Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Studentski mečevi Srbija - Mađarska

Studentski mečevi Srbija - Mađarska

08.04.2011 /   Baralić, Nebojša (2247)

Са малим закашњењем преносимо репортажу са пријатељских студентских мечева између Србије и Мађарске.

PRIJATELJSKI STUDENTSKI ŠAHOVSKI MEČEVI
SRBIJA - MAĐARSKA

Beograd, 02-03. april 2011. godine


Posle gostovanja naših studenata u Budimpešti novembra meseca prošle godine i pobede u dva meča nad kolegama iz Mađarske vreme je došlo da se gostoprimstvo uzvrati. Povod je proslava Dana studenata kada se tradicionalno organizuju i šahovski turnir studenata i profesora. Osmočlana delegacija Mađarske je boravila u Beogradu u periodu 01- 03. april 2011. godine. Pored obilazaka znamenitosti Beograda i Zemuna, upoznavanja sa tradicijom našeg naroda, odigrana su i dva prijateljska šahovska meča.


Prvi meč se igrao 02. aprila 2011. godine u Studentskom gradu. U prijatnom ambijentu galerije Doma kulture „Studentski grad“ naši studenti su slavili ubedljivu pobedu rezultatom 3,5:0,5 i u potpunosti opravdali ulogu favorita. Pobede su ostvarili Miloš Lapčević, Miloš Stanković i LJilja Drljević, dok je remizirao Petar Krstić. Zahvaljujući Foto klubu „Studentski grad“ koji je u galeriji (ovoga puta prostor za igru) priredio međunarodnu izložbu fotografija prisutni su mogli da uživaju u prelepim fotografijama iz celoga sveta.


#  Srbija Skor  Mađarska
 1    Lapčević, Miloš (2406) 1-0 FM Samoškozi, Gabor (2337)
 2    Stanković, Miloš (2364) 1-0 FM Bednai, Deže (2304)
 3    Krstić, Petar (2324) ½-½   Kormoš, Adam (2228)
 4  ŽIM Drljević, LJilja (2295) 1-0   Dvornicki, Beatriks (1972)

Sledećeg dana „karavan“ se preselio u Zemun gde je ulogu domaćina preuzela Opština Zemun. Za sve učesnike (igrače, pratioce, publiku…) priređen je prijem u kabinetu predsednika Opštine Zemun. Posle pozdravnih govora i razmene poklona, gospođa Klara Sentđorđi, prvi savetnik Ambasade Mađarske u Srbiji (ataše za kulturu i obrazovanje), povlačenjem prvog poteza u partiji studentkinja (Rakić - Dvornitcki) označila je početak meča. Obe ekipe su imale izmene u sastavima. Za Srbiju su nastupali Miloš Stanković, Danilo Čerović, Nenad Ravić i Marija Rakić. Posle tri pobede u tri meča kolege iz Mađarske su uspele da izbore nerešen rezultat – 2:2. Posle pobede Marije Rakić i remija na prve dve table Srbija je vodila 2:1. Izjednačenje za naše severne susede izborio je Adam Đorđi Junior koji je savladao Nenada Ravića. Igralo se u Skupštinskoj sali.


#  Srbija Skor  Mađarska
 1    Stanković, Miloš (2364) ½-½ FM Bednai, Deže (2304)
 2  FM Čerović, Danilo (2305) ½-½   Kormoš, Adam (2228)
 3    Ravić, Nenad (2311) 0-1   Adam, Đerđ (2090)
 4  ŽIM Rakić, Marija (2309) 1-0   Dvornicki, Beatriks (1972)
Sudije oba meča bili su Nebojša Baralić, međunarodni sudija i Nadežda Stojanović, regionalni sudija.


Prijateljski mečevi studenata Srbije i Mađarske opravdali su epitet mečeva visokog medijskog potencijala. Pored predstavnika štampanih medija interesovanje je pokazalo i nekoliko televizijskih kuća. Prisustvo velikog broja kamera u sali za igru daje nadu da se šah ipak može izboriti za veći prostor u sredstvima javnog informisanja. Partije su putem video-bima projektovane na velika platna tako da su posetioci mogli bez problema istovremeno da prate dešavanja na sve četiri table. Takođe, preko našeg najpopularnije veb sajta Večiti šah, odvijao se i prenos partija uživo. Ovaj podatak je posebno obradovao goste iz Mađarske i njihove navijače koji su tokom vikenda ostvarili veliki broj ulaza na veb stranice Večitog šaha.Zahvaljujući generalnom sponzoru prijateljskih mečeva studentskih ekipa Srbije i Mađarske, Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo „PEP“ iz Beograda i gospodinu Dušanu Cogoljeviću, sada se već slobodno može reći da je uspostavljena još jedna lepa tradicija u srpskom studentskom šahu (pored univerzitetskih internet mečeva Beograd - Dalas). U posredovanju između Srbije i Mađarske veliku zahvalnost dugujemo gospodinu Laslu Vadleveu, predsedniku Udruženja srpsko-mađarsko prijateljstva „Gardoš“ iz Beograda. Nesebičnu pomoć u organizaciji mečeva pružili su i Ambasada Mađarske u Beogradu, Opština Zemun, Dom kulture „Studentski grad“ i šahovski klubovi „Jelica“ iz Goračića i „Studentski grad“.


Kao što su gosti iz Mađarske predložili, verovatno će sledeće druženje studentskih ekipa biti organizovano u oktobru mesecu kada će i broj država učesnica možda biti proširen na Poljsku, Češku i Slovačku.

Nebojša Baralić