Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Pismo reprezentativaca Crne Gore i selektora

Pismo reprezentativaca Crne Gore i selektora

24.10.2011 / FM Popadić, Dragan (2240)

Добили смо писмо репрезентативаца Црне Горе и селектора које у целини објављујемо, а ту је и релевантан текст из Шах мат листе...

Pismo šahovskih reprezentativaca Crne Gore i selektora

Posljednji intervju predsjednika ŠSCG Srđe Dragaševića "Šah mat listi" pokazuje neodgovarajući odnos rukovodstva Saveza prema muškoj seniorskoj šahovskoj reprezentaciji. Umjesto da u dobroj atmosferi dočekamo Prvenstvo Evrope u Grčkoj, koje počinje 3. novembra, Dragašević nijednu lijepu riječ nije rekao o seniorskoj reprezentaciji, dok naprotiv pravi hvalospjeve mlađim selekcijama. To je samo nastavak neodgovarajućeg odnosa prema A reprezentaciji koji traje od proglašenja nezavisnosti naše mlade države. U rukovodstvu Saveza kao, da se nisu snašli nakon što smo kao država dobili mogućnost da imamo svoju reprezentaciju. Za razliku od drugih Saveza koji prave kult reprezentacije u našem Savezu muška seniorska reprezentacija kao da je balast sa kojim se ne zna šta i kako. Za to vrijeme mi smo na Olimpijadi u Drezdenu u konkurenciji blizu 150 reprezentacija osvojili 26. mjesto, a velemajstor Dragiša Blagojević osvojio je zlatnu medalju za najbolji rezultat na svojoj tabli. Zbog tog rezultata država Crna Gora ga je proglasila vrhunskim sportistom. Blagojević je i aktuelni vicešampion Balkana. Na Olimpijadi u Hanti Mantisku ponovo odlična igra reprezentacije i nekoliko blistavih pojedinačnih pobjeda, među kojima i pobjeda našeg velemajstora Nikole Đukića nad Kinezom Vang Juom, jednim od najboljih svjetskih velemajstora. Ta pobjeda je senzacionalno obišla šahovski svijet. U ovom periodu bilježimo i naš veoma slab rezultat na PE u Novom Sadu, što je posljedica, pored slabe igra, i bolesti pojedinih reprezentativaca. Odlične rezultate bilježe na pojedinačnim turnirima i ostali članovi reprezentacije velemajstori Draško i Kosić i internacionalni majstor Kalezić. Na zvaničnom sajtu našeg Saveza gotovo da nema pomena o njihovim rezultatima. Aktuelni trijumf velemajstora Milana Draška na turniru u Sloveniji nije ni pomenut.

Gotovo da pred svako važnije takmičenje rukovodstvo Saveza nešto uradi da se dobra atmosfera u reprezentaciji poremeti. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kada je, na naše insistiranje, u Tivtu održan sastanak sa predsjednikom Dragaševićem i sekretarom Marko Markovićem. Razišli smo se bez ikakvog dogovora oko nastupa na PE u Grčkoj, sem što je predsjednik Dragašević rekao da će sjutra podnijeti ostavku.

Brojna su neispunjena obećanja prema reprezentativcima. U odnosu prema reprezentaciji nema sistematičnosti i plana, sve se radi „ad hoc“ od dana do dana. U odnosu na bivše jugoslovenske republike imamo ubjeđivo najlošiji odnos prema A reprezentaciji. Po svim parametrima. I dok Savez Srbije, često kritikovan zbog slabog rada, organizuje pripreme za mušku i žensku selekciju pred nastup u Grčkoj, kod nas maltene najava promjene reprezentativaca. U ovom trenutku pet aktuelnih reprezentativaca Crne Gore je najbolje što Savez ima. Upoređivati ove reprezentativce sa nadolazećim mladim talasom je neprimjereno, pa čak i uvredljivo. To je isto kao kad upoređujete Vučinića i Jovetića sa nekim omladinskim fudbalskim reprezentativcem Crne Gore. Kamo lijepe sreće da već sada imamo mlade šahiste spremne da zamjene postojeće A reprezentativce. Na žalost, nemamo. Šah je sport u kome se tačno zna ko koje mjesto zauzima na šahovskoj lestvici. Tu nema foliranja. Bez obzira na sve, mi ćemo u Grčkoj igrati najbolje što znamo i umijemo, za svoju državu i za svoju reprezentaciju. Nadamo se i dobrom rezultatu, a to je plasman bolji od početne 30. pozicije. Drago nam je da će vođa puta u Grčkoj biti Jusuf Kalamperović koji je dosad pokazao pravi odnos prema A reprezentaciji. Odnos kakav bi svi u Savezu trebali imati.


