Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izdaja

Izdaja

26.02.2011 / IM Vojinović, Goran (2446)

Поводом актуелне ситуације обратио нам се ИМ Горан Војиновић са два коментара. Да не бих компликовао причу оба објављујем овде. Свако има право на своје мишљење, а моје мишљење и став иницијативног одбора Спасимо шах, вероватно ћете прочитати у некој следећој репортажи.Podržavam mišljenje Alekse Strikovića

U potpunosti se slažem sa Aleksom Strikovićem. Kako je moguće da neki igrači žele promene u Savezu, a sa druge strane prihvataju učešće na šampionatu. Ukoliko se desi da igrači koji se aktivno zalažu za promene prihvate učešće na šampionatu, to će značiti da se pojedini šahisti zalažu samo za "kozmetičke" promene, a ne stvarne, reformske promene. To dalje znači, po meni, da žele samo da preuzmu pozicije u Savezu, da reše svoja egzistencijalna pitanja i svoje trenutne probleme. U slučaju da igraju šampionat, i pri tom ostanu sa ljudima koji se zalažu za akciju "Spasimo Šah", POVLAČIM MOJU PODRŠKU gore pomenutoj akciji.

Puno pozdrava svim šahistioma u Srbiji iz Missouri-ja

IM Goran Vojinović
Lamar-Missouri-USA
24. februar 2011.Izdaja

Poštovani posetioci "Večitog šaha", poštovani Vladice, ljubitelji šaha,

Sa dubokim razočarenjem sam pročitao vest da su dva člana Inicijativnog odbora prihvatila da igraju Šampionat Srbije. Naravno da mislim na Damljanovića i Ivaniševića. Analizirajući listu igrača koji su prihvatili da igraju šampionat, mogu da razumem i opravdam učešće svih ostalih. Perunović i Tadić imaju malu decu o kojima moraju da vode računa (i sam sam bio u takvoj situaciji pa ih u potpunosti razumem), Miladinović, Pikula i Milanović se nikada i nisu izjašnjavali na ovu ili onu stranu direktno, Laza Nestorović je još dete čiji je san bio da igra na šampionatu... itd. Ali... Damljanović i Ivanišević. SKANDALOZNO. Gledajući listu igrača koji su pružili podršku akciji "Spasimo Šah", mogu zaključiti da 99,99% njih niti imaju, niti su podržali akciju iz nekog interesa. Rukovodila ih je isključivo želja za promenom stanja u šahovskoj organizaciji, i svi oni, uključujući i mene su podržali promene iz SRCA. Da li su oni zaslužili da budu "izdani i prodani" od dvojice ljudi koji se "bore za promene"? Ja mislim da nisu. Ja lično se osećam vrlo poniženim. Akciju sam podržao na osnovu skype razgovora sa Nestorom (nečitajući proglas), želeci da dam moj skromni doprinos vašoj akciji. Čak sam mu i rekao da sam spreman i fininsijski da podržim vašu akciju ako budete od mene to zahtevali. Razočaran sam takođe, što na sajtu "Večiti šah" koji uređuje Vladica Andrejić nisam pročitao da je bilo koji član Incijativnog odbora osudio odluku Ivaniševića i Damljanovića. Pa, Vas, svoje prijatelje i kumove, su najviše prodali, na neki način. Da li možemo da očekujemo da će se ubuduće stvari u šahovskoj organizaciji završavati po "kumovskoj liniji", na isti način na koji sada "posao" završavaju Dražić i ostali?

Po meni to znači da njih nije rukovodila želja za promenom u radu šahovske organizacije, nego isključivo sitni, lični interes da zadovolje svoje potrebe.

Ja predlažem sledeće :

1) Da se Branko i Ivan povuku sa šampionata
2) Ako njih dvojica i pored svega igraju šampionat, predlažem da se ISKLJUČE iz Inicijativnog odbora,
3) Da NIKADA u budućnosti, ne budu u mogućnosti da odlučuju u važnim pitanjima, iz prostog razloga što neko ko je jednom izdajnik - uvek će da ostane izdajnik. Naravno, obzirom na njihovu stručnost, angažovanje njih dvojice kao selektora ili igrača je moguće.

Ukoliko, iz bilo kog razloga, Inicijativni odbor pokuša da zataška ili relativizuje IZDAJU gore navedenih članova Inicijativnog odbora, ja POVLAČIM svoju podršku akciji "Spasimo šah" .

Puno pozdrava iz Missouri-ja

IM Goran Vojinović
Lamar-Missouri-USA
26. februar 2011.