Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Osvrt na kadetsko prvenstvo

Osvrt na kadetsko prvenstvo

05.05.2011

Добили смо разне коментаре и реаговања поводом недавно одржаног кадетског првенства Србије. Текстове су написали Миодраг Станковић и Стеван Стефановић, а преносимо их без коментара.

Miodrag Stanković, Banovci Dunav, 4. maj 2011

5. KADETSKI FESTIVAL ŠS SRBIJE

Ovaj festival po mnogo čemu neće se razlikovati od dosadašnjih, a i ne može da se opiše u par reči. Zato bih krenuo redom.

1. RASPIS
Već prilikom raspisa za ovaj događaj, videlo se da će domaćin takmičenja kuburiti sa smeštajem, jer se očekivao veliki broj gostiju. Međutim stvari su rađene obrnuto, pa da umesto na osnovu broja prijava dece bude definisan broj učesnika i pratioca i da se nakon toga traži domaćin takmičenja, postupilo se obrnuto. To se osetilo još u subotu 23.04. a kulminiralo u nedelju kada su vidno nezadovoljni treneri, roditelji i pratioci sav svoj revolt i ogorčenost tretmanom upitili ljubaznom osoblju hotela, koji su zaista profesionalno odrađivali svoj deo posla i u najmanju ruku zaslužili još jednu platu. Čak su nuđene u subotu i mnogo dobre dvokrevetne sobe za 3 osobe?? Glavni krivci su predstavnik iz ŠSS i predstavnik domaćina tj. hotela Šumarice koji su se oko svega dogovorili. I tako umesto da se učesnici šampionata smeste u hotelima Šumarice i Zelengora, uključen je još jedan, hotel Kragujevac, a koji je u fazi renoviranja?!

2. SUĐENJE
Moram da pohvalim sve sudije koji su na skroman i nenemetljiv način ceo događaj propratili svojom asistencijom u smislu sprovođenja šahovskih pravila. Veću slobodu, da ne kažem veliku slobodu je uzeo GLAVNI sudija, valjda zato što je glavni, pa umesto da PRAVILNIK takmičenja bude dostavljen svim učesnicima i da bude okačen na vidnim mestima, a da na glavne smernice bude skrenuto prilikom otvaranja, Petar Katanić Vujić valjda u želji da svakoga dana ima javni nastup u 2-3 minuta saopštavao pre svakog kola. Predpostavljam da je imao veliku želju da sve prođe kako treba, ali da je efekat bio jako skroman. Naravno i pojedini treneri i roditelji su se takmičili da u TOALETIMA svojim štićenicima pomognu oko neke pozicije. Pravilnikom je trebalo definisati da se u salu ne može ući da se ne bi uticalo na ishod partije. Sramno i po malo nestručno da GLAVNI sudija prilikom obraćanja, pokušaću da ga citiram kaže: Roditelji i pratioci, ovde neću da vidim gužvu, sami se organizujte i ulazite po 5 (pet). Naravno uvek dobri i požrtvovani Željko Medar koji je bio u statusu trenera i vođe grupe, odmah je i delovao i na zaista sjajan način napravio kratko uputstvo kao i pet propusnica koje, koliko ja znam nisu zloupotrebljavani, već je svako ko je stao u red mogao da uđe i vidi partiju(e).

3. JAJE OD 1200 DINARA
Još jedan aplauz za ŠSS i ljude koji ih predstavljaju. Da li je moguće da sva ta silna deca koja su došla i koja su uzela učešće, a koja su za brzopotezni, ubrzani i redovni šah plaćali 1200,00. ili samo za redovan šah 700,00 dinara dobili samo jaje!? Veliki minus ste dobili gospodo iz saveza, jer za učešće 245 deca za redovan šah, dobili ste 171500,00 dinara. Mogli ste bar u cilju promovisanja šaha deci podeliti po koju olovku, blok itd. Pitam se šta su pobednici sem pehara i medalja dobili, možda neki lap top, neki honorar, stipendijicu? Koliko sam upoznat, ništa od toga.

4. SMEŠTAJ
Koliko su promašili, da li namerno ili slučajno pored Šumarica i Zelengore, ubačen je i hotel Kragujevac. Sve bi bilo lepo da se hotel Kragujevac nije renovirao i da po ceo dan nisu radili razbijači betona. U takvim uslovima teško se i pripremati za partiju, a kamoli posle ručka odmoriti decu. Naravno uz dozu pretnji prijave nadležnim službama došao sam i do parking mesta. Inače su nas upućivali na gradska parkirališta koja se plaćaju! Kao što su mnogi roditelji već primetili, sem zelenila, šume i par klackalica i dva mala golića za fudbal, deci su u ponudi hotela Šumarice bile i skele, doduše složene, ali kao potencijalna opasnost od povređivanja. Hrana je bila ukusna ali količinski dovoljna za decu od 8 i 10 godina. Mogu da zamislim „malog“ Aleksandra Inđića kako se bori sa porcijom. Sa druge strane za stolom saveza se jelo obilato i raznovrsno. U toku samog takmičenja tj. zadnja dva kola deci je promenjen ambijent, da bi se još malo ovajdilo (ovaj put hotel) tj. dala sala za organizovanje svadbe. E sad zamislite svadbu i igranje šaha u isto vreme. Sve to su začinile mnogobrojne „zvanice iz ŠSS“ koje su u toku prethodne večeri pristigle u Kragujevac kako bi se o trošku saveza gostili. Pitam se pitam koliki su troškovi saveza po ovoj stavki.

