Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Spasimo šah - druga faza

Spasimo šah - druga faza

06.03.2011

Активисти акције Спасимо шах данас су издали званично саопштење и прешли у другу фазу акције.

“Spasimo šah”, 6. mart 2011

Dragi prijatelji šaha,
Naša akcija ulazi u svoju drugu fazu i nadamo se da i dalje možemo da računamo na vašu podršku, ali i na nove predloge i konstruktivne kritike. Planiramo da oformimo nekoliko timova, koji će se baviti pripremom predloga o sadržajima novog Statuta, Pravilnika o takmičenjima, Pravilnika o registracijama, Pravilnika o finansijsko-materijalnom poslovanju, Disciplinskog pravilnika, kao i drugih akata u skladu sa predlogom novog Statuta. Osim toga, nameravamo da oformimo i telo koje će se baviti pripremom i organizacijom niza takmičenja, o čemu ćemo vas pravovremeno obaveštavati.
Ovim najavljujemo da će se priliv novih sadržaja na sajtu uvećati i pozivamo vas da i dalje podržavate ovu našu, sad već zajedničku akciju i aktivno učestvujete u njihovom formiranju u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjima. Predloge nam možete saopštiti u ličnom kontaktu, ili putem obraćanja administratoru sajta na admin@spasimosah.com. Do tada, pozdrav svima i hvala na podršci!

Obraćanje javnosti (06.03.2011)

Dragi prijatelji šaha,

Vanredna sednica IO ŠSS održana je pre gotovo nedelju dana, ali mučan utisak o svemu što se događalo u Kragujevcu bez prisustva medija i dalje traje. Predstavnici Inicijativnog odbora akcije „Spasimo šah“ nisu bili pozvani da prisustvuju sednici (iako se druga tačka dnevnog reda upravo odnosila na pitanja pokrenuta u našem prvom obraćanju javnosti), pošto bi ona tada, prema viđenju predsednika ŠSS, „trajala četiri dana“. Sastanku je ipak prisustvovao naš ovlašćeni predstavnik, čiji je detaljan izveštaj bio jedina mogućnost da saznamo bilo šta što izlazi iz okvira Zaključaka sa I Vanredne sednice ŠSS, koji su objavljeni na njihovom zvaničnom sajtu. Kopiju primerka zvaničnog zapisnika nije mogao da dobije, a sednica nije snimana „jer se diktafon pokvario“.

Ne treba biti tajni agent da biste, kao DŽems Bond u „Goldfingeru“, shvatili po(r)uku „stare izreke iz Čikaga“ da je „prvi put slučajnost, drugi put podudarnost...“, a za informaciju šta je treći put – upućujemo vas na pomenuti filmski klasik, ili bar na izlet do interneta. Koliko je iskren poziv predsednika ŠSS da su „vrata Saveza svima otvorena“ najbolje znaju neki članovi IO naše akcije. Umesto daljeg rasipanja vremena i energije na dokazivanje očiglednog, prepuštamo direktoru neregularnog Šampionata Srbije da rezimira dosad izrečeno svojim nadasve iskrenim komentarom koji je, uz opšte odobravanje, izneo na sednici: „E, ne dam vlast!“.

Zašto je ovogodišnji Pojedinačni šampionat države neregularan? – Zato što su mu prethodile neregularne kvalifikacije sa nizom nedopustivih prekršaja. Skup u Kragujevcu je i dalje jak turnir koji privlači pažnju, veliki broj igrača se na njemu nalazi sasvim zasluženo, ali je deo ciklusa takmičenja za pojedinačnog prvaka države čiji se integritet ne sme narušavati, a pošto je do toga došlo – dijagnoza je jasna.

Zašto je rukovodstvo ŠS Vojvodine nelegalno? – Zato što je Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport utvrdio da je Izborna skupština na kojoj su izabrani bila nelegalna (dopis br. 116-66-00001/2010-01/3 od 12. avgusta 2010.).

Zašto su organi ŠSS nelegalni, kao i sve odluke koje su doneli tokom poslednjih šest meseci? – Zato što u njihovom radu učestvuju nelegalni predstavnici ŠSV, uprkos upoznatosti ŠSS o svim detaljima koja datira od 19. septembra 2010. godine, kada im je pomenuti dopis o neregularnosti uz prateće obaveštenje dostavljen od strane Novosadskog šahovskog kluba, u ime niza šahovskih saveza, klubova i klupskih radnika sa teritorije Vojvodine.

