Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Trla baba lan

Trla baba lan

20.06.2011

Ево којечега из данашње штампе

POLITIKA, 20. jun 2011

Smenjen Siniša Dražić

Za novog selektora izabran velemajstor Boško Abramović, delegacija Vojvodine napustila sednicu IO ŠS Srbije

Izvršni odbor Šahovskog saveza Srbije razrešio je dužnosti velemajstora Sinišu Dražića, prošlogodišnjeg selektora naših šahista, i na njegovo mesto postavio velemajstora Boška Abramovića, koji je tu dužnost obavljao i ranije, i u muškom i u ženskom državnom timu. Za smenu je glasalo devet od 12 članova IO ŠSS: delegacije ŠS Beograda, ŠS centralne Srbije, predstavnik ŠS Kosova i predsednik ŠSS Miodrag Vukotić, dok je kompletna delegacija ŠS Vojvodine bila protiv. Predstavnici Vojvodine glasali su protiv izbora Abramovića, kao i protiv usvajanja finansijskog plana za 2011, a zatim su napustili višečasovnu sednicu na čijem je kraju došlo do ovako oštre podele, izazvane različitim stavovima o selektoru. U svakom od ovih glasanja odnos je bio isti - 9:3.

Veći deo Izvršnog odbora ŠSS video je razloge za smenu Dražića u poremećenim odnosima u reprezentaciji, za koje je isključivi krivac selektor. To je potvrdila i većina reprezentativaca na sednici IO ŠSS protekle nedelje, kada je zaključeno da su lošim odnosima doprineli i napisi selektora u izveštaju sa Olimpijade u Hanti-Mansijsku i u njegovom časopisu.

Pošto je od Olimpijade prošlo osam meseci i izgubljeno je mnogo vremena, zaključeno je da pripreme za Evropsko prvenstvo, koje počinje na Halkidikiju, 2. novembra, moraju maksimalno da se ubrzaju. U tu svrhu, odlučeno je da se do 1. jula odrede i saopšte konačni nacionalni timovi za najvažnije ovogodišnje takmičenje.

Prilikom pokušaja usvajanja finansijskog plana predstavnici Vojvodine su insistirali da ŠS Srbije treba da finansira jedan broj turnira u toku godine, što nije naišlo na odobravanje, a istaknuto je i da je budžet ŠSS već sada u minusu za četiri miliona dinara u sprovođenju prioritetnih akcija. Tako je došlo do paradoksalne situacije, za koju je zaslužan Statut ŠSS, da finansijski plan ne može da bude usvojen zbog neslaganja jednog od udruženih saveza, ali program će, uprkos tome, morati da se sprovodi. Ostaje da se vidi kako će Šahovski savez Srbije razrešiti ovakvu blokadu rada sa starim Statutom, ali i sa odavno dobijenim mišljenjem Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu da je rukovodstvo ŠS Vojvodine nelegalno izabrano.

U delu sednice pre sukoba oko selektora usvojena je odluka da se na Omladinsko prvenstvo sveta u Indiji upute Jovana Erić i Miloš Roganović, pošto je zajednički ocenjeno da njih dvoje svakako predstavljaju budućnost našeg šaha. U planu je da se za oboje obezbedi stručni trenerski rad pred odlazak na to takmičenje.

M. K


Raskol u prošlogodišnjem olimpijskom timu: u donjem redu su Vučković i Kovačević, u gornjem Ivanišević, Dražić i SedlakVEČERNJE NOVOSTI, 19. jun 2011

Abramović selektor šahista

Kontroverzni Siniša Dražić, razrešen je dužnosti na vanrednoj sednici IO ŠS Srbije. Vojvođani, čiji je Dražić kadar, pravdu će potražiti na sudu

Selektor Reprezentacije Srbije u šahu, kontroverzni Siniša Dražić, razrešen je dužnosti na vanrednoj sednici IO ŠS Srbije. U v.d.statusu Dražića je nasledio kolega po tituli, iskusni velemajstor Boško Abramović, koji je ulogu selektora već obavljao u više mandata.

Velemajstor Dražić smenjen je zbog “poremećenih odnosa koje je izazvao u taboru nacionalnog tima”, kako je naglašeno u obrazloženju odluke. Protiv njegove smene jedino su bili predstavnici ŠS Vojvodine, čiji je Dražić kadar. Sa ove strane dolaze i najave da će se konačni epilog potražiti na sudu jer je Dražić navodno vanstatutarno smenjen.

Na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Hanti-Mansijsku, srpski nacionalni tim je doživeo rezultatski debakl da bi stalni i potencijalni reprezentativci većinom najavili dalji bojkot ukoliko Dražić ostane glavnokomandujući. Dosadašnjem selektoru je zamerano na preuzimanju funkcije politikom moći, nedostojnom ponašanju tokom takmičenja, javnim uvredama koje je naneo igračima i pogrešnoj čak besmislenoj takmičarskoj taktici sa kojom je tim nastupao.

ŠAHISTI SLAVE SMENU
Na turniru u Guči na kojem nastupa većina reprezentativaca i kandidata za tim, vest o smeni selektora dočekana je sa oduševljenjem. Turnir je nakratko prekinut da bi se nazdravilo odluci IO ŠSS!