Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Neodigrani potez u brzopoteznom šahu (deo prvi)

Neodigrani potez u brzopoteznom šahu (deo prvi)

31.07.2011 /   Šakotić, Vladimir

Господин Владимир Шакотић нам се обратио наводећи интересантан случај из шаховске праксе. Очекујемо коментаре, а наставак приче биће за недељу дана...

Imena ljudi i događaja u ovom tekstu nisu važni, pa ću ih izostaviti. Elem, pre par nedelja, javio mi se kolega, šahovski sudija iz Crne Gore. Učestvovao je na brzopoteznom turniru (5 minuta po igraču, bez bonifikacije) i desio mu se nesvakidašnji događaj:

Moj kolega je bio na potezu. Uhvatio je figuru, podigao sa polja gde je stajala i, onako neodlučan, vratio je na to isto polje i pritisnuo dugme na časovniku! Protivnik je zaustavio sat, pozvao sudiju, reklamirao nelegalan potez svog protivnika. Sudija je uvažio reklamaciju i proglasio partiju izgubljenom za mog kolegu.

On se obratio meni, a ja se obraćam čitaocima: ispravno ili ne? I zbog čega? Meni je slučaj bio jako interesantan, jer oni koji me poznaju, znaju da nerado komentarišem hipotetičke situacije. Ovo je slučaj koji se desio i koliko ja znam prvi je te vrste. S druge strane, nije nemoguće da se nekom od kolega ponovi.

Drugi deo ove priče objaviću kroz 7 dana.