom opsegu između 156 i 173 rejting poena. Možemo pretpostaviti, recimo, da će se to desiti na 72% kome odgovara 164 rejting poena razlike, ali valja uračunati i prednost belih figura koja po mojim procenama na superturnirima vredi oko 40 rejting poena. Da sumiramo sledeće, ako je razlika u snazi 124 poena u korist belog treba igrati 100-0, ako je razlika u snazi 204 poena u korist crnog treba igrati 0-100, a u ogromnom broju preostalih slučajeva treba igrati 50-50. Ja sam za sebe podigao prognozu sa očekivanim rezultatima, ali ne preko aktuelnog FIDE rejtinga, već na osnovu performansa iz 2010. godine koji nam daje Andrejićev performator. Ovo je daleko od dobre prognoze pri ovakvom načinu bodovanja, a da sam morao da igram ozbiljno prethodna priča mi daje samo četiri partije koje je trebalo menjati iz remija u pobedu belog, a konkretno to su 5.2 Karlsen-LAmi 1-0, 9.4 Kramnik-LAmi 1-0, 11.5 Griščuk-LAmi remi i 13.5. Aronjan-Smits remi. Na kraju bih sakupio isto poena kao da sam tipovao sve remije i bio bih na deobi drugog mesta. U svakom slučaju čestitam gospodinu Iliji Kneževiću na veličanstvenim prognozama i ubedljivo osvojenim prvim mestom.


Naš pobednik je osvojio i Enciklopediju tek izašlu iz štampe!

Za kraj ću najaviti neke promene u Prognozeru za sledeće turnire. Po prethodnoj računici prethodni način bodovanja nije pogodan jer će verovatno najbolja prognoza za Linares biti sa svim remijima, tako da će se od sada bodovanje vršiti sabiranjem kvadrata grešaka (a ne samim apsolutnim greškama). Računica kazuje da će tada najbolja prognoza biti upravo očekivani rezultat, pa će tada biti i puno prostora za manevar. Ispostavilo se da sam dao jako dobre prognoze u difoltu, tako da sam vam previše pomogao. Sledeći put ću vam na samom početku ponuditi neku skroz bezveze prognozu, pa će svako morati da se potrudi i pročačka to malo logičnije. Pretpostavljam da će sledeći turnir za prognozu biti Osmomartovski turnir u Beogradu, ali videćemo već...

Nadam se da ste putem prognozera uživali u praćenju superturnira u Vajku. Živeli!