Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Širi spiskovi reprezentacije

Širi spiskovi reprezentacije

01.04.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

На конференцији за медије у Шаховском савезу Србије, јуче, 31.3.2011. селектори Србије објавили су шире спискове репрезентације за предстојећу репрезентативну акцију, Европско првенство које ће се играти у новембру месецу...

Juče, 31. marta 2011. u prostorijama Šahovskog saveza Srbije u Nušićevoj, upriličena je konferencija za medije povodom naredne reprezentativne akcije. U pitanju je Ekipno evropsko prvenstvo koje će se igrati u Iraklionu (Grčka) od 2. do 12. novembra 2011, a selektori naših reprezentacija objavili su šire spiskove igrača na koje računaju.Prošle godine selektorka je najpre odredila konačni spisak reprezentativki, da bi zatim u medijima objavila širi spisak (verovatno su joj rekli da to tako treba). Ovoga puta stvar se normalizovala i sada imamo širi spisak, a put do konačnog spiska će potrajati i zavisiće od budućih rezultata, pre svega od predstojećeg Ženskog prvenstva Srbije, koje počinje za desetak dana.

Na početku svog izlaganja, selektorka ženske reprezentacije Srbije, Ana Benderać, izvinila se medijima na svom ponašanju tokom prethodne sezone. Ovoga puta biće spremna da javno odgovara na sva pitanja koja će joj biti postavljena. Svesna je, kaže, grešaka koje je počinila u prethodnom mandatu na mestu selektora i misli da zaslužuje novu šansu. Veruje da obogaćena prethodnim iskustvom može dosta da unapredi naš državni tim.

Selektorka je zatim pročitala širi spisak reprezentativki za predstojeće Evropsko prvenstvo u Grčkoj: Nataša Bojković, Marija Manakova, Anđelija Stojanović, Irina Čoluškina, Marija Rakić, LJilja Drljević, Jovana Erić, Suzana Maksimović i Sandra Đukić.

Što se kriterijuma za izbor reprezentacije tiče, Ana je istakla da ih neće menjati. Svake godine imamo dva prestižna takmičenja, konkretno, u pitanju su Osmomartovski turnir i Ženski šampionat Srbije. Osmomartovski turnir je završen, a kako je pehar kući ponela Irina Čoluškina, ona je sebi već obezbedila mesto u petorci za Grčku. Po ovom kriterijumu na širi spisak vratila se bivša reprezentativka Suzana Maksimović, koja je na tom turniru zapravo bila na deobi prvog mesta sa Irinom i aktuelnom selektorkom koja je naglasila da ne bi bilo moralno da bude selektor-igrač.

Po kriterijumu rejtinga (i stare slave) jedno mesto već je rezervisano za Natašu Bojković. Alisa Marić se našla u novoj ulozi majke i ona neko vreme neće nastupati za reprezentaciju.

Novo lice na širem spisku reprezentacije je i Marija Manakova. Naime Ana je za sada ispoštovala jedinu primedbu stručne komisije na njen rad u prethodnom periodu, a radi se o sitnoj zamerci velemajstora Tošića, koji je smatrao da je za Manakovu moralo bilo mesta u ekspediciji za Hanti. Ana je istakla da je pozvala Manakovu da uzme učešće na predstojećem Ženskom šampionatu Srbije i da se za tablom izbori za reprezentativni status, što je Marija i prihvatila.

„Nije zahvalno biti selektor. Nekome se zamjeriš a nekom dobro učiniš. Ja imam svoju viziju reprezentacije i odgovaram za svoje odluke. Imamo dobru generaciju mladih šahistkinja ali prije svega kvalitet je još uvijek na strani iskusnijih. Naravno tu je i par mladih šahistkinja za koje ja očekujem da će, za koju godinu, izrasti u stubove reprezentacije. Tu prije svega mislim na mladu Jovanu Erić koja ima 19 godina, a tu su i talentovane Sandra Đukić i LJilja Drljević. One svakako imaju potencijal da budu članovi reprezentacije u najskorije vrijeme“, rekla je Ana Benderać.

Na pitanje zašto se nije izborila da neka od navedenih talentovanih cura (Sandra, LJilja) zaigra na Osmomartovskom turniru, nego je prvo sebe udenula na isti, Ana nije imala odgovor. Umesto toga je istakla da uskoro počinje Ženski šampionat Srbije, odakle će prve dve steći status reprezentativke, dok će ostala mesta popuniti u skladu sa detaljnim pregledom rezultata i mogućnosti ostalih šahistkinja sa šireg spiska.

Da rezimiramo, u ekipi su svakako Nataša i Irina, dok će na Šampionatu osim borbe za pehare biti rasplamsana borba i za preostala tri mesta u reprezentativnom rosteru.Aktuelni selektor muške reprezentacije, velemajstor Siniša Dražić, za divno čudo, nije bio preterano rečit ovoga puta. Na početku obraćanja, priznao je da je pogrešio što nije ekipu u Hantiju poređao po rejtingu, jer se sa ljudskom sujetom ne možete boriti. U Grčkoj ćemo ekipu poređati po rejtingu, obećao je Dražić, a onda se osvrnuo na igrače koji konkurišu za reprezentativni status.

Selektor je izrecitovao širi spisak reprezentativaca za predstojeće Evropsko prvenstvo u Grčkoj na sledeći način: Bojan Vučković, Robert Markuš, Ivan Ivanišević, Aleksandar Kovačević, Dragan Šolak, Miloš Perunović, Boban Bogosavljević, Nikola Sedlak i Branko Damljanović, naglasivši da je spisak načinjen po rejtingu, a ne po prioritetu.

Dražić je rekao da se prilikom izrade šireg spiska rukovodio standardnim kriterijumima. Pre svega u pitanju je Šampionat Srbije koji treba negovati kao instituciju, zatim minuli rad u reprezentativnom dresu, i naravno tu je nezaobilazni rejting.

Na konstataciju da je sedam od devet navedenih članova potpisalo peticiju akcije Spasimo šah, Dražić je obrazložio da sama akcija Spasimo šah nema veze sa izborom reprezentacije, jer ona samo traži ostavke vodećih funkcionera. Zatim je dodao da ne veruje da se zbog toga može desiti novi Torino.

Dražić je naveo da je apsolutna neistina ono što se pisalo na nekim sumnjivim sajtovima, te da priča koja su plasirali zli jezici koji su glumili njega, nema veze s mozgom. On i dalje najozbiljnije računa i na Ivaniševića i na Kovačevića jer to su velemajstori čije šahovske kvalitete svi mi dobro poznajemo.Da li se vi slažete sa širim spiskovima koji su selektori objavili? Da li mislite da je neko zaslužio poziv, a da nije pomenut? Vaše komentare možete poslati uredniku Perpetuala tako što popunite formu klikom ovde.