Zašto osporavamo legitimitet organa ŠSS? – Zato što 80% punoletnih rejtingovanih igrača od prvih 10, 63% od prvih 100, 52,5% od prvih 200, 55,8% velemajstora i 52% internacionalnih majstora (računato u odnosu na apsolutne cifre, koje obuhvataju i maloletne, neaktivne, takmičare van zemlje, itd.) imenom i prezimenom stoji iza toga i javno dovodi u pitanje legitimitet organa ŠSS.

Nabrojane natpolovične većine čine takmičari koji su uložili najviše vremena i energije u bavljenje šahom (često kao jedinom profesijom) i ostvarili najvrednije rezultate. Strategija razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2009. do 2013. godine (objavljena u „Službenom glasniku RS“, br. 110/2008 od 2. decembra 2008. godine; u daljem tekstu: Strategija) navodi da „poseban prioritet Strategije jeste ulaganje u vrhunski sport i njegov razvoj. Vrhunski rezultati, kao i odgovorno ponašanje vrhunskih sportista ne samo što imaju nacionalnu reprezentativnost u svetu, već predstavljaju uzore mladima promovišući rad, upornost, borbenost i poštenje. To su vrednosti čiji je razvoj potrebno podsticati i negovati u društvu. Negovanjem tih vrednosti sport dobija, ne samo takmičarski, reprezentativni i zdravstveni značaj u društvu, već i širu vaspitnu i razvojnu ulogu“. Koliko je sadašnje stanje u šahu po meri šahista govori podatak da 38,8% rejtingovanih šahista godišnje ne odigra nijednu zvaničnu partiju (1101 od 2835), dok preko 10 partija (tj. više od jednog turnira) godišnje odigra tek 31,5% šahista (892 od 2835), dakle ni svaki treći.

Nelegalni predstavnik ŠS Vojvodine koji istovremeno vrši izborne (član IO ŠSS, član Skupštine ŠSS i ŠSV), plaćene profesionalne (generalni sekretar ŠSV), stručne (predsednik Stručnog odbora ŠSS i predsednik Odbora za ženski šah) i klupske (predsednik NDŠK „Šahmatni kružok“) funkcije (nismo sigurni da li predsednik ŠSS smatra da su i ove funkcije „u blagom sučeljavanju“, kao što je u intervjuu „Politici“ od 28. juna 2010. okarakterisao svoje istovremeno obavljanje funkcija predsednika ŠSS i direktora reprezentacije), pokušao je da na vanrednoj sednici ŠSS ospori relevantnost podrške akciji „Spasimo šah“ time što je licitirao neophodnim brojem za razmatranje od „bar 1500“ potpisa, koji prema njegovom tumačenju predstavlja „desetak posto od broja registrovanih šahista samo u Vojvodini“ (znači – bar 15 hiljada). Bez namere da ulazimo u tačnost navedenih cifara, ŠSS je Sportskom savezu Srbije zvanično dostavio dokument o bodovanju za kategorizaciju šaha kao sportske grane (što je poslužilo kao argument da šah bude svrstan u drugu kategoriju sportskih grana u Srbiji) na osnovu koje se tvrdi da je na teritoriji Srbije registrovano između 6 i 7 hiljada šahista.

Da zaključimo ovu temu: Inicijativni odbor akcije „Spasimo šah“ nije popisna komisija koja obavlja terenski posao umesto nadležnih saveza, niti nam je namera da pišemo novo izdanje knjige „Hiljadu zašto – hiljadu zato“ u kojem bismo obelodanili i kritički analizirali svaku laž, podmetanje, izvrtanje istine, uzurpiranje vlasti, sukob interesa, ucene, pretnje i ostale nečasne radnje kojima se mnogi iz šahovskih saveza služe. Sve to nije ništa novo, a ko želi da se upozna na čemu počiva njihov „repertoar“, preporučujemo Šopenhauerovo delo „Eristička dijalektika ili Umeće kako da se uvek bude u pravu objašnjeno u 38 trikova“. Što se nas tiče, izabrali smo da ne navodimo imena šahovskih poslenika kako bismo zaštitili njihovo pravo na privatnost, čak i u slučajevima kada je jasno da način na koji vrše svoje funkcije predstavlja sukob interesa i šteti šahu i šahistima.