VM Nikola Đukić, reprezentativac
VM Dragiša Blagojević, reprezentativac
VM Milan Draško, reprezentativac
VM Dragan Kosić, reprezentativac
IM Blažo Kalezić, reprezentativac
FM Dragan Popadić, selektor

Šah mat lista, 23. oktobar 2011

INTERVJU SA SRDJOM DRAGASEVICEM, PREDSJEDNIKOM SAHOVSKOG SAVEZA CRNE GORE

Od poslednjeg intervjua sa predsjednikom Sahovskog saveza Crne Gore, Srdjom Dragasevicem, proslo je skoro cetiri godine. Kao i prethodni i ovaj je obavljen u prijatnoj atmosferi u Djenovicima, ali je za razliku od prethodih ovaj put bio kisni (iako topli) jesenji dan. To je bio razlog da se Milka, Srdjin pas skupio ispod velikog stola koji se pocesto koristi za sahovske meceve, a ovaj put za intervju. Na stolu je bilo dosta razlicitih sahovskih tekstova, raspisa turnira (npr za turnir u Pljevljima koji se igra krajem oktobra) ali i druge literature, npr knjiga Vrtlarski poslovi, sto ukazuje na raznovrsnost interesa predsjednika Sahovskog saveza. Kada je intervju bio pri kraju vrijeme se razvedrilo i poslije kisnog jutra nastao je divan suncan dan.

Goran Tomic: Blizi se kraj Vaseg drugog mandata na mjestu predsjednika Sahovskog saveza Crne Gore. Kako ocjenjujete Vas dosadasnji rad na ovoj funkciji?
Srdja Dragasevic: Moj rad necu ja ocjenjivati. To je posao sahista, mojih kolega i javnosti.

G.T: Koje rezultate smatrate najvrednijim u tom periodu?
Srdja Dragasevic: Postojanje tri lige u muskom sahu, zenska liga, 30 registrovanih klubova sa preko 1200 registrovanih igraca, odrzana tri kadetska Prvenstva Evrope, Seniorsko pojedinacno Prvenstvo Evrope, Balkanski Grand prix turniri Bar, Cetinje, Tivat, medjunarodni omladinski turnir Cetinje, Balkansko juniorsko prvenstvo Pljevlja, u decembru ove godine Finale Balkanskog prvenstva. Ucesce na skoro svim Balkanskim, Evropskim, seniorskim, kadetskim i omladinskim prvenstvima u pojedinacnoj i ekipnoj konkurenciji, Olimpijadama su samo dio bogatog programa koji je realizovao SSCG. U tom periodu su ostvareni i blistavi rezultati. Treba napomenuti da kao mala zemlja koja ima manje stanovnika nego mnoge zemlje registrovanih sahista. Rezultati velemajstora Blagojevica na Olimpijadi u Drezdenu i njegova zlatna medalja na cetvrtoj tabli te nekoliko rezultata kadeta na Evropskim i svjetskim prvenstvima sa plasmanom medju 10 – 15 najbolje plasiranih, trece mjesto ekipno na Prvenstvu Evrope za veterane u Grckoj, samo su dio uspjesnih nastupa sahista Crne Gore na medjunarodnoj sceni, kao nekoliko titula prvaka Mediterana i slicno.

G.T. Da li je ostalo nesto nezavrseno sto biste pozeljeli da uradi sledeci predsednik Sahovskog saveza Crne Gore?
Srdja Dragasevic: Evidentno je da su finansijska sredstva najveci problem. Mi od ministarstva dobijamo novac samo za medjunarodni program. Sa tih 35.000 evra za ovu godinu treba nam jos minimum 30.000 evra za domaci program i rad kancelarije. Sah nije atraktivan kao kosarka, odbojka i fudbal i tesko je naci sponzore koji ce nam dugorocno obezbjediti potrebna sredstva. Medijima nismo interesantni jer se danas mnogo bolje prodaju novine sa laznim senzacionalnim vijestima, ubistvima, kradjama, raspravi o jeziku, nego o uspjehu nasih mladih sportista ili bilo o kom pozitivnom rezultatu u nasoj drzavi. Eto to je ono sto nismo uspjeli: finansijsku sigurnost; medijski afirmativni prikaz nase aktivnosti.

G.T: Kada su izbori za predsednika Sahovskog saveza i da li znate ko su potencijalni kandidati?
Srdja Dragasevic: Ovaj nas tim izabran je u decembru 2008 godine. Prakticno imamo jos godinu dana a sigurno cemo se postarati da zajedno sa sahovskom organizacijom obezbjedimo bolji tim nego sto smo mi.

