Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahovski sabor 2011

Šahovski sabor 2011

12.02.2012 /   Baralić, Nebojša (2247)

Небојша Баралић је одавно написао текст за репортажу са Шаховског сабора у Гучи, али нажалост тек сада је уредник сајта успео да обради причу...

ŠAHOVSKI SABOR „DRAGAČEVO 2011“

Goračići – Guča, 18-19. jun 2011. godine

Tradicija je uspostavljena! Desio se Drugi Šahovski sabor „Dragačevo 2011“!

U trubačkom Dragačevu, u ustaničkim Goračićima, na obroncima planine Jelice, okupili su se šahisti i ljubitelji ove drevne igre iz svih krajeva zemlje da saborišu, ali na šahovski način. Bilo je tu gostiju i iz susednih zemalja: Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…

Već u ranu zoru, tog subotnjeg jutra, u Goračićima je bilo neobično živo. Organizatori i meštani završavali su i poslednje poslove za doček gostiju i takmičara, deca su pripremala narodne nošnje, trubači „produvavali“ svoje instrumente…Oko 10 sati i prvi učesnici su počeli da dolaze. Kumovski par koji se prvi pojavio u Goračićima je užički par, im Nebojša Misailović i mk Miroslav Minić. Stigao je i kombi sa fudbalerima iz Republike Srpske (Univerzitet Slobomir), zatim i autobus gostiju iz Beograda, veliki broj automobila… Odjednom je postalo veoma živo i veselo. Atmosfera je podsećala na Sabor trubača. Uz nezaobilazne trubače, pobednik Kupusijade u Mrčajevcima 2010 pripremao je nadaleko poznati specijalitet - svadbarski kupus. Nedaleko od lonaca sa kupusom, „okretalo“ se i pečenje. A bilo je i rakije, hladnog piva na točenje… Vreme do saborskog ručka upotpunio je Zlatiborac sa svojim specijalitetima.

Prof. Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Sabora trubača u Guči, održao je javni čas istorije ispred Muzeja Goračićke bune.
Muzej Goračićke bune 1893.

Muzej Goračićke bune je smešten u zgradi (polubrvnari) opštinske sudnice, u centru sela Goračići, neposredno uz školu i crkvu rođenja Svete Bogorodice, koja je 1981. godine proglašena spomenikom kulture. Posvećen je buni od 20. februara 1893. godine, koja je bila najmasovniji i najodlučniji pokret 19. veka u Dragačevu. Radikali nisu hteli da priznaju novu nametnutu upravu od strane sreskog načelnika i liberala, koji su bili na vlasti. Oko 300 seljaka zauzeli su opštinsku sudnicu i nisu hteli da predaju pečat i ključeve sreskom načelniku, zbog čega je došlo do oružanog sukoba u kome je poginulo 18, a ranjena su 23 lica iz sela Goračići, Živice i Guberevaca. Dokumenti i eksponati u muzeju, otvorenom 1968. godine, vezani su za događaje u goračićkoj buni, a najnovija postavka datira iz 1993. Ispred Muzeja je spomenik posvećen građanima palim u goračićkoj buni, koji je podignut 1903. godine.Svečano otvaranje Šahovskog sabora „Dragačevo 2011“ održano je na sportskom terenu u crkvenoj porti u Goračićima. Organizovan je prigodan kulturno-umetnički program u kome su učešće uzeli pored učenika Osnovne škole „Goračići“ iz Goračića i Kulturno umetničko društvo „Abrašević“, trubački orkestar „Desimira Perišića“, frulaši… Učesnicima Sabora dobrodošlicu su poželeli Slobodan Jolović, predsednik Opštine Lučani i Goran Kvrgić, direktor Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Beograda.ŠAHOVSKA KUMOVIJADA

Uz opravdan izostanak najboljih kumovskih parova od prošle godine (pojedini članovi su bili prisutni – velemajstori Bojan Vučković i Branko Damljanović), 10 kumovskih ekipa se borilo za titulu najboljeg kumovskog para u Srbiji za 2011. godinu.

Svi učesnici ovog takmičenja nagrađeni su jedinstvenim nagradnim fondom. Delile su se šajkače, vunene čarape, rakija, med, sir, kajmak, monografije o Guči i Dragačevu…Najbolji kumovski par ovogodišnjeg takmičenja su internacionalni majstor Jovan Todorović i FIDE majstor Ivan Martić koji su tokom čitavog trajanja Sabora imali veliku navijačku podršku u liku „trećeg kuma“, doajena našeg pozorišta, glumca Gorana Daničića.Drugo mesto osvojili su velemajstor Borko Lajthajm i internacionalni majstor Dejan Pavlović, a treće mesto je pripalo velemajstoru Nenadu Ristiću i internacionalnom majstoru Zoranu Novoselskom.
EKIPNO PRVENSTVO OSNOVNIH ŠKOLA DRAGAČEVA

Pobednički pehar je pripao Osnovnoj školi „Goračići“ koja je u finalu bila bolja od Osnovne škole „Kotraža“.TURNIR U FUDBALU „JELICA KUP 2011“

Turnir u fudbalu je prateća manifestacija Šahovskog sabora i bio je pozivnog karaktera. Pored domaćina FK „Jelica“ iz Goračića učestvovale su ekipe Univerziteta Slobomir iz Republike Srpske, Visoke škole za poslovnu ekonomiju PEP iz Beograda i FK „Dedinje Junajted“ iz Guče. Na fudbalskom terenu viđene su zanimljive utakmice, a titulu najboljeg osvojili su studenti Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Beograda.JELICA KUP U ŠAHU 2011

Posle Saborskog ručka, u prijatnoj atmosferi Crkvenog doma u Goračićima, održano je i ekipno takmičenje u brzopoteznom šahu „Jelica KUP 2011“. Učešće je uzelo nekoliko prvoligaških klubova koje je predvodio zvanični šampion Srbije Smederevski ŠK.

U saborskim uslovima najbolje su se snašli šahisti „Jelice PEP“ (Nikola Nestorović, Lazar Nestorović, Jovan Todorović i Zoran Mijailović) koji su osvojili prvo mesto i pehar namenjen pobedniku.

Drugo mesto je pripalo šampionu Srbije, Smederevskom ŠK (Miloš Perunović, Branko Tadić, Danilo Milanović i Miloš M Pavlović) dok su treći bili šahisti „Takovo Metalac“ iz Gornjeg Milanovca (Ivan Sredojević, Vladan Rabrenović, Slobo Vratonjić i Dragan Kojović).
Nekoliko televizijskih ekipa i veliki broj novinara vredno je prikupljalo informacije kako bi već istoga dana poslali izveštaje u svoje redakcije. O ovom nesvakidašnjem šahovskom događaju se pričalo i pisalo dugo posle njegovog završetka. Prikazivane su reportaže na mnogim televizijama, objavljivani članci… Stigao je red i na Večiti šah!GRAN-PRI TURNIR ŠSCS „DRAGAČEVO 2011“ (Guča, 19. jun 2011)

Drugog dana Šahovskog sabora učesnici su se preselili u Guču gde se u Muzeju trube igrao Gran-pri turnir ŠSCS „Dragačevo 2011“. Učestvovalo je 98 igrača od čega 10 velemajstora, 11 internacionalnih majstora... Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu sa tempom igre od 15 minuta po igraču za celu partiju. Zajednički ručak svih učesnika organizovan je posle petog kola u kafani „Dačo“, jednom od najstarijih dragačevskih ugostiteljskih objekata.Pobednik vikend turnira je bio internacionalni majstor Zoran Novoselski iz Kragujevca sa 8 osvojenih poena. Pola poena manje osvojio je drugoplasirani, velemajstor Danilo Milanović iz Mladenovca, a zahvaljujući boljim dodatnim kriterijumima treće mesto pripalo je velemajstoru Branku Damljanoviću ispred velemajstora Miloša Perunovića.
Organizatori Šahovskog sabora „Dragačevo 2011“ su šahovski klubovi iz Dragačeva: ŠK „Jelica“ iz Goračića, ŠK „Dragačevo“ iz Guče i ŠK „Mladost“ iz Lučana. Pokrovitelj je Opština Lučani i Centar za kulturu, sport i turizam „Dragačevo“ iz Guče, a generalni sponzor je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Beograda.

Sudije na turnirima Šahovskog sabora „Dragačevo 2011“ bili su bračni par Petar Katanić Vujić i Branka Vujić Katanić, međunarodne šahovske sudije iz Beograda, savezni sudija Dragiša Žikić iz Lučana. Pripomagao je i Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija iz Guče.


Hvala svima koji su učestvovali i svima koji su pomogli da Šahovski sabor bude bolji nego prošle godine. Živi bili i videli se sledeće godine na 3. Šahovskom saboru „Dragačevo 2012“.

Nebojša Baralić