Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Zašto ne igram na "Šampionatu"?

Zašto ne igram na "Šampionatu"?

10.02.2011 / VM Šolak, Dragan (2581)

Објављујемо писмо које је ВМ Драган Шолак данас упутио Шаховском савезу Србије као одговор на позив за учешће на "Шампионату".

Obaveštavam vas da neću nastupiti na turniru koji vi nazivate Pojedinačnim Šampionatom Srbije u šahu. Iako sam svestan činjenice da vam moje prisustvo neće nedostajati, želim da vam ukažem na osnovne razloge koji su me naveli da donesem ovakvu odluku.

Neregularne kvalifikacije

Nisam detaljno upućen u organizaciju sva tri kvalifikaciona turnira, ali kvalifikacije sa Šampionata Vojvodine bile su neregularne. Odluka da se plasman na Šampionat Srbije može izboriti jedino kroz brzopotezne partije je skandalozna i vrlo štetna za šah. Još veći prestup je davanje ogromne prednosti u razigravanju igraču koji je pred razigravanje ostvario najbolji plasman. Ovo je objavljeno tek pred početak razigravanja i na kraju je odigralo ključnu ulogu, u potpunosti narušivši princip ravnopravnosti takmičara. Treba obratiti pažnju i na činjenicu da su obe ove odluke bile u interesu jednog učesnika, istovremeno i funkcionera Šahovskog saveza Vojvodine, koji je bio važan, pretpostavljam ključni faktor u njihovom donošenju.

Neregularna vlast

Još jednom želim da podsetim na činjenicu da je samozvano rukovodstvo Šahovskog saveza Vojvodine izabrano na nelegalnoj skupštini, što je pisanim putem potvrdio i pokrajinski sekretar za omladinu i sport, Modest Dulić. Bio sam prisutan na dotičnoj skupštini i uverio sam se i lično da su gospoda koja trenutno okupiraju rukovodeće funkcije u Šahovskom savezu Vojvodine dovela na sednicu veći broj svojih prijatelja, koje su proglasili za delegate, a zatim uredno brojali njihove glasove. Samim tim je i rukovodstvo Šahovskog saveza Srbije u potpunosti nelegalno.

Nebriga za vrhunski šah

Kao reprezentativac Srbije branio sam boje naše države na tri Olimpijade i tri Ekipna šampionata Evrope i iako je često bilo zamerki na rad Šahovskog saveza, ponekad sam mogao računati i na njegovu pomoć. Tretman prema vrhunskim šahistima nikada nije bio lošiji nego što je sada. Od kada je nova grupa ljudi sebe nelegalno proglasila rukovodstvom, niko iz Šahovskog saveza Srbije nije me kontaktirao niti jedan jedini put sa ponudom bilo kakve pomoći. Bio sam kontaktiran jedino u slučajevima kada je moja pomoć bila tražena. Ovde spada i pitanje selektora. Odgovornost za izbor selektora ne može se, naravno, prebaciti na stručnu komisiju (gospoda Kotevski, Bokan, Vlahović, te velemajstori Kosanović i Tošić) jer je jasno da ona u donošenju odluke nije igrala nikakvu ulogu. Kada stručnu komisiju, kao što bi trebalo, budu sačinjavala imena kao što su Gligorić, LJubojević, Ivkov, Matanović i Alisa Marić, moći ću bez brige da verujem u njenu nepristrasnost. Do tada, ostaje mi samo da se pitam, zbog čega nije pokrenuto pitanje smene selektora koji je odgovoran za najlošiji plasman tima u istoriji. Pri tome je, javno i trajno izbacio iz tima velemajsotra Ivaniševića, bez premca našeg najuspešnijeg velemajstora u poslednjih 5-6 godina kao i velemajstora Kovačevića, koji je sa rejtingom 2604 trenutno četvrti na domaćoj sceni. Zatim je nastavio javno da blati ugled ne samo Ivaniševića i Kovačevića, već i drugih istaknutih velemajstora po raznim internet stranicama, ali i po svom časopisu, koji je imenovao zvaničnim glasilom Šahovskog saveza Vojvodine. Željno iščekujem momenat kada ću i ja biti večito precrtan sa liste reprezentativaca, a pretpostavljam da nakon ovog teksta neću morati dugo da čekam.

Neozbiljna organizacija

Datum održavanja Šampionata određen je veoma kasno, a raspis se pojavio svega tri nedelje pred početak. Sve to je krajnje neozbiljno, imajući u vidu da šahisti često moraju da planiraju takmičenja i po godinu dana unapred, dok su planovi od 5-6 meseci najredovnija pojava.

Ovo je poslednja u nizu navedenih primedbi, što ne znači da ih ne bi moglo biti još.

Sa željom da ćete organizovati uspešan turnir,

Srdačan pozdrav,

Velemajstor Dragan Šolak