5. UNAPREĐENJE ODNOSA
Ovo govorim u kao roditelj, šahovski radnik, šahovski zaljubljenik. Da nije ambicioznih roditelja nebi ništa bilo od našeg šaha. Roditelji danas dosta ulažu u decu i na osnovu toga prave se kakvi takvi rezultati. Uspavanost saveza je očigledna, jer nestručan, neharmoničan i nesistematski rad sa najmlađima ne može da donese uspeh našoj zemlji u šahu. Da bi se to desilo potrebno je da mi roditelji napravimo ASOCIJACIJU RODITELJA pa kao takvi da ravnopravno razgovaramo sa savezom o svim bitnim aspektima u cilju poboljšanja uslova za razvoj šaha u našoj zemlji.

Miodrag StankovićStevan Stefanović, Beograd, 5. maj 2011

ŽALBA na regularnost takmičenja u grupi M10

Poštovani ,

Obraćam Vam se nakon završenog Kadetskog Festivala Šahovskog Saveza Srbije, koji je protekao uz mnoge neregularnosti na koje bih želeo da ukažem.

Prvo bih hteo da skrenem pažnju da ovo takmičenje, iako se zove Festival i takmičari dolaze sa školskih takmičenja, ipak nezvanično predstavlja prvenstvo države za mlađe kategorije. Već nekoliko godina nas nekolicina roditelja čija se deca ozbiljno bave šahom, pokušavaju da objasne organizatoru da takav pristup kojim se svakome dozvoljava da učestvuje na ovom takmičenju obesmišljava važnost samog turnira, i potcenjuje nečiji rad tokom cele godine. Uvek se u mestu gde se organizuje turnir dozvoljava da na turniru učestvuju i deca iz okoline samo zato što vole da igraju šah. Dete dovede deda koji voli šah a još više voli svog unuka koji po pravilu završi među poslednjima ili napusti turnir posle par kola. Ovo zapažanje se odnosi na mlađe kategorije od 8 i 10 godina, ostale grupe nisam pratio. Nemam ništa protiv da se radi na popularizaciji šaha kao sporta, ali mislim da ne treba mešati popularizaciju šaha sa državnim turnirom koji pretenduje da bude ozbiljan. Deca se upravo sa ovog takmičenja plasiraju na evropska i svetska prvenstva.

Moj sin je 2009. godine u redovnom šahu podelio 1. mesto, sa 8 poena, a izgubio zlato zbog pola Buholz poena. Jednom od sinovljevih protivnika u 5. kolu nije došao dečak iz okoline Vrnjačke Banje (koji se nije plasirao, ali je bio tu jer je turnir otvoren). Nametnulo mi se pitanje da li je turnir otvoren radi popularizacije šaha, ili zbog naplate upisnine? Dakle, taj dečak nije uopšte došao jer se partija igrala u 9 sati a tata je bio na poslu, a njega nije imao ko da dovede. Za tog igrača jedna propuštena partija nije važna, ionako je bio među poslednjima. Međutim treba imati u vidu da se ta partija po Buholz kriterijumu računa kao pola poena. I tako jedno dete koje se ozbiljno bavi šahom uz sav trud i rad ostane bez zlatne medalje, pehara i odlaska na Svetsko prvenstvo, zbog sporednih okolnosti i zahvaljujući neozbiljnom odnosu prema mlađim grupama. Ako je za utehu na tom Kadet Festu 2009 on je osvojio 1. mesto u ubrzanom šahu za grupu M8 sa 8.5 poena.

Ponadali smo se da ove godine neće tako biti, zato što u raspisu pod Pravo nastupa jasno piše da:
Direktno pravo nastupa na Kadetskom prvenstvu Srbije imaju:
Po 10 prvoplasiranih takmičara sa prvenstva takmičarskih područja Centralne Srbije, Vojvodine i Beograda na turnirima u grupama od 10 do 16 godina. Takmičenja u grupama do 8 i do 18 godina su otvorena.
Svi šahisti i šahistkinje sa titulom nacionalnog majstora i majstora FIDE, kao i svi koji se nalaze na zvaničnoj rejting listi FIDE.
Na Kadetskom prvenstvu Srbije mogu učestvovati i drugi mladi šahisti koji nisu nastupali u kvalifikacijama, ukoliko su bili objektivno sprečeni, po odobrenju Šahovskog saveza Srbije.