G.T: Kako ocjenjujete razvoj saha u Crnoj Gori? Kako napreduje akcija Sah u skole?
Srdja Dragasevic: Razvoj saha u Crnoj Gori je u uzlaznoj liniji. Pojavili su se mladi i uspjesni igraci, Luka Draskovic, Milos Pecurica, Nikola Potpara, Lazar Lekic, Bozidar Kisic, Ivan Zecevic, Stjepan Krstonijevic, Tijana Blagojevic, Kristina Bacic samo su neka imena koja obecavaju napredak saha u Crnoj Gori. Imamo veliki problem sto vecina klubova ne radi nista po pitanju razvoja mladih sahista; svijetli primjeri su Rumija, Buducnost, Mornar, OSS Pljevlja, Mladost- Niksic, Dijagonale...Ostali klubovi po tom pitanju slabo ili nista ne rade. Prosjek starosti u ligama je oko 50 godina osim vec pomenutih klubova. Sah kao izborni predmet usao je u skolsko obrazovanje kao izborni predmet 2006/2007 godine i izucava se u preko 30 reformisanih Osnovnih skola sa preko 1500 ucenika i uzima sve vise maha medju ucenicima. Sahovski savez je u 5 godina ulozio preko 20.000 eura u ovaj projekt u saradnji sa Ministarstvom Prosvjete i sporta. Stampani su udzbenici za 7,8,9 razred Osnovne skole i skole su opremljene potrebnim rekvizitima i sahovskom literaturom. Manjkavost je sto je programom ministarstva prosvjete izborni predmet tek od 7 razreda, a nasa zelja bi bila da se pocne sto ranije od 2 ili 3 razreda Osnovne skole, sto bi ovom projektu dalo jos veci zamah u razvoju mladih i doprinijelo popularizaciji saha uopste.

G.T: Uskoro ce Ekipni sampionat Evrope. Kako ocjenjujete sanse ekipa iz Crne Gore (muske i zenske)?
Srdja Dragasevic: Obe nase ekipe na tom takmicenju prema rejtingu su medju slabijim ekipama. Ja sam ubjedjen da taj matematicki model nije realan i ubjedjen sam da cemo biti iznad predvidjenog plasmana. Na nasem sajtu imate sastav nasih ekipa a ekipe ce voditi gospodin Jusuf Kalamperovic i Dr Zivkovic. Gospodin Kalamperovic je istovremeno i nas delegat na kongresu Evropske sahovske unije.

G.T: Zasto ne idete Vi kao predsjednik Sahovskog saveza Crne Gore?
Srdja Dragasevic: Imam privatne neodlozne poslove.

G.T: Cuo sam da ste imali odredjene nesporazume sa reprezentativcima oko dzeparca za Ekipni sampionat Evrope.
Srdja Dragasevic: U prvom redu smo pokusali da obezbjedimo sredstva da ide i zenska ekipa. Sredstva su obezbjedjena. Sledece nedjelje ocekujemo jos uplata i onda cemo odluciti o visini dzeparca.

G.T: Ko je obezbjedio sredstva? Koji su sponzori?
Srdja Dragasevic: Pomogli su nas: Prva banka – Podgorica, INA Crna Gora, Veletex Podgorica, Cijevna komerc, Voli, Zetagradnja, Zeljeznica Crne Gore, Olimpijski komitet Crne Gore i jos neki od kojih ocekujemo uplate. Odlucicemo o dzeparcu iduce nedjelje u zavisnosti od prikupljenih sredstava. Ovim putem bih zelio da se zahvalim gospodinu Kalamperovicu i Predragu Drecunu koji su odvojili dosta svog vremena za odlazak obe reprezentacije.

G.T: Nedavno je zavrena Premijer liga u Tivtu. Kako ocjenjujete organizaciju i samo takmicenje?
Srdja Dragasevic: Jako takmicenje sa skoro 50% odlucenih partija. Nazalost iz medija se nije vidjelo da na takmicenju imamo evropska imena. Jedino je Pobjeda donosila sturi izvjestaj ali za njih nije postojao ni Kiril Georgijev, ni Damljanovic, Vuckovic, Djukic.

G.T: Na takmicenju Premijer lige u nekim klubovima, npr. iz Bara su ucestvovali i mladi sahisti, omladinci i te ekipe su pokazale dobar rezultat. Koje sahiste smatrate najperspektivnijim?
Srdja Dragasevic: Nesto o tome sam rekao u prethodnim pitanjima. Mi danas imamo minimum 20 omladinaca i omladinki izmedju 14 i 18 godine koji ce uskoro izbaciti iz timova one neprikosnovene koji ne trpe konkurenciju. Ne shvataju da ih je vreme pregazilo. Bio sam sretan u Tivtu gledajuci partije Draskovica, Potpare, Pecurice, Lekica. Ostale sam pomenuo u prethodnim odgovorima ali slucajno samo izostavio neke kao sto je Nemanja Vukcevic, Uros Rasovic, Jovancevic, Zivkovic, Radonjic, Lukic – ekipa iz Podgorice Omladinac koja je usla u Prvu Crnogorsku ligu.

