Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Projekat Deca u šahu

Projekat Deca u šahu

15.06.2011 / ŽFM Stojanović, Marija R (2098)

Марија и Коса послале су репортажу о пројекту Деца у шаху.

U Beogradu je napravljen i realizovan projekat „Deca u šahu“.

Naime, u saradnji sa opštinom Savski venac, sestre Kosara i Marija Stojanović, šahistkinje i međunarodne sudije, radile su pilot projekat „Deca u šahu“. Projekat je obuhvatio rad sa decom oštećenog sluha i decom i omladinom ometenom u razvoju. Nastava se održavala pri Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, kao i u osnovnoj školi „Anton Skala“.

Pilot projekat je započet krajem februara i trajao je do početka juna, kada je održana velika simultanka u osnovnoj školi „Anton Skala“, kao i tri turnira u svakoj od ustanova. Na ovoj simultanci, pored učesnika projkta, protiv šahista: VM Bojana Vučković, IM Jovana Todorović i IM Dragana Stamenković, igrali su poznati glumci i pevači.

U ovom projektu učestvovala su deca uzrasta od 6 do 20 godina (koja su smeštena u Domu za decu oštećenog sluha, kao i deca O.Š. „Anton Skala“), dok u dnevnom boravku dece i omladine ometene u razvoju su polaznici uzrasta od 20 do 50 godina. Nastava se odvijala jednom nedeljno u intervalima od dva školska časa. Na časovima polaznicima su približeni osnovni pojmovi šaha kao igre, šahovske figure i njihovo kretanje, kao i pojam šahovske table.

Cilj projekta bio je da se deci sa posebnim potrebama približi šah, koji može imati velike efekte u psihološkom, intelektualnom, kreativnom razvoju, kao i u jačanju samopouzdanja i samostalnom donošenju odluka.

Nakon tri meseca rada sa decom sa posebnim potrebama, defektolozi Centra za smeštaj i dnevni boravak dece ometene u razvoju su rekli da je priličan uspeh da polaznici mogu da ponove i da su zapamtili predavanja, s obzirom da su njihove intelektualne mogućnosti ograničene (radi se o deci sa koeficijentom inteligencije između 50-70 IQ).