Bez obzira na to, na turniru M10 su prijavljeni i igrali su dečaci koji su bili 13-ti, 18-ti i 20-ti u Vojvodini. Dvadesetoplasirani igrač sa Vojvodjanskog prvenstva je bio poslednji na Kadetskom Festivalu 2011. Ovakve stvari samo degradiraju snagu turnira. Ne shvatam kako neko može da povede dete na prvenstvo Srbije mimo raspisa. I to da je takmičar koji nije učestvovao u kvalifikacijama već 20-to plasirani sa Vojvođanskog. Ako u raspisu jasno piše prvih 10 kako onda može da učestvuje 20-ti? Ko je odgovoran za prijave i kontrolu prijavljenih igrača ?

Sve do sad navedeno ne može da se meri sa postupcima glavnog sudije Petra Vujić Katanića. Ja sam inače za vreme trajanja festivala u Kragujevcu položio ispit za regionalnog sudiju (nužda me naterala, jer sam uočavao i ranije razne nepravilnosti) tako da sada o pravilima znam više nego ranije.

Prva stvar koju me naučio uvaženi gosp. B.Šuhartović, IA arbitar, je da sudija treba da bude apsolutno objektivan i nepristrasan. Na žalost, sudija Katanić ili nije čuo za to pravilo ili ga se ne pridržava. Liste sa parovima za početak turnira uvek izlaze pred sam početak, bukvalno 5-10 minuta, zato što organizator uvek ima neki razlog da bude tako. Zašto konačni spisak ne bi bio zaključen još u ŠS Srbije pre početka takmičenja? Ne vidim ni jedan ozbiljan razlog i da takmičenja u Ž8 i M8 budu otvorenog tipa. Ne populariše se šah na taj način. Na taj način se samo uzima 700 din za još jednog takmičara, a time se umanjuje kvalitet i značaj takmičenja u toj grupi, obespredmećuje se rad i trud dece i učitelja - trenera, pri tom su to deca koja su učestvovala na 3 prethodna kvalifikaciona takmičenja, školskom, opštinskom, i gradskom ili regionalnom.

Nakon što su se pojavile liste sa parovima za redovni šah grupa M10, uočio sam:

1. Da u prvom paru nije takmičar koji jedini u grupi ima rejting i II kategoriju (Swiss Manager pravi početnu listu po rejtingu – dirigovani sistem, pa tek na kraju po početnom slovu prezimena), već igra na 7-mom stolu sa dečakom koji ima II kategoriju. To znači da je morao biti na 19. mestu da bi igrao sa igračem br.7 iz gornje polovine. U tom slučaju ovo ukazuje na to da mu nije upisan ni rejting ni II već III kategorija. Ovo sam uočio zato što je jedan šahovski klub, na prethodnim Kadetskim Festivalima redovno koristio ovakvu taktiku. Prijavljivali bi neke svoje igrače u prvom kolu sa nižom kategorijom od stvarne, ili im uopšte ne bi prijavljivali kategoriju i na taj način bi im se omogućilo da igraju sa jačim protivnicima iz gornje grupe u početnim kolima, a time im se poboljšao Buholz koeficient. To je rađeno 2009 i 2010 godine. Pošto nisam video ove godine predstavnika tog šahovskog kluba, pomislio sam naivno, da ove godine toga neće biti.

2. Uočio sam takođe da je na listi igrač koji je na Vojvođanskom šampionatu bio 20. Po pravilima iz raspisa turnira on ne bi trebalo da ima pravo učešća jer se nije plasirao, plasiraju se samo prvih 10.

3. Još jedan igrač iz Vojvodine (13. na prvenstvu Vojvodine, takođe ne bi trebalo da ima pravo nastupa jer se nije plasirao) ima II kategoriju, a u početnom spisku je vankategornik.

4. Dva igrača iz centralne Srbije koji imaju kategorije (jedan III, a drugi IV) vode se kao vankategornici.

Otišao sam kod glavnog sudije sa primedbom da početna lista nije u redu i da su sasvim poremećeni parovi te da to daje prednost pojedinim igračima, da postoji više nepravilnosti, a posebno vezano za igrača sa rejtingom, kome ne samo da nije upisan rejting već mu je umesto II čak upisana III kategorija. Sada je on 19-ti na listi i igra sa onima iz jače grupe-gornje grupe (da mu je upisana II sastao bi se prvom kolu sa igračem bez kategorije). Sudija me je odbio rečima: ”Mene to ne zanima, ja podatke o igračima unosim na osnovu prijava, nema nikakvih ispravki“. Šta sad tu ne štima? Glavni sudija Katanić poznaje decu iz Beograda. Zna igrača kome je lično obračunao rejting, jer je on rejting administrator Srbije. Tom istom dečaku je takođe na rapid šahu (gde je bio prijavljen pod II kategorijom i bio 9-ti na početnom spisku i zato igrao sa vankategornikom, 24-tim) ispravio i u 2. kolu mu dodao rejting i sortirao ga na vrh tabele. Da li je sve ovo slučajnost ili namera? Mišljenja sam da se ovo radi sa namerom zato što je taj dečak na rapid turniru bio drugi upravo zbog lošijeg Buholza jer se u prvim kolima sastajao sa slabijim protivnicima od prvoplasiranog, koji je u prvom kolu igrao sa jačim protivnicima. Zato što je takođe bio parovan kao II kategornik i to 9-ti na listi, a ne kao prvi na listi sa rejtingom. Vršena je ispravka u 2. kolu i na rapid šahu i na redovnom.

Neregularnost je načinjena, da li nebrigom sudije ili sa namerom da se jedan igrač favorizuje u odnosu na druge. Naš narod kaže: “Što se grbo rodi to vreme ne ispravi”. Turnir je zaslugom sudije Katanića dobio veliku neregularanost. Moram da napomenem da su tim postupkom svi parovi bili poremećeni, i da je moj sin zahvaljujući takvom parovanju, igrao u 1. kolu sa protivnikom bez kategorije. Isti je u poslednjem kolu bio slobodan i zahvaljujući tome, moj sin je izgubio zlatnu medalju, jer je imao slabiji Buholz za tih pola poena, jer se kod poena dobijenog od “Bay-e” za Buholz računa kao pola poena. Šta čovek da radi u ovakvoj situaciji? Da piše žalbu (koja se taksira sa 2000 din) turnirskom odboru 5 minuta pre početka turnira. A glavni sudija u tom odboru. Jednostavno sve je tako postavljeno da ne daje vremena ni prostora da se uloži žalba ili prigovor.

Opisaću Vam još jednu situaciju. Počinje kolo sudija kaže da li ima neko nešto da kaže? Zbog prethodne nepravilnosti sa prijavama i nepravilnog parovanja ja se javim i kažem: ”Predlažem Savezu da iduće takmičenje pokušaju da organizuju tako što će svi učesnici biti registrovani pri Šahovskom Savezu Srbije, da bar imaju knjižice, kao što se radi u svim sportovima. Da se proširi baza, broj šahista i da se igrači povlače iz baze na osnovu prijava iz njihovih regionalnih saveza, a ne da se prijavljuju proizvoljno, sa ili bez kategorije, kako kome odgovara. Međutim, sudija kao da je pomislio da je on organizator a ne sudija, i kaže mi pred 500 ljudi: ”To je besmisleno“. Bio sam zapanjen. Nisam mogao da verujem da neko na takvom mestu, na takvom skupu, bude toliko u najmanju ruku, nepristojan, da daje takve kvalifikacije. Pre svega on je samo sudija, a primedba je bila upućena Šahovskom Savezu. Kasnije, kada je počelo kolo, sreo sam ga ispred recepcije hotela i rekao mu kako je potpuno neprimereno da mi tako nesto kaže, i da daje takve ocene, jer to je pre svega bio predlog za Šahovski Savez a ne za njega lično, tako da njegovo mišljenje nije ni bitno. On mi je opet rekao: ”To je besmisleno, hoćeš opet da ti kažem“. Okrenuo sam se i otišao zapanjen.

Bio bih zahvalan Šahovskom savezu i komisiji ukoliko bi moje primedbe i sugestije ozbiljno razmotrili i dali mi odgovor dali je ovo takmičenje bilo regularno. Kako bi se ubuduće ovakve neregularnosti sprečile, a takmičenja ovog tipa dobila kvalitet i značaj koji im pripada. Molim vas da preduzmete nešto, da se ovakve stvari ne bi događale. Uveravam Vas da sam sve napred izneto detaljno razmotrio i analizirao pre nego što sam uputio ovu žalbu. Sve parove i rezultate grupe M10 možete proveriti na www.chess-results.com

Unapred zahvalan na razumevanju,
Srdačno,
u Beogradu, 01.5.2011.
Stevan Stefanović

P.S Moje dete je član Šahovskog kluba koji nije “moćan” i „važan“ kao neki drugi klubovi i zato su ovakve stvari moguće. Pitanje je postoji li neko rešenje za ovakvu situaciju, prigovor, žalba ili šta već i kome? Ako imate neki predlog savet ili komentar sve je dobrodošlo. Hvala gospodinu Vladici Andrejiću što je objavio ovaj tekst.