Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kadetsko prvenstvo - komentari

Kadetsko prvenstvo - komentari

08.05.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Пошто смо објавили текст Осврт на кадетско првенство добили смо још неке коментаре, а ја ћу морати нешто да искоментаришем.

Povodom komentara čitaoca koje smo objavili u članku Osvrt na kadetsko prvenstvo dobili smo još neke komentare koje ćete moći da pročitate. Naravno pismo moje zemljakinje Irene objavljujem preko veze! Prvi članak nisam komentarisao, a osnovni problem je što sam stalno u nedostatku vremena, ali ipak ću malo pokušati da razjasnim neke od načetih tema.

Gospodin Stefanović je u prethodnom tekstu napisao: "Moj sin je 2009. godine u redovnom šahu podelio 1. mesto, sa 8 poena, a izgubio zlato zbog pola Buholz poena. Jednom od sinovljevih protivnika u 5. kolu nije došao dečak iz okoline Vrnjačke Banje... Međutim treba imati u vidu da se ta partija po Buholz kriterijumu računa kao pola poena. I tako jedno dete koje se ozbiljno bavi šahom uz sav trud i rad ostane bez zlatne medalje, pehara i odlaska na Svetsko prvenstvo, zbog sporednih okolnosti i zahvaljujući neozbiljnom odnosu prema mlađim grupama. "

Odmah ću reći da mi se uopšte ne dopadaju priče da je neko "izgubio zlato" zato što u pričama šta bi bilo kad bi bilo, kad postavimo sva najpovoljnija dešavanja za tog nekog, on dođe na prvo mesto. Ne može se izgubiti nešto što se nikada nije imalo! No da mi pretpostavimo da je sve ovo gore napisano istinito (nemam fajl sa tog prvenstva pe ne mogu tačno da konstatujem dijagnozu). Kad se partija ne odigra, standardna je stvar da se ta partija za potrebe Buholca računa kao remi. Da je dečak uredno došao na partiju morali bi da diskutujemo o tri moguća ishoda. Zašto bi morali da pretpostavimo da bi taj dečak svoju partiju izgubio? Pa čak da je došao i izgubio, to bi moglo da ima uticaj na dalji tok tunira, partija koja se nije igrala nema boju figura, a da se igrala imala bi, tako da je moguće da bi zbog toga neki od parova narednih kola bili drugačiji ili bar sa kontra bojom figura. Samim tim protivnici možda ne bi bili isti, a ko zna šta bi tek bilo sa Buholcem. Čak i da nije, u krajnjem bi imali isti Buholc pa bi se prešlo na sledeći kriterijum, koji ko zna koji je i ko se tu bolje kotira... Koliko ja razumem dečak nije došao zbog više sile, on je hteo da igra, ali nije imao ko da ga dovede, ko zna šta je još drugo moglo da se desi. Pravila po tom pitanju su prilično jasna i samim tim Buholc uopšte nije sporan. Sa druge strane možda je vodeći dečak pred kraj turnira i remizirao koju partiju jer je uočio da ima bolji Buholc od pratioca, inače bi uredno igrao na pobedu. Previše je hipotetisanja ovde i, po meni, ovde uopšte nije korektno tvrditi da je nekom zlatna medalja oteta.

Da se vratimo na ovogodišnji slučaj u grupi M10. Postoji razlog zašto se smatra da je bolji igrač koji osvoji isti broj poena, ali ima bolji Buholc. Jednostavno, sakupio je jednak broj poena, ali igrajući protiv jačih igrača. Da je Ognjen imao jače protivnike pitanje je koji bi bili rezultati, jer pobednici nisu na kraju imali po 8½ poena iz 9, već svega 7. Pri tom je pobednik Miloš imao 7 iz 8, samim tim imao legitimno pravo da pogleda na teblelu i konstatuje da ima bolji Buholc i da dozvoli luksuz da partiju poslednjeg kola izgubi. Da nije tako jako je moguće da bi sama partija imala drugi tok, jer bi se onda igralo na remi. U svakom slučaju i ovde mogu da konstatujem da nije korektno pričati o nekom otimanju prvog mesta.

Što se tiče žalbi na glavnog sudiju turnira, nemam vremena da to sad komentarišem. A sada možete pročitati pisma koja smo dobili.Ostojić, Beograd 6. maj 2011

Poštovani Vladice,
Slobodno objavite sve komentare vezane za ovo kadetsko, o tome bi čovek mogao da napiše roman...
Ali dobro ipak se ŠSS mnogo trudio ove godine pa kako bismo zaboravili na raznorazne nepravilnosti častili našu decu uskršnjim jajetom... I to je nešto.
Pozdrav Vama i svim roditeljima.Irena Nestorović, Zemun, 7. maj 2011

Dragi šahisti, ljubitelji „Večitog šaha“,

Reših da odgovorim na pismo upućeno od strane gospodina Stefanovića, u delu koji se nedvosmisleno odnosi na šahovski klub Nestor i pobedu Miloša Žarkovića u grupi dečaka do 10 godina. Ovom prilikom ističem da veoma poštujem rad Milutina Matijaševića, sa kojim ću, nadam se, i dalje uspešno sarađivati. Što se tiče gospodina Stefanovića, znam ga kao vrlo naprasitog i nervoznog roditelja ali veoma promućurnog. Mali Ognjen je fenomenalan mladi šahista i veoma žalim što ću dete pomenuti u daljem tekstu jednom rečenicom.

Prvo da se zahvalim na lepim rečima, da, mi jesmo „moćan“ omladinski šahovski klub! Prošetajte po našem skromnom sajtu i videćete dušu šahovskog kluba Nestor. Vi ste mali? Pa, tu ste u pravu, veliki ne pišu tekstove koji za posledicu mogu imati ružan osećaj kod deteta posle osvojene zlatne medalje na velikom takmičenju. Greška glavnog sudije je GREŠKA, liste sa uredno popunjenim prijavama predate su još u Beogradu. I ja sam reagovala kod sudije moleći ga da objavi da je pogrešio. Setila sam se našeg razgovora od prošle godine i mogućih problema. Slažem se sa Vama utoliko, što su startne liste trebale da budu dostupne znatno ranije pa bi greške bile na vreme ispravljene. Sudije i čelnici u savezima ne posmatraju ove probleme na način na koji ih mi vidimo. NJima su oni potpuno beznačajni, njima se ne bave niti ih zanimaju.

Na kraju ću Vam reći ono što deci stalno pričam. Kod buholca treba malo i sreće. Zato su važni poeni a Vaš sin ih nije imao dovoljno. Nemojte očajavati Vaše dete nije oštećeno a Vi još manje jer, ako se dobro sećam, Ognjen je na Kadetskom festivalu u Kragujevcu igrao protiv Miše i izgubio. Za dobrim konjem se uvek dizala prašina!

Pozdrav svim ljubiteljima večitog šaha, posebno Vladici, mom zemljaku, koji će ovo pismo objaviti preko veze.

Irena Nestorović