Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Bez adekvatnih zamena

Bez adekvatnih zamena

20.11.2011 /   Andrejić, Vladica (2170)

Прошлог понедељка објавили смо два чланка у вези женске селекције, а тада је Политика објавила свој текст, који сада преносимо и коментаришемо.

14.11.2011 /   Andrejić, Vladica (2170) : Selektor umesto selektora
14.11.2011 /   Andrejić, Vladica (2170) : Sa Mašom o šahu

Prošli ponedeljak, Politika je objavila tekst u vezi nastupa naših selekcija na Evropskom prvenstvu. Ovoga puta ćemo pročitati šta je tamo pisalo, a onda zdravom logikom prokometarisati. Neću preneti ceo tekst, već samo dva odeljka koja se tiču ženske selekcije.


Politika, 14. novembar 2011

Benderać: Bez adekvatnih zamena

Na drugoj strani, selektor Ana Benderać ima za čim da žali:

– Posle šest kola moglo je da bude i bolje, ali izgleda da nas je umor savladao i od takmičenja i od priprema. Nisam mogla da menjam dve čelne table. LJilja nije bila stabilna, Anđelija je jedno vreme takođe bila u krizi, pa kasnije nismo imale adekvatnu zamenu za Irinu i Natašu. Prva dva kola nisu bila posebno teška, pa ih nisam odmarala, to možemo da zovemo i uigravanje, a tada smo Anđeliju odmarali, što se pokazalo kao dobro. Nikako nam ne odgovara sistem igre na meč-bodove. Da se igralo po ukupnom broju poena bile bismo 7-9.

Da li ste zažalili što nema Manakove? – To je disikutabilno. Mogu da žalim za Alisom, za Manakovom, za sobom u timu, ali ko zna šta bi bilo u svim tim kombinacijama. Imala sam na raspolaganju šest šahistkinja da biram, Manakova je bila među njima. Sabirajući, došla sam do zaključka da je ova kombinacija najbolja, a morala sam da izaberem pet.

Paradoks Švajcarskog sistema učinio je da je muški tim na kraju uspešniji, iako je imao samo tri teža meča protiv jačih od sebe: devetu po rejtingu Holandiju, 12. Češku i 13. Španiju. Sva tri su izgubili minimalnim rezultatom 2,5:1,5, kao i meč sa približno jednakom Slovenijom, 22 po rejtingu. Ostalih pet mečeva imali su znatno slabije rivale: 29. Crnu Goru, 32. Island, 33. Litvaniju, 34. Tursku i 37. Luksmeburg, od ukupno 38 reprezentacija. Tajna njihovog uspeha bila je u tome što su mininalno gubili a visoko pobeđivali slabije. Ivanišević je izvanredno držao prvu tablu, Šolak je odigrao slabije nego ikada, a ostala trojica u nivou rejtinga. Na kraju su imali samo tri pobede protiv velemajstora, a samo jednu protiv igrača iznad 2.515 poena. Po broju meč-bodova (prvi kriterijum) bili su 12-17, po ukupnom broju poena (drugi kriterijum) čak šesti (!), a po jačini protivnika (treći kriterijum) tek 29. ekipa!

Šahistkinje su po broju bodova 18-21. Po jačini protivnika bi bile 20, iako su čak sedam mečeva igrale protiv favorita, a da je ukupni broj poena glavni kriterijum bile bi devete! Ovoga puta, zbog mesta na dnu gornje polovine rejting-liste, obe ekipe su imale lak raspored na početku.

U nastupu muške reprezentacije može da se zameri samo jedno – zašto se rukovodstvo tako lako odreklo dvojice od četvorice najboljih, Bojana Vučkovića i Roberta Markuša?

Iscrpljivanje u igri bez rezervi

Priča o uzletima i padovima našeg ženskog tima nije od juče. Na Olimpijadi u Drezdenu, 2008. godine, sadašnji selektor Ana Benderać bila je rezerva. Tadašnji vođa tima Nenad Ristić praktično nije računao na nju, jer joj je u 11 kola dao samo dve prilike (1 poen iz 2 partije), iako je na prethodnoj olimpijadi bila najbolji pojedinac. Isti tretman imala je i Marija Rakić kao rezerva, 2007.

U Drezdenu su Alisa Marić, Nataša Bojković i Anđelija Stojanović odigrale svih 11 partija, a Irina Čoluškina devet. Kada je prva tabla počela da se umara i gubi, selektor je nije menjao, jer dolaze sve važniji mečevi, a u poslednjem kolu smo igrali za srebrnu medalju i porazom od Gruzije pali na sedmo mesto.

