Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  B turniri, nastavak

B turniri, nastavak

02.06.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Поводом објављеног текста Б турнири, да или не?, добили смо неке коментаре. Па прочитајте...

Vaso Blesić, Obrenovac, 2. jun 2011

Pošto sam pročitao komentar gosp. Vladimira Cvijetića igrača od 1850 poena kojeg inače ne poznajem lično, rešio sam i ja da napišem komentar jer sam dijametralno suprotnog stava od gospodina Cvijetića.

Jednom sam izgubio bal za intermajstora pošto sam u prva dva kola igrao sa protivnicima ispod 2100 poena. Naime u Obrenovcu na Međunarodnom prvenstvu Beograda 2009 u prvom kolu sam igrao protiv Nikole Potpare igrača sa tadašnjim rejtingom od mizernih 1950 ( za godinu dana je napravio skok od oko 200 rejting poena, Omladinski je prvak Crne Gore i velemajstor Dušan Rajković mu je trener) i mogu reći da sam se poprilično namučio i teško dobio partiju. naredno kolo pošto sam bio otprilike na četvrtini turnira sa rejtingom parovan sam protiv Mile Žarković koja je tada imala još manji rejting oko 1850 ( sada ima preko 2000 u prvom kolu je pobedila Milenka Pucarevića igrača od skoro 2300 ) i nju nisam lako pobedio. Ostatak turnira sam igrao protiv igrača sa većim rejtingom od 2100 ( prosek 2393 - performans 2443) i osvojio sam 4 poena iz 7 partija i na kraju mi je falilo 0.5 poena za intermajstorsku normu i moj perforamns umesto da bude veći sa prve dve pobede se spustio sa 2443 na 2407. Ne kažem u partiju poslednjeg kola protiv velemajstora G.M. Todorovića sa puno preokreta imao sam svoje šanse na pobedu, ali na kraju se završila nerešeno. Sada bih se dotakao i drugog dela naime gosp. Vladimir Cvijetić kaže da igrači imaju prilike da odigraju najviše 5-6 rejting turnira godišnje. Ja bih morao da dodam od kada mi je rejting porastao na 2283 (jul 2002) i ja sam mogao da se nadam da ću uz pomoć dobre pripreme i forme kao i malo sreće moći da osvojim normu za intera odigrao sam samo 4 turnira gde je mogla da se osvoji norma za intermajstora, to jest jednom u dve godine sam bio u šansi za bal i osvojio sam jedan bal, za to vreme sam pobedio na 2 opena, na 2 podelio prvo mesto, nekoliko puta veoma uspešno nastupao na ligi i kupu najčešće za IEG Obrenovac.

Imao sam 2 turnira sa performansom oko 2600, ali svoju dobru formu nisam mogao da krunišem osvajanjem intermajstorske titule.

Dodao bih i to da nije nemoguće da izgubim rejting partiju od gosp. Cvijetića, ali da bi on osvojio intermajstosku normu na nekom turniru, trebao bi na turniru da igra ekvivalentno snazi takvoj da me u meču od 9 partija pobedi makar 5:4, što smatram s obzirom na njegove godine i sadašnji rejting gotovo nemogućim, šteta što ne živi bliže mogao bih to da mu i dokažem.

Sada malo da ostavim sebe po strani pa da kažem da mnogi igrači igraju turnire u nadi da će uzeti ne "bal za intermajstora", već zbog novčane nagrade. Gledajući tabele raznih opena retko se sreće da se među nagrađenima nađu igrači sa rejtingom ispod 2200, a kamoli ispod 2100, pravljenjem turnira za limitiran rejting ovim grupama igrača se omogućuje da dođu do novčane nagrade.

Po mišljenju intermajsora Ivana Markovića, koga izuzetno cenim, dobro bi bilo organizovati više paralenih turnira ( A,B,C sa rejting limitom, jer bi igrači iz svake od ovih grupa bili dodatno motivisani nagradom (što bi dalo više učesnika ukupno), najbolji iz svake grupe bi zbog napretka njihovog rejtinga prelazili u grupe iznad, s druge strane igrači sa većim rejtingom bi mogli da gubitkom rejtinga ispadnu iz svoje rejting grupe, omladinci bi igrali dosta borbenije i brže napredovali.

Normalno igrač koji želi da učestvuje na rejting turniru višeg rejtinga ne bi bio odbijen nego bi morao da doplati razliku između svog rejtinga i rejting limita, što bi dovelo do povećanja prihoda organizatora ili povećanja nagradnog fonda.

Još bih nešto dodao što mi je palo u oko kod ovog komentara je greška slabije rejtingovanih igrača da se teorijski spremaju za bitke kao da igraju preko 2600, a na kraju partije pri prelazu u središnjicu i završnicu "nabadaju poteze". Potez se ne nabada nego se igra zbog proračuna po analogiji ili intuiciji, te tako savetujem pogotovo mladim igračima, a i gore navedenom gosp. Vladimiru Cvijetiću da ostave teoriju po strani, a da uče iz udžbenika šahovske igre i prokomentarisanih partija velikih igrača i da će tako daleko brže napredovati. Još jednom ponavljam protiv gospodina Cvijetića nemam protiv ništa lično i dotičnog čak i ne poznajem i neka ovo shvati ne kao kritiku, več kao na dobronameran komentar.

Sa poštovanjem Vaso BlesićI ja mislim da B turniri imaju pravo na život. Šta će paceru interbal, on realno ima smisla samo ako se u nekom momentu dogura do 2400, te postoji šansa da se proknjiži titula. Osnovni problem kod jakih igrača kad igraju protiv slabijih je motivacija. Čovek bezvoljno igra i kad otalja posao zaradi 0.8 rejting poena. U tenisu pacer mora da prođe nekoliko rundi kvalifikacija da bi ušao u glavni žreb i imao šansu da zaigra sa ozbiljnim igračima. Tako je u svim sportovima, pa ni šah ne bi trebao da bude izuzetak. Naravno ako neko ima dovoljno para da plati supermasnu upisninu da igra na A turniru, to mu svakako treba omogućiti...Dragan Kozomora, Crvenka, 2. jun 2011

Pozdrav Vladice,

Posle procitanog komentara o podeli turnira na A i B, procitao sam raspis za turnir u Senti, i vidi se ocigledno da na A turniru mogu ucestvovati cak i nerejtingovani igraci (naravno uz vecu kotizaciju nego kada bi ucestvovali na B turniru),te je jedino ogranicenje da na B turniru ne mogu da ucestvuju igraci sa rejtingom preko 2200 poena,tako da igraci sa slabijim rejtingom mogu da u skladu sa svojim finansijskim mogucnostima biraju izmedju A i B turnira. Znaci podela ipak nije toliko ostra,cak je i fleksibilna ostavljajuci mogucnost nama sa slabijim rejtingom da biramo-borba sa nama ravnima ili juris na IM i FM skalpove. Pozdrav,Dragan!Tako je. A turnir u Senti je open i može igrati ko hoće, ako nađe za shodno. Standard za takav tip turnira je da postoji rejting granica, pri čemu organizator ostavlja mogućnost za mali broj "svojih" ljudi koje može ubaciti i sa manjim rejtingom. Takav je slučaj sa predstojećim Paraćinom, a granica će iznositi 2100. Ja sam "preko veze" igrao na poslednjoj Rijeci, a granica je bila 2200. Na primer, na turniru u Zadru igrači između 2200 i 2300 biraju hoće li na A ili na B. Puno raznih opcija je na raspolaganju. Ja lično mislim da standard granica treba biti 2200, što je za čuveni FIDE prag od 400 poena udaljeno od 2600 i bala za velemajstora.