Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Spasimo šah!

Spasimo šah!

13.02.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Коначно је покренута права акција, време је да шахом у нашој земљи управљају шахисти!

Ove godine nasilje prema šahistima je kulminiralo, čaša se odavno prelila. Funkcioneri su zadužili Dražića da odlučuje o tome ko je u reprezentaciji, ko igra šampionat, ... Zbog svih nepravdi oformljen je inicijativni odbor u sastavu: VM Bojan Vučković, VM Ivan Ivanišević, VM Aleksandar Kovačević, VM Dragan Šolak, VM Mihajlo Stojanović, VM Branko Damljanović, IM Ivan Marković, ŽIM LJilja Drljević, mk Nebojša Baralić i mk Vladica Andrejić. Napravljen je i poseban sajt www.spasimosah.com u tu svrhu. Ako želite da date podršku akciji, možete se javiti nekom iz inicijativnog odbora ili poslati mejl na admin@spasimosah.com, pri čemu nije loše ostaviti kontakt podatke da možemo proveriti da ste to zaista vi.


SPASIMO ŠAH!

Obraćanje javnosti

Drage šahistkinje i šahisti, šahovski treneri i instruktori, šahovske sudije i organizatori, aktivisti u klubovima, šahovski novinari i pisci, nastavnici šaha u školama, zaljubljenici u šah i njegovi poštovaoci. Bilo da ste aktivni takmičari u šahu za tablom, paraolimpijci sa oštećenjima vida, sluha ili drugim vidom invaliditeta, da ste se primarno opredelili za problemski ili dopisni šah, ili na drugi način učestvujete u šahovskom životu, molimo vas da sagledate razloge za naše obraćanje nadležnim institucijama i široj javnosti i, ukoliko ste u mogućnosti, javno iskažete svoje mišljenje o opravdanosti naših zahteva.

Već decenijama se pogoršava položaj šaha kod nas i njegov status kao sportske grane. Razlozi su mnogobrojni: „konfederalni“ Statut Šahovskog saveza Srbije i nedefinisan položaj nacionalnog saveza i njegovih punih ingerencija; nepostojanje principa smenljivosti funkcionera i akumulacija funkcija i profesionalnih angažmana na raznim nivoima, što neminovno dovodi do sukoba interesa; višegodišnje ignorisanje javno iznetih primedbi na legalnost niza postupaka iza kojih stoje šahovski savezi i pojedini funkcioneri i zaposleni u njima; prekršaji u provođenju izbornih procedura i neispunjavanje obaveza prema nadređenim institucijama na adekvatan način; nedovoljna informisanost klubova i šahovske javnosti, a posebno izostanak uvida u finansijsko poslovanje saveza.

Kao rezultat takvog stanja došlo je do: silaznog trenda rezultata na svim nivoima i u svim uzrasnim grupama; zanemarivanja najuspešnijih međunarodnih rezultata u problemskom i studentskom šahu; opadanja broja, kvaliteta i nivoa organizacije šahovskih manifestacija; nepravilnosti prilikom dodeljivanja organizacije takmičenja, narušavanja integriteta ciklusa nacionalnih takmičenja i neregularnosti pojedinih turnira; pogoršanja stanja u klubovima i nedostatka motivacije za kvalitetan rad; izbacivanja sa svetske rejting liste zbog dugova; nespremnosti za borbu za finansijska sredstva u skladu sa današnjim vremenom, na način koji podrazumeva obostrano zadovoljstvo i mogućnost dugoročne saradnje; neadekvatne saradnje sa medijima.

Ovo su samo neka od gorućih spornih pitanja uz neusaglašenost rada sa Zakonom o sportu i njegovim podzakonskim aktima, kao i sa Nacionalnom strategijom u oblasti sporta, Jasno je da je krajnje vreme da se na demokratski način ustanovi da li postoji (ako je ikada i postojala) podrška za ovakvu politiku, pošto je legitimitet rada šahovskih saveza odavno pod ogromnim znakom pitanja.

U svetlu svega ovog, zahtevamo: prestanak važenja svih izbornih funkcija u Šahovskom savezu Srbije i svim područnim Savezima: Vojvodine, Centralne Srbije, Beograda i Kosova; opšte izbore za tako upražnjene funkcije na svim nivoima, na kojima bi pravo glasa imali svi punoletni šahisti koji su registrovani članovi klubova na teritoriji Srbije zaključno sa 31. decembrom 2010. godine (čime se izbegava mogućnost manipulacije naknadnim registracijama); da se svi kandidati na izborima obavežu da će se pridržavati unapred utvrđenih smernica za budući rad šahovskih saveza, koje će biti unete u nove statute svih šahovskih saveza; da izmene i dopune iz pomenutih smernica minimalno podrazumevaju: 1. vraćanje svih prerogativa nacionalnog saveza Šahovskom savezu Srbije, koji zatim prenosi deo svojih ovlašćenja na područne saveze; 2. statutarne odredbe i izborne mehanizme kojima se garantuje adekvatna neposredna zastupljenost predstavnika šahovskih klubova, šahovskih profesionalaca i šahovskih sudija u svim organima i komisijama Saveza u skladu sa savremenim standardima; 3. garantovanu nepovredivost ciklusa pojedinačnih i ekipnih takmičenja u seniorskoj konkurenciji i svim uzrasnim grupama.

Posebno naglašavamo da naša inicijativa nije motivisana ličnim odnosom i stavovima prema pojedincima na određenim funkcijama, već je usmerena protiv do sada sprovođene politike Saveza. Želimo da se zauzme zdrav kurs: da se moralnim i zakonitim delanjem, u skladu sa savremenim standardima, štite prava svih učesnika šahovskog života i vodi dosledna borba za njihove legitimne interese.

Detaljnije informacije o svemu (predloge smernica sa izradu novog Statuta ŠSS, izbornih mehanizama i sistema takmičenja; primedbe na dosadašnji rad Saveza uz dokumentaciju koja ih potkrepljuje; spisak šahista koji podržavaju ovu platformu i mogućnost da iskažete svoje mišljenje) možete potražiti na našem sajtu: www.spasimosah.com.