Nelegalnost i nelegitimitet šahovske „vlasti“ notorna je činjenica i opšti izbori na svim nivoima uz učešće svih punoletnih registrovanih šahista (već na osnovu ovog podatka jasno je da ne insistiramo na nekom „elitizmu“, pošto je pravo svakog šahiste koji je uključen u klupski život da participira u donošenju odluke o ovako važnom pitanju) jedino su demokratsko rešenje koje bi garantovalo budućim izabranicima (makar to bili i potpuno isti ljudi, ukoliko se na izborima dokaže opredeljenje šahista da im potvrde osporavano poverenje) da ih šahovska zajednica podržava u nastojanjima da zauzmu zdrav kurs i povedu šah u Srbiji ka nekim boljim vremenima. Jasno je da su priče o „samoupravljanju“ koje šahisti navodno traže čista podmetanja.

Jedan uticajan prijatelj šaha mudro je upozorio na činjenicu da „šah treba da podeli sudbinu drugih oblasti u ovim teškim vremenima“ i da se sopstvenim snagama izbori za mesto u društvu koje mu realno pripada. Kao neprofitabilna i neproizvodna grana šah može da ponudi samo da se izbori za vrhunske sportske rezultate, da rekreativno bavljenje bude „opšteprihvaćen i poželjan model društvenog ponašanja“ (Strategija), kao i da šah kao didaktičko sredstvo u školama i na fakultetima da svoj doprinos obrazovno‑vaspitnom sistemu u Srbiji.

Za svaku je pohvalu obezbeđivanje trogodišnjeg sponzorstva koje su šahovskoj organizaciji obezbedili BAS i predsednik ŠSS. Iako je šah igra, ali i sport, umetnost, nauka i didaktičko sredstvo (FIDE), bez priliva sredstava, ali i njihovog namenskog, odgovornog i javno proverljivog trošenja – neće se daleko stići. Ne želimo da budemo samo kritičari, već i oni koji će pohvaliti svaki dobronameran doprinos šahu i šahovskom životu, a predsednik ŠSS je jedan od onih koji je više puta svojim radom zavredeo takvo priznanje.

Želimo da i sami nešto učinimo za šahovski život u Srbiji. Putem smernica za izradu Statuta želeli smo, između ostalog, da putem elektorskog sistema uvedemo načelo da oni koji najviše doprinose šahovskoj zajednici stiču pravo i na odgovarajući uticaj pri donošenju odluka kojima se kreira šahovska politika i na taj način nagradimo ostvarene rezultate i motivišemo sve učesnike u šahovskom životu. Putem našeg sajta bićemo predlagači novih modela koji će se kroz javnu diskusiju brusiti i prečišćavati, a zatim i stavljanje na raspolaganje šahovskoj javnosti. Očekujte niz akcija za obogaćivanje šahovskog života i pratite zbivanja na našem zvaničnom sajtu. Ono što ostaje nepromenjeno jeste insistiranje na opštim izborima i novom početku, gde bi se svi budući akteri usaglasili oko načela koja se neizostavno poštuju i koja će se u daljem radu primenjivati, uključujući tu i odredbu po kojoj bi se svaki budući šahovski savez i njegovi organi javno i u pravnoj formi obavezali da štite prava i legitimne interese šaha i šahista u Srbiji.

Zahvaljujemo se Šahovskom savezu Centralne Srbije i Liga odboru muških prvoligaških klubova, kao i svim klubovima i pojedincima koji su nas podržali na razumevanju i saradnji i nadamo se da ćemo se zajedničkim snagama izboriti za neophodne promene. Nelegalnost i nelegitimnost organa šahovskih saveza se mora prekinuti, a u slučaju ostajanja na sadašnjim pozicijama, preostaje još jedan citat iz Strategije i oslanjanje na „potvrđeno opredeljenje države da i u budućnosti primeni tzv. intervencionistički model zakonskog uređivanja materije sporta“.