Da li je potera za plavom pticom iz 2008. naterala Anu Benderać da kao selektor načini iste greške 2010. i 2011. godine? Opterećujući maksimalno osnovni sastav, na Olimpijadi u sibirskom Hanti-Mansijsku stigli smo do drugog mesta, tri kola pre kraja, a onda završili na 26, najlošijem u istoriji. Nataša i Anđelija su tada igrale bez ijednog predaha, Irina je preskočila samo dve partije na startu. Iako su sve tri odigrale iznad rejtinga, plasman je bio takav jer su, premorene, osvojile poen i po iz poslednjih 9 partija. Sada se desilo vrlo slično – prve dve table su igrale bez odmora i imale poen i po iz poslednjih osam partija. Plasman je loš, iako su i Bojkovićeva i Čoluškina nadmašivale rejting i imale više podviga nego naši šahisti, a Stojanovićeva na kraju bila četvrta na trećoj tabli, zamalo ispustivši pojedinačnu medalju.

Jeste Drljevićeva bila van forme – neko obično mora da bude – ali onda je Erićeva morala da dobije više prilika. Konačno, ako selektorka nije imala poverenja u njih, zašto nema u ekipi Manakove, šahistkinje sa mnogo jakih partija i stalnim mestom u vrhu domaće liste. Racionalno objašnjenje izgleda ne postoji.

Pošto smo pročitali još jedno u nizu neubedljivih i nelogičnih objašnjenja aktuelne selektorke u stilu da se tek nešto kaže i zamaskira, vreme je da pogledamo detalje. Šta je to selektorka izjavila?

"Posle šest kola moglo je da bude i bolje, ali izgleda da nas je umor savladao i od takmičenja i od priprema."
Čudno je to da te tako hvaljene pripreme odjednom služe kao alibi za umor. Da li to znači da je rukovodstvo, koje je tako ponosno na dotične pripreme, pogrešilo u izboru termina za iste? Mislim da je red da se neko izjasni da li su pripreme bile dobra ili loša stvar, a ne kome kako odgovara.
"Nisam mogla da menjam dve čelne table."
Ne? A zašto kad su sve zaslužile da pre igraju u reprezentaciji, osim druge table? Sramota je da Irina odigra svih 9 kola, a šampionka države svega 5.
"LJilja nije bila stabilna, Anđelija je jedno vreme takođe bila u krizi, pa kasnije nismo imale adekvatnu zamenu za Irinu i Natašu."
Ako neko povede 5 igrača, od kojih je 4 otprilike istog kalibra, a dozvoli da se neko na klupi, posle poraza, 'ladi dve partije zaredom, jako često taj može da bude izgubljen za ekipu. Izgleda da tako ne misli selektorka, koja je verovatno završila jako dobre škole, sa specijalizacijom za psihologiju igrača. Anđelija je jedno vreme bila u krizi? Kako vas nije sramota da dajete ovakve izjave? Ako neko izgubi jednu partiju u borbi odmah je po vama taj neko u krizi. Svakakve besmislice možemo da čujemo, ali izgleda nikako da je Irina u krizi, a još ako pomenemo da ta kriza traje već dve godine to je onda jeres... Nema adekvatne zamene za Irinu? O Bože, pa povedite jače šahistkinje (Manakovu na primer) sledeći put, pa ćete možda imati adekvatne zamene!
"Nikako nam ne odgovara sistem igre na meč-bodove. Da se igralo po ukupnom broju poena bile bismo 7-9. "
Pre bih rekao da nam nikako ne odgovaraju nesposobni ljudi koji odlučuju o tome ko će biti u reprezentaciji, kako će se ređati po tablama i ko će kada odmarati. Proricanje da bi se ekipa našla na 7-9. mestu da se igralo na poene je nonsens svoje vrste i u rangu je proricanja u startu da će naša ekipa ovoga puta zaista dobro proći. Razlog je veoma jednostavan. Naime, kada se turnir igra na poene, onda se po poenima i ekipe paruju. A onda kada odeš previše visoko sa poenima dobiješ i jače ekipe koje te lepo spuste na zemlju, tako da nije lako zadržati se u vrhu tabele po kom god kriterijumu da se igra. U svakom slučaju daleko od toga da bi se igralo sa istim protivnicima, pa da se trenutni broj poena može uziti kao referenca za sopstveni alibi. Preporučujem selektorki da izuči turnirske sisteme, te da se više ne bruka ovakvim izjavama.
"Imala sam na raspolaganju šest šahistkinja da biram, Manakova je bila među njima. Sabirajući, došla sam do zaključka da je ova kombinacija najbolja, a morala sam da izaberem pet."
Da li ćemo verovati da selektorka ume da izvršava prvu elementarnu računsku radnju, takozvano sabiranje, nije toliko bitno, a šta se tu sabiralo da Manakova otpadne moraćemo da pitamo pisce naučne fantastike.

Šta reći? Selektorka je još jednom opravdala svoju nepismenost i nesposobnost, a da se ne lažemo, ni mi nismo očekivali bolje izjave...