Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Za nas šahiste od 9 do 99

Za nas šahiste od 9 do 99

06.09.2011 / VM Stojanović, Mihajlo (2581)

Текст је написао Михајло, а ви прочитајте...

Za nas šahiste što smo (još) tu i za one koji dolaze

Noć pred poslednje kolo Prve lige Srbije u šahu koja se održava u Valjevu. Primetih isti fenomen kao i na Kupu ove godine – dolazak funkcionera ŠSS a izgleda i ŠSV... možda je tu neko i iz ŠSB. Slično je bilo i na početku ova dva ubedljivo najvažnija ekipna takmičenja u Srbiji. Dakle, ti ljudi će ovde prenoćiti i zatim prisustvovati sutrašnjem zatvaranju turnira. Neki od njih su viđeni i da borave više dana u Valjevu.

Jedini, ali veliki problem te činjenice, predstavlja pitanje: Kako se finansira njihov boravak ovde? Pretpostavljam da je to ovom prilikom teret klubova, dok za kadetske festivale to verujem da snose roditelji učesnika. Za boravak funkcionera na međunarodnim takmičenjima izgleda logično da to plaća naša država.

Suština je da je taj trošak nepotreban. Mogu da razumem da neko od funkcionera ŠSS dođe na dan otvaranja i zatvaranja turnira ali sve preko toga je besmisleno kad gledamo iz ugla svrhe postojanja te institucije: da razvija šah u Srbiji.

Veoma je jednostavno: Ako toga ne bi bilo klubovi bi plaćali manje dažbine pa bi samim tim bili motivisaniji da se takmiče pa bi za igrače bilo više novca. Potpuno je isto za kadetske festivale, zbog čega bi roditelji plaćali nešto što ne trebaju? A tek da se ama i jedan dinar od novca koji ŠSS dobija za reprezentativne aktivnosti od nadležnog Ministarsva upotrebi za druge stvari naročito mi bode oči.

Nažalost, gotovo svi mi što se u Srbiji ozbiljno bavimo šahom smo se uglavnom navikli na takvo mučno stanje. Profesionalci su više puta pokušali da se zajedničkim snagama izbore za ono što im po prirodi stvari pripada, ali smo retko kada uspevali da budemo složni oko ključnih pitanja. Jer, mnogo je teško boriti se protiv nepravde koja je sistemski podržana. Odnosno, kod nas u Srbiji i daleko važnije oblasti života nisu uređene, pa je sasvim razumljivo da o šahu nema ko da razmišlja osim nas što smo tu dobrim delom svog bića. Naravno da nije sve izgubljeno, bar da budemo svesni stanja u kom se ŠSS nalazi, i da ne zaboravimo da je to ipak moguće promeniti ukoliko se udružimo do dovoljnog stepena.

Ovim prilogom o stanju šaha u Srbiji želim da poručim roditeljima talentovane dece, dakle onima koji su tek zakoračili u šah: Da bi se postigao uspeh u ovoj igri, recimo titula intermajstora ili velemajstora, potrebno je veoma mnogo ulaganja a to neće doneti ni novac ni društveno priznanje osim u retki slučajevim koji se u svetu na prste mogu nabrojati. Po mom mišljenju regularno školsko obrazovanje je bez pogovora na prvom mestu, ne dozvolite da se to zanemari na uštrb šaha. Izuzev, na primer, ako vam je dete do dvanaeste godina FIDE majstor a vi ste spremni još mnogo toga da uložite u njegovo usavršavanje. Ili druga varijanta, koja se ne može izbeći, da se vaše dete jednog momenta odluči profesionalno da se bavi šahom iz ogromne ljubavi prema igri.

Tu dolazi moja druga poenta, koju se usuđujem da iznesem jer me je takođe motivisala da se obratim šahovskoj javnosti, koju upućujem mlađim kolegama: Radite, radite i radite na svom usavršavanju bez obzira na društvene okolnosti u kojima živite. Vodite računa isključivo o svom profesionalnom interesu sa akcentom na dobru organizaciju turnira, osim ako time nekoga povređujete. Znajte da vas čeka mnogo rada i kada osvojite međunarodne titule i da broj dobrih igrača u svetu raste što se za novac ne bi reklo – u svakom slučaju ništa vam nije garantovano osim vašeg ličnog zadovoljstva da ste postigli uspeh u onome što ste hteli. Ima šanse da nešto zaradite i treniranjem drugih. Inače, razmislite debelo da li stvarno želite da vam šah bude profesija.

Mihajlo Stojanović

PS
Još jedan neprijatan detalj: U hotelu su očigledno znali za nove goste pa smo večeras imali nešto bolju hranu nego prethodnih dana... jasno je ljudima da je važno funkcionere da ugoste jer će onda možda dobiti organizaciju i sledeće godine a za šahiste nije toliko bitno!