G.T: Iz Premijer lige su ispala oba predstavnika iz Herceg Novog. Koji je po Vama razlog za to?
Srdja Dragasevic: Taj rezultat klubova iz Herceg Novog je i moj i tvoj problem jer tu zivimo. Dva kluba ne trebaju. Oni u opstini i oni koji vode ova dva kluba neka se zamisle. Grad koji je bio simbol za sah u staroj Jugoslaviji, skracenoj Jugoslaviji i Crnoj Gori danas je sahovski mrtav

G.T: Kakve su mogucnosti da se sah u Herceg Novom vrati na prethodni nivo?
Srdja Dragasevic: Treba da se organizuje sastanak onih koji daju pare i rukovodstva klubova ako ih ima, da se pokrene zajednicki pitanje Kuce saha u Meljinama, obezbjede prostorije, uvede sah u sve skole u Herceg Novom jer je taj program prihvacen u citavoj drzavi sa kvalitetnim nastavnicima.

G.T: Kakvi su planovi u radu Balkanske sahovske federacije ciji ste predsjednik? Koji su turniri planirani ove i sledece godine?
Srdja Dragasevic: Nama je ostao jos turnir u Skoplju, Beogradu i finale u Podgorici u decembru. Nadam se da ce iduca, 2012 godina, biti bogatija za jos jedno takmicenje, juniorsko, zensko ili seniorsko zensko u nasoj zemlji u ovoj Balkanskoj sahovskoj federaciji.

G.T: Kako ocjenjujete rad Evropske sahovske federacije? Da li je neko vaznije evropsko takmicenje dodjeljeno Crnoj Gori?
Srdja Dragasevic: Velika je stvar da je sjediste ECU u Beogradu. To je zasluga u prvom redu grada Beograda, jedne od prestonica svjetskog saha, Save Stoisavljevic i Vladimira Sakotica, najsposobnijih sahovskih organizatora i sahovskih sudija na ovim prostorima. Mi smo se kandidovali za kadetsko prvenstvo Evrope za 2013godinu. Rezultate cemo znati uskoro.

G.T: Kako napreduje planirana izgradnja Kuce saha u Meljinama?
Srdja Dragasevic: Predsjednik Evropske sahovske unije gospodin Danailov je vec planirao da dodje u Herceg Novi. Ja se nadam da ce se to uskoro realizovati jer imam odredjene planove po ovom pitanju. Hajde da se cujemo za 30 dana, tada cu vjerovatno imati nesto konkretnije o ovome

G.T: Prosle su cetiri godine od Vaseg poslednjeg intervjua za Sah mat listu. Tada su pominjani kao perspektivni sahisti Bacic, Draskovic, Lekic. Izgleda da su oni u medjuvremenu postali standardni reprezentativci u omladinskim kategorijama i oslonac seniorskih klubova. Mozete li da navedete jos neka imena koja su se pojavila u medjuvremenu?
Srdja Dragasevic: Vi na moru znate samo za ova imena sahista iz Bara. Zaboravili ste Pecuricu, a onda dodajte ona imena iz prethodnih pitanja. Mi smo sada sahovska zemlja bogata mladim talentovanim sahistima. Da navedem jos nekoliko: Tijana Blagojevic, Zecevic, Ajanovic, Kisic, tri Krstonijevica itd.

G.T: Kako ocjenjujete rezultate nasih selekcija na Olimpijadi i drugim takmicenjima? Kako ocjenjujete rad selektora?
Srdja Dragasevic: Mi smo na olimpijadama u Drezdenu i Hanti Mansijsku imali pozitivan rezultat. Na Evropskom prvenstvu na Kritu je takodje rezultat bio u redu. U Novom Sadu na Evropskom prvenstvu podbacile su obe ekipe osim sjajne igre Aleksandre Milovic. Sada imamo ovo Evropsko prvenstvo u Grckoj i posle toga cemo razgovarati o selektorima i strucnom radu. Pojavom sjajne omladinske ekipe u obe konkurencije selektor ce imati malo tezi posao jer morate priznati da je do sada bilo lako.

Goran Tomic: Zahvaljujem na razgovoru.

Intervju je obavljen 22. oktobra 2011 godine, u Djenovicu