Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Univerzijada 2011 - preludijum

Univerzijada 2011 - preludijum

14.08.2011 /   Baralić, Nebojša (2247)

Креће 26. летња универзијада, а по први пут се игра и шах. Са лица места јавља се наш репортер Небојша Баралић.

12.09.2010 /   Baralić, Nebojša (2247) : Cirih, zatvaranje
05.08.2011 /   Baralić, Nebojša (2247) : Univerzijada 2011

26. LETNJA UNIVERZIJADA 2011

Žen DŽen (Kina), 12-23.08.2011.

Poštovani šahovski prijatelji,

Pokušaću da Vam, u narednih nekoliko dana, dočaram atmosferu sa 26. Letnje Univerzijade koja se održava u Žen DŽenu (Kina) sa posebnim osvrtom na učešće naše studentske šahovske reprezentacije.


наш Београд


Хонг Конг


поново Хонг Конг


шахисти и атлетичари

Žen DŽen, grad domaćin, do pre tridesetak godina jedno malo mesto u Kini, danas je moderan grad od 9 miliona stanovnika. Nalazi se nedaleko od Hong Konga i po mnogo čemu podseća na ovaj daleko poznatiji grad. Za vrlo kratko vreme postao je po popularnosti treća turistička destinacija u Kini, odmah iza Pekinga i Šangaja.


кинески зид


универзитетско село 1


универзитетско село 2


универзитетско село 3

Kinezi, koji su 2008 organizovali najbolje Olimpijske igre u novijoj istoriji i ovoga puta su opravdali očekivanja. Novosagrađeno Univerzitetsko selo u kome su smešteni svi učesnici po malo podseća na novobeogradski Belvil. Odmah po završetku Univerzijade u njega će se useliti kineski studenti. Da je sve besprekorno pripremljeno osetili smo odmah po sletanju u Hong Kong. Dočekala su nas nasmejana i vesela lica kineskih organizatora. Od aerodroma do Univerzitetskog sela promenili smo dva autobusa i oko 20 grupa domaćina. Svaka grupa bila je zadužena je za određeni deo puta. Svi su jednobrazno obučeni u belo-zelene uniforme (sportska oprema) i što je fascinantno, svi (baš svi) su nasmejani i predusretljivi. Vrlo brzo se u našim redovima, izborom devojaka-volonterki, izdvojila medijska ličnost. Nikola Nestorović je teškom mukom uspeo da izađe sa aerodroma. Pre toga je morao da izađe u susret svim devojkama koje su želele da se fotografišu sa njim.


професионалне обавезе

U univerzitetskom selu dočekali su nas naši košarkaši i vaterpolisti koji su ovde već pet dana i čija takmičenja su već počela. Tu si i džudisti, sa nama su stigli atletičari, a očekuje se dolazak i strelaca... Da ne zaboravimo, tu je i „Tomica“, profesor engleskog koji je dodeljen srpskoj delegaciji.


Баралић и наш Томица

Ono čega smo se malo pribojavali, a to je period aklimatizacije, izgleda je prošao bez problema. Mislili smo da ćemo danas imati potpuno slobodan dan, ali gospodin Nebojša Jovanović, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije i vođa naše sportske delegacije već je dogovorio gostovanje u TV emisiji naših kineskih sponzora, firme koja se bavi proizvodnjom sportske opreme i vrlo je popularna u Kini - 361o.


студио


наша спортска опрема


Шахисти са Небојшом Јовановићем

Danas je održana i prva tehnička konferencija vezana za šahovsko takmičenje. Prijave, upoznavanje sa pravilima ponašanja za vreme turnira, pravilima igre, doping kontrole, transfera do sale za igru... Jedno je sigurno, biće ovo izuzetno naporan turnir. Pored kvalitetnih igrača i reprezentacija koje učestvuju, organizator je predvideo da se četiri dana igraju dupla kola! Zaista nesvakidašnje u šahovskom svetu. Ako imamo u vidu da se u pauzama između kola moramo vratiti u Univerzitetsko selo na ručak i da vožnja autobusom samo u jednom pravcu traje 50 minuta dovoljno govori o „mukama“ na kojima će se naći svi učesnici šahovskog turnira. Kako je svima – tako je i nama.


натписи свуда


Ostali deo dana je iskorišćen za obilazak grada i naravno šoping centra. Možda smo bili u najluksuznijem šoping centru u Žen DŽenu jer cene su iste kao i kod nas, ako ne i „jače“.U večernjim satima naša malobrojna delegacija je bodrila košarkaše protiv Kanade. Na žalost, naši košarkaši su pretrpeli prvi poraz i u utakmici protiv Turske odlučivaće o prolasku u četvrtfinale.Tek oko 21.00 po lokalnom vremenu organizator je objavio listu učesnika i parove prvog kola. Nikola Nestorović je na 30. mestu, a Anđelija Stojanović i LJilja Drljević na 17, odnosno 18. mestu. Pogledom na listu jasno se vidi koja je reprezentacija favorit. Prvih pet na muškom turniru su kinezi Vang Hao, Vang Ju, Li Čao, Ni Hua i Žou Jiančao. Ekipa koja bi se borila za naslov najbolje na svetu i na seniorskom turniru. Od 86 igrača čak 22 su velemajstori, 16 internacionalni majstori. Nikola Nestorović će zaista imati težak zadatak. Kod dama smo malo bolje kotirani ali zadatak će biti podjednako težak. Učestvuju 63 takmičarke od čega 9 ženskih velemajstora, 4 internacionalna majstora, 13 ženskih internacionalnih majstora... Listu predvodi Marija Muzičuk, Žen Jan i Mungutual, prošlogodišnja prvakinja iz Ciriha.


комплекс где ће се играти шах


сала за техничку конференцију


Владице, дешифруј ми ово на брзину

U ovom trenutku kada pišem ove redove naši šahisti već uveliko spavaju jer se ustaje u 07.00. Partije prvog kola počinju u 09.00 i sve će biti prenošene uživo. U ovom trenutku ne znam linkove na kojima će se odvijati prenos. Do sada na zvaničnom sajtu Univerzijade nema te informacije. Kao i uvek, u ovakvim slučajevima ćemo se osloniti na chess-results:


Никола и Анђелија


Љиља

Muški turnir: http://chess-results.com/tnr54631.aspx?lan=1
Ženski turnir: http://chess-results.com/tnr54630.aspx?lan=1

Naš zvanični sajt, kao i prošle godine, je Večiti Šah koji uređuje naš prijatelj dr Vladica Andrejić. Znači, www.perpetualcheck.com i uživajte! U uvodnom tekstu sa konferencije za medije održane u Beogradu 05. avgusta 2011. godine možete pronaći osnovne informacije o kompletnoj studentskoj sportskoj delegaciji na Univerzijadi.

Parovi prvog kola (u 03.00 po našem vremenu):

# Beli Kolo 1 Crni
 30  Kim Byungseo   Nestorovic Nikola (2474)
 17  Amoko-Acidrira Ivy Claire   Stojanovic Andelija (2293)
 18  Drljevic Ljilja (2286)   Angolikin Goretti

Pozdrav svima!

Nebojša Baralić