Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Skandal plus bara

Skandal plus bara

04.02.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Још раније смо добили неке коментаре читаоца, а ево сада их објављујемо.

Vebsajt Večiti šah na svoju petogodišnjicu rada doživeo je još jedno priznanje. Naime, link ka Večitom šahu uklonjen je (verovatno kao štetan) iz rubrike Linkovi na zvaničnom sajtu Šahovskog saveza Srbije.

Iako smo upozoravali Šahovski savez Srbije na neprihvatljive nepravilnosti povodom dva "vojvođanska" kvalifikaciona mesta za Šampionat Srbije, što je kulminiralo time da je "naš" selektor na kraju delegirao samoga sebe, Šahovski savez se uopšte nije oglasio. Verovatno smatraju da se to njih ne tiče ili misle, kao što napisa Miladinov, da je sve bilo regularno, jer ŠSV (čitaj Dražić) inače ne bi uvažio izveštaj glavnog sudije. Šta da vam kažem? Postoji objektivna bojazan da uslišim molbe jednog mog prijatelja, te da kao što sam "po poštenju čuveni četvoromeč" nazvao Dražićev lonac, predstojeći Šampionat Srbije nazovem Dražićev kazan, i sklonim ga iz arhive šampionata.

U nastavku možete da vidite komentare Neše Radoševića i Branislava Dene koji su napisani kao reakcija na vašar serijal, a mi ih prenosimo sa zakašnjenjem. Na samom kraju možete da pročitate tekst koji je napisao Branislav Šuhartović, a tiče se bare i krokodila.

Nenad Radosevic, Beograd, 25. januar 2011

Skandal

Ja sam naprosto zapanjen. Da li je moguce da ce sahovska javnost, tu mislim na institucionalnu a i nas zaljubljenike, ostati nema na gadosti i isfrustrirane komentare "naseg" selektora. Pa ovo je nezapamceno. Iz nekih svojih licnih razloga on blati jednog od nasih najboljih igraca. I hvali se time kako on nece biti u reprezentaciji. Ovde moram reci da nikome mesto nije zagarantovano samim time sto ima najveci rejting ali ovakvo ponasanje je za svaku osudu. Nadam se da ce kao reakcija na sve ovo ubrzo uslediti smena selektora a apelovao bih i na sahovski savez Vojvodine da razmisli ko im sedi u fotelji. Nadam se da ce reagovati i Vuckovic, Sedlak i Markus jer za mene licno bi bila bruka da me covek takvih karakternih osobina cak i hvali. Inace, moram napomenuti da sam u privatnom razgovoru pitao Ivana Ivanisevica o prirodi njegovog sukoba sa smrdektorom. On je odmahnuo rukom i rekao nije bitno. A dobri prijatelji smo...Nije zeleo da prica a ja sam ispostovao negovu odluku. Time je pokazao veliko dostojanstvo. Takodje, ucestvovanjem na C turniru je pokazao da se ne libi da igra na turniru koji Drazic ne bi prihvatio. Mada niko njega nije ni zvao niti ce ga zvati ali to ide na njegov obraz. Mozda ce ga Dzobava povesti tamo kao sekundanta...
U jednom od svojih komentara gospodin Drazic kaze da sajt, na kome su obelodanjeni ovi komentari, sluzi da komunicira sa svojim bosanskim prijateljima i kupcima. Indikativno je da je ta dva termina poistovetio. Prijatelji i kupci. Sto je i sasvim logicno jer covek takvog morala ne moze imati prijatelje.
Molim nadlezne da preispitaju svoju odluku o selektorskom mestu. Nadam se da Vojvodina nije to mesto dobila po kljucu. Molim i sahovsku javnost da se oglasi o besprizornom coveku, mutikasi, secikesi, prevarantu...Zalosno je da nas takvi predstavljajuBranislav Dena, Pancevo, 25. januar 2011

Sah je plemenita vestina!

Ne vidim NIKOG u Srbiji ko bi hteo da nesto kvalitativno promeni na bolje ili da izvrsi bilo kakvu racionalizaciju u finansijskom smislu. I u SS Srbije, SS Beograda i SS Vojvodine sede inertni ljudi kojima je jedino bitan licni (finansijski) interes,a posebno te ljude jako malo zanima matematika ili statistika, jos manje svis menager, pa sam Vas samo iz tog razloga predlozio za Predsednika saveza! Mislim da bi imali siroku podrsku u Srbiji, otprilike 70:30, u Vasu korist.
Fotelja u Srbiji se ne daje tako lako, pa se onda bilo kakva promena ne da provesti bez zadiranja u "sistem", pa je i tako nebitna (sahovska) promena politicko pitanje, povezana i sa teritorijalnim i sa partijskim nadleznostima. Medjutim, ja nigde nisam pominjao da se Vi Andrejicu bavite politikom, NAPROTIV!

PODRZAVAM VAS STAV,
Srdacan pozdravBranislav Šuhartović, Požarevac, 31. januar 2011

Bara se smanjila, a kako stoji stvar sa krokodilima?

Obzirom da nisam član stručnog odbora ŠSS, smatram se dovoljno stručnim da iznesem svoje viđenje stanja u srpskom šahu. Rizikujući da navučem na sebe gnev nekih svojih prijatelja, čini mi se da je diskusija oko selektora preterana i da ne doprinosi rešavanju problema, pa čak ni njegovoj pravilnoj formulaciji. Naime, verujem da će se ogromna većina šahista složiti da se srpski šah nalazi na nizbrdici još od vremena kada je LJubojević postizao svoje najbolje rezultate pre nekoliko decenija. Povremeni uzleti pojedinaca (kao na pr Alisa Marić) sasvim su nedovoljni. Odavno smo pomireni sa time da nemamo igrača među prvih 100 na rejting listi, a da naša reprezentacija iz takmičenja u takmičenje postiže sve lošije rezultate. U uslovima tako duboke dugotrajne krize ništa se bitno ne bi promenilo sve i da je kojim čudom naša ženska reprezentacija osvojila olimpijsku medalju (a mogla je). Obzirom na sve to selektor/i nikako ne mogu biti uzrok takve i tolike krize, već eventualno samo njena posledica.

Uzroci krize našeg šaha su brojni. Ne pokušavajući da ih sve navedem, mora se priznati da su neki od njih objektivni.

Zbog ratova i sankcija naši igrači su gotovo 10 godina bili bez mogućnosti da učestvuju na velikim međunarodnim turnirima. Što je još gore u tom periodu su u šah na velika vrata ušli kompjuteri (ne na način kako se sada vode polemike- kao sredstvo za varanje, mada ne sumnjam da i toga ima), već su revolucionarno izmenili logiku same igre.
Nekadašnja druga šahovska sila sveta se raspala na nekoliko manjih država, čije su reprezentacije po logici stvari slabije. Istina to se nije desilo samo nama, raspao se i SSSR, ali tim gore po nas, jer su novonastale države i njihove reprezentacije listom bile jače od naših.
Rušenje Berlinskog zida je širom otvorilo vrata EU igračima nekadašnjeg istočnog bloka, što je automatski bitno pogoršalo uslove za egzistenciju naših igrača.

Naravno da pored objektivnih postoje i mnogobrojni subjektivni uzroci krize srpskog šaha. Ovoga puta se ne bih upuštao u njihovo nabrajanje i analizu, ne zato jer ih smatram nevažnim.Na protiv njihova identifikacija predstavlja prvi i neophodni korak na putu ozdravljenja našeg šaha, već stoga što to zahteva mnogo ozbiljniju analizu nego što su ovog pretenzije članka.

Želim samo da skrenem pažnju na jedan fenomen koji mi izgleda značajan. U uslovima tako duboke krize nekako je logično da nam u svemu ide loše. Ipak, nije tako. Postoji jedan segmenat šahovskog života u kome kao da ne postoji kriza, na protiv. Naime, naši šahovski funkcioneri se izuzetno dobro kotiraju u međunarodnim organizacijama. Pada u oči velika nesrazmera između objektivnog trenutnog mesta našeg šaha u evropskim i svetskim razmerama i zastupljenosti naših predstavnika u najvišim organima vlasti ECU i FIDE:

Sedište ECU je preseljeno u Beograd,
Izvršni direktor ECU,
Generalni sekretar ECU,
Predsednik zone,
Vrhovni sudija Olimpijade,
Da je Karpov pobedio na izborima, imali bi i mesto podpredsednika FIDE.

Kako je to moguće? Kako je moguće da federacija koja je 17 prema prosečnom rejtingu, kada se ovaj nakon svega pokazao, a po rezultatima koje ostvaruje znatno ispod toga, ostvari toliku koncentraciju moći? Po jednima radi se o „trijumfu naše šahovske diplomatije“, šta god to značilo. Drugi smatraju da je to dokaz da je došlo do „tajkunicazije“ našeg šaha, šta god to značilo. Možda postoji i treće objašnjenje.

Verujem da će rasprava kako u organima ŠSS, tako i u javnosti putem štampanih medija i različitih internet foruma, dati odgovor na ovo pitanje. A zašto je ono važno? Jer ćemo u zavisnosti od dobijenog odgovora imati putokaz za izlazak iz krize u jednom slučaju, a u drugom znati jedan od njenih uzroka.