Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  B turniri, da ili ne?

B turniri, da ili ne?

01.06.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Добили смо коментар на сајт који је потписао Владимир Цвијетић, па га и објављујемо. Уживајте!

Vladimir Cvijetić, Smederevo 1. jun 2011

Da li treba odvajati turnire sa igracima sa manjim rejtingom?

Povodom sve ucestalije prakse da se odvajaju turniri, tj. da se prave B open turniri za igrace sa malim rejtingom, osetio sam potrebu da se obratim sahovskoj javnosti, ukoliko cenjeni gospodin Andrejic nadje za shodno da objavi neka moja razmisljanja.

Nekada, kada sam ja pocinjao da igram sah, davne 1991.god., kada sam imao 14 godina, igraci su izlazili na rejting listu sa 2200 poena i bilo je mnogo lakse dostici famoznih 2300, kolika je kvota da se osvoji titula FIDE-majstora, a danas, kada je donja kvota pomerena na 1200 poena i kada mnogo klinci sa 1800 poena razbijaju kako igraju, to je mnogo teze. Ja mislim da je to u neku ruku i pravicno, jer se tacno zna koji su igraci osvojili prestizne titula intera i velemajstora pod sumnjivim okolnostima, pa u susretu sa slabije rajtingovanim protivnicima pokazuju svoju pravu snagu, tj. slabost i remijem ili porazom gube dosta poena,tako da su prakticno dosli na svoju realnu sangu, jer otprilike svako ima poena otprilike koliko vredi, bez obzira sto mnogi igraci imaju nerealno mali rejting, jer ih najcesce posao i preskupi pansioni na turnirima sprecavaju da spoje bar 5 turnira godisnje i da tako iskristalisu svoju pravu snagu, gledanu kroz rejting poene.

Puno je primera da se prave odvojeni openi za igrace sa rejtingom manjim od 2100 i to u nasoj drzavi navescu npr. Sentu, a razocarao sam se kada sam video u raspisu opena SPORTSKO LETO PARACIN, da i oni primenjuju istu praksu.Tim povodom kontaktirao sam gospodina Sasu Jevtica, jednog od organizatora tih turnira i pitao ga zasto je i Paracin uveo takvu praksu, a on mi je kao kljucni argument naveo da treba zastiti igrace sa viskoim rejtinzima i da igraci preko 2100 poena mogu mnogo lakse da osvoje bal za intera.

Ja sam mu na tu, po mome misljenju kukavicku konstataciju odgovorio konrapitanjem:a kako da mi igraci sa niskim rejtingom dodjemo u situaciju da se borimo za bal za intera, kada nismo u mogucnosti da igramo sa interima i velemajstorima? Ako je igrac sa vecim rejtingom zaista bolji od nekog klinca sa 1800, izvolite molim, neka ga pobedi!

Ma koliko nerealno zvucalo da ja sa svojih smesnih 1874 poena mogu da osvojim bal za intera, ili bilo ko drugi sa toliko malim rejtingom, svako ima pravo da se nada, uz odgovarajuce pripreme i odredjenu dozu drskosti, koja mnogima sa toliko malim rejtingom ne nedostaje, danas u eri kompjutera svako ima svoju sansu protiv ma kojeg protivnika, pa makar to bio i sam Kasparov,spremi se za partiju,vidi u bazi sta protivnik igra, usput nabode seriju dobrih poteza i eto npr. remi protiv nekog jakog intera! Tako npr., ucestvovao sam memorijalu BRANKO VUKMANOVIC,u Tivtu, koji se igrao u aprilu mesecu i u prvom kolu sam remizirao protiv FIDE-majstora Dusana Djorica, koji ima rejting 420 poena veci od mene, a u drugom kolu sam odigrao odlicnu partiju protiv intera Zvonimira Mestrovica, legende bivse Jugoslavije, koji je nekoliko puta igrao na sampionatime te drzave koje na zalost vise nema, cija je titula intera svojevremeno vredela vise nego danasnje mnoge inflatorne titule velemajstora. Tu partiju sam nazalost izgubio elementarnu remi poziciju top i pesak protiv topa, a posle toga sam previse uzivao u carima nocnog zivota Tivta, tako da sam na kraju prosao veoma lose, imao sam samo 5 remija i 4 poraza.

I da zakljucim, praksa pravljenja A i B turnira je jedna kukavicka ideja, kako bi se zastitili igraci sa visokim rejtinzima.Sah je, kao i zivot uopste maraton, i ako ikada budem imao rejting veci od 2300 poena, mada znam da cu morati "mecku da rodim" da bih to postigao, uvek cu se rado odazivati da igram na turnirima na kojima igraju i slabije rejtingovani protivnici.Dobar primer kako se npr.ciste slabo rejtingovani protivnici je npr. gospodjica Ljilja Drljevic, a od nasih elitnih intera izdvojio bih npr. Dejana Nestorovica, koji je vise puta padao i na rejting 2350, pa onda uspevao da se vrati na rejting preko 2400, sto mu je i realna snaga.

Ukoliko gospodin dr.Andrejic nadje za shodno da objavi ovo moje razmisljanje, rad sam da cijem misljenja ostalih iz sveta saha, bez obzira na to koju titulu ili rejting imaju.

Vladimir Cvijetic, sahovski klub "Banovic Strahinja"-SmederevoNadam se da ste uživali u prethodnom tekstu. Evo ja ću samo na brzinu da dam nekoliko odgovora na postavljena pitanja iz moje perspektive. Da li treba odvajati turnire na A i B? Treba! B turniri su jako dobra stvar. Kako igrači sa niskim rejtingom da dođu u situaciju da se bore za bal za intera? Nikako! Doći će kad ne budu imali niski rejting, ili možda da ih angažuje neki od prvoligaša pa da na Ligi osvoje inter bal. Toliko od mene...