Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Širi spiskovi aprilili

Širi spiskovi aprilili

02.04.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Наравно јучерашњи текст Шири спискови репрезентације био је првоаприлска шала...

Prvi april je poseban dan za Perpetual i svake godine tog dana (osim prošle kada sam bio u nedostatku vremena) na njemu osvane neka šala, te je tako bilo i ovoga puta. Iskoristio sam momenat da ukažem na realno velike probleme koji nas čekaju, a to su problemi selektora i reprezentacije. Po uzoru na starog dobrog Martija Misteriju, ovde ćemo razmotriti šta je istinito, a šta izmišljeno u tekstu Širi spiskovi reprezentacije.

Naravno, 31. marta 2011. nije bilo nikakve konferencije za medije, a verovatno je neće biti još dugo vremena. Selektori se ne oglašavaju, kriterijumi ne postoje, jedino para za turneju ima. Sa druge strane, Ekipno evropsko prvenstvo zaista će se igrati u Iraklionu (Grčka) od 2. do 12. novembra 2011. i valjalo bi razmišljati o tome, inače će biti kasno...Prošle godine selektorka je zaista najpre odredila konačni spisak reprezentativki, da bi zatim u medijima objavljivala širi spisak. Pročitajte isečak iz Politike od 14.06.2010. koji je potpisao A.Stanić, a koji kaže:

Novi selektor naših šahistkinja Ana Benderać odredila je širi spisak reprezentativki za Olimpijadu u Hanti Mansijsku (Rusija): Alisa Marić, Nataša Bojković, Irina Čoluškina, Marija Rakić, Anđelija Stojanović, LJilja Drljević, Jovana Erić i Sandra Đukić. Sutra u 13 časova u beogradskom ŠK Radnički biće saopšteni konačni spiskovi naših šahista i šahistkinja.
– U petak sam imala sastanak sa reprezentativkama. Pričale smo o planovima, radu i mogućnostima našeg tima. Za razliku od prethodnih godina ovog puta biće priprema – najavila je Ana Benderać.

Zašto je Alisa stavljena na spisak kada je jasno poručila da će propustiti tu konkretnu reprezentativnu akciju? Selektorka je rekla da je imala sastanak sa reprezentativkama, a ja vam garantujem da dotična nije zvala ni LJilju ni Sandru. Pa čemu onda širi spisak i priča da će uskoro biti objavljen konačni spisak? To sasvim dovoljno govori o moralu selektorke.

Selektorka ženske reprezentacije Srbije, Ana Benderać, nikada se nije izvinila na svom ponašanju, a zašto ne reći i nesposobnosti. Loše je selektovala ekipu, a nikada nije opravdala zašto u sastavu nema dve žene (Manakova, Drljević) koje su pružale najbolje rezulate pre Olimpijade. Loše je određivala sastave u najbitnijim mečevima na Olimpijadi, tako da se stekao utisak da svaki od njih započinjemo sa 0-1 i onda igramo na prve tri ploče. Na kraju nije uspela da podigne ekipu posle teškog poraza. Pa da li je ta selektorka uradila nešto kako valja? Detalje možete pročitati u kultnom tekstu "I šta sad Ana?" Nekome je mnogo i jedna pružena šansa u životu!

Što se kriterijuma za izbor reprezentacije tiče, naravno da oni ne postoje. Dotična se ponaša kao Gospod lično i kako ona kaže tako će biti. Mi ćemo zbog toga loše prolaziti, ali bitno da će ona biti prezadovoljna. Izgleda da je i stručna komisija takođe prezadovoljna, pošto je zaista jedina primedba na rad selektorke bila sitna zamerka člana te komisije, velemajstora Tošića (inače bivšeg supruga Manakove), koji je smatrao da je za Manakovu moralo bilo mesta u ekspediciji za Hanti. Manakova će zaista igrati na Ženskom šampionatu Srbije, a da je selektorka ikada zvala je najobičnija moja izmišljotina.

Što se jedinog citata u prvoaprilskom tekstu tiče, u pitanju je malo modifikovan deo intervjua sa selektorkom objavljen u Glasu Trebinja, u broju 998 od 31. jula 2010. u kojem stoji: „Nije zahvalno biti selektor. Nekome se zamjeriš a nekom dobro učiniš. Ja imam svoju viziju reprezentacije i odgovaram za svoje odluke. Imamo dobru generaciju mladih šahistkinja ali prije svega kvalitet je još uvijek na strani iskusnijih, Alise Marić, Nataše Bojković, Irine Čoljuškine. Naravno tu je i par mladih šahistkinja za koje ja očekujem da će, za koju godinu, izrasti u stubove reprezentacije. Tu prije svega mislim na mladu Jovanu Erić koja ima 18 godina a tu su i talentovane Sandra Đukić i LJilja Drljević. One svakako imaju potencijal da budu članovi reprezentacije u najskorije vrijeme.“

Pitam se samo kome li odgovara za svoje odluke, jer "njena vizija" se osim što je protivlogična, na delu pokazala kao loša... Naravno, istina je da se selektorka nikad nije zabrinula za šahovsko stanje cura koje su na njenom "širem spisku". Što se samog postavljenog pitanja tiče, ono ostaje, verovatno bez odgovora. Zašto se selektorka nije izborila da neka od navedenih talentovanih cura (Sandra, LJilja) zaigra na Osmomartovskom turniru, nego je prvo sebe udenula na isti?

U svakom slučaju za desetak dana očekuje nas Ženski šampionat Srbije, gde ćemo videti kako stoje stvari u našem ženskom šahu, ali cenim da to nema nikakve veze sa izborom reprezentativnog rostera.Što se aktuelnog selektora muške reprezentacije, velemajstora Siniše Dražića, tiče, tu nema Bog zna šta da se kaže, jer odavno je sve rečeno. Ja lično mislim da postoji ozbiljan rizik da se desi novi Torino, jer dobar deo naših vrhunskih igrača ne želi dotičnog za selektora. Bitno je da "naši" funkcioneri znaju šta hoće...

Neke detalje možete pročitati u kultnom tekstu "I šta sad Siniša?" U svakom slučaju, koliko mi se čini, u sledećoj analizi rezultata reprezentacije neću isključiti 37. mesto ovojeno u čuvenom Torinu 2006. Dakle, prelazimo na apsolutnu konkurenciju!