Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Svako ima pravo na mišljenje

Svako ima pravo na mišljenje

27.02.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Поводом актуелне ситуације морао сам да напишем ово, па прочитајте...

Na početku moram da ponovim da to što je neki tekst objavljen na ovom sajtu ne znači da se ja lično slažem sa stavovima koje on zastupa. Često se daševa da se ja ne slažem sa napisanim, ali ipak objavljujem da bi posetioci sajta mogli da imaju celokupnu informaciju. Svako ima pravo na svoje mišljenje, a od čitaoca očekujem da pogledaju ime i prezime autora teksta, kao i da dobro razmisle o ponuđenim razmišljanjima i argumentima, te da tek onda stvore neku svoju sliku o pročitanom.

U prethodnoj reportaži imali smo komentare IM Gorana Vojinovića koji je postavio neka pitanja i dao neko svoje viđenje aktuelne situacije u vezi akcije Spasimo šah i predstojećeg "Šampionata". Zbog toga želim da vam iznesem svoje viđenje situacije.

Što se "Šampionata" tiče moje mišljenje ste već mogli da pročitate i sagledate. Naziv "Draža i drugari" koji sam mu dodelio, sasvim lepo (iz moje perspektive) odražava realno stanje stvari. Sramne vojvođanske kvalifikacije, te to što visoki nelegitimni funkcioneri sami sebe delegiraju na šampionat po meni su savim dovoljan razlog da se uđe u bojkot tog turnira. Skaradni rokovi igračima da se izjasne su još jedan dodatni razlog da se ne igra. Međutim, kako ja leba ne jedem od šaha nemam moralno pravo da od šahovskih profesionalaca zahtevam takve stvari. Pitanje je da li igrači koji svejedno nemaju pravo učešća na "šampionatu" imaju moralno pravo da zameraju ovim drugim. Neki od igrača koji su bili pozvani na "Draža i drugari" su principijelno odbili, a javna pisma povodom toga napisali su redom: Šolak, Kovačević, Vučković, Striković, Stojanović. Sa druge strane neki igrači su prihvatili da igraju, i ja u tome ne vidim ništa loše, mada bi meni lično bilo lepše da nisu to učinili. Da napomenem da moji razlozi zbog čega "šampionat" ne treba igrati nemaju neke velike veze sa samom akcijom Spasimo šah. Treba reći i to da se bliži Ženski šampionat Srbije, te kako nisam do sada primetio neke nepravilnosti, moj trenutni stav po tom pitanju je da on treba da se igra kako je i planirano, samo bi valjalo odmah izbaciti raspis da se ne uđe u cajtnot.

Akciju Spasimo šah aktivirao je Inicijativni odbor u već poznatom sastavu (Vučković, Ivanišević, Kovačević, Šolak, Stojanović, Damljanović, Marković, Drljević, Baralić, Andrejić), koji je sročio tekst proglasa. Dakle, iz moje perspektive, nije toliko bitno ko je napisao proglas, već šta on kaže, tako da se podrška daje samom proglasu, a ne Inicijativnom odboru. Čovek treba da pročita proglas, razmisli o razlozima i zahtevima i odluči da li je za to ili ne. Svi članovi Inicijativnog odbora se u potpunosti slažu sa napisanim proglasom i stoje iza toga. Suštinski, proglas ne pominje nikakve vidove bojkota određenih turnira, niti zagovarava čuvenu bezbolnu metodu, već (za sada) pokušava da situaciju reši unutar odgovarajućih institucija. Šahovskom savezu Srbije je ponuđeno da izglasa prestanak svih izbornih funkcija i mi i dalje čekamo njihov stav. U slučaju da odbiju naše zahteve ili se ne izjasne po tom pitanju u nekom razumnom vremenskom roku, videćemo šta dalje, ali do sada niko nije pominjao reč bojkot, tako da je učešće na "šampionatu" stvar ličnog izbora pojedinca. Meni lično ostaje žal što ljudi iz Saveza razbacuju sredstva na Dražu i drugare, ali verujem da će do kraja godine biti održan pravi šampionat Srbije sa pravim igračima.

U svakom slučaju ako neko ko je dao svoj glas akciji Spasimo šah smatra da je prevaren, ili je naprasno promenio mišljenje, može mi se obratiti sa eksplicitnim zahtevom da bude sklonjen sa liste i želja će mu biti